YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Şarköy’de Pire Ve Kene Çoğaldı

Şarköy’de son 2 yıldır, insekt adı verilen pire, bit, kene, uyuz böceği gibi dış parazitlerin...

Şarköy’de Pire Ve Kene Çoğaldı

Şarköy’de son 2 yıldır, insekt adı verilen pire, bit, kene, uyuz böceği gibi dış parazitlerin anormal bir biçimde artış gösterdiği, ilgili kurumlar tarafından çevre ilaçlamasının mutlaka yapılması gerektiği belirtildi.

Şarköy’de uzun yıllardır görev yapan Veteriner Hekim Burak Kılıç, evinde kedi ve köpek besleyen hayvanseverlerden gelen şikayetler geldiğini ifade ederek “Vatandaşlar kedi ve köpeklerini getirerek ilaçlatıyor. Hayvanların ensesine damla şeklindeki ilaçlarımızdan uygulama yapıyoruz. Bu ilaç hayvandaki pire ve keneyi 48 saat içinde döker. Vatandaş bir hafta sonra yeniden gelerek kene ve pire şikayetinin devam ettiğini, ilaçlamanın bir işe yaramadığını söylüyor. Şarköy’de son iki yıldır anormal bir şekilde insekt adını verdiğimiz pire, bit, kene, uyuz böceği gibi dış parazitlerin popülasyonunda artış var. Bu artışın sebebi kuraklık, düzensiz yağış (iklim değişikliği) sokak hayvanlarındaki artış, insanların bilinçsizce ve yanlış ilaç kullanarak yaptığı, özelikle de ucuz olması nedeniyle bitki ilaçlamasında kullandığı DDVP olarak tabir ettiğimiz ilaçlarla ilaçlama yapmasından kaynaklanmaktadır” dedi.

DDVP türü ilaçların bitki parazitlerini öldürücü etkisi olduğu gibi, insektler üzerinde direnç oluşturucu etkisinin de gözlendiğine dikkat çeken Veteriner Hekim Kılıç “Son dönemlerde hayvanların üzerinde gördüğümüz pirelerin eskiye göre daha da iri ve koyu renkli yapıda olduğunu tespit ettik. Pirelerin mutasyona uğrayarak form değiştirdiğini görmüş olduk. Bu tür parazitlerle mücadelede insektisid adını verdiğimiz deltametrin, spermetrin ya da flumetrin denen çevre için daha güvenli ve insektiler üzerine öldürücü etkisi olmasından dolayı tercih edilmelidir. Pire yumurtası, yeni sirkelerin kabuklarına geçip, larvayı bu tür ilaçların hiç birisi öldürmez. Larvalar 7-10 gün içinde dış ortama çıkar, bu nedenle tam sonuç alabilmek için bir hafta ara ile 3 veya 4 defa ilaçlama yapmak gerekir.” Dedi.

Son zamanlardaki pire ve kene artışının, çevre, insan ve hayvan sağlığı açısından önemli olumsuz etkiler oluşturduğuna dikkat çeken Kılıç “Bu nedenle halk ve çevre sağlığı açısından, Belediye ve Tarım İlçe Müdürlüğü koordinasyonuyla çevre ilaçlaması yapılmalıdır. Şarköy ve Trakya bölgesnde, K.K.K.A (Kırım Kongo Kanamalı Ateşi) hastalığı oluşturan kene türüne rastlanmadığını haberini almış olmamıza rağmen, kenelerin leptospiroz gibi bir takım enfeksiyonların, diğer bazı enfeksiyonlara taşıyıcısı olması açısından önemlidir” dedi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler