Fransa Cumhurbaşkanı Sarkozy protokol kurallarını altüst etti. "Cumhurbaşkanı" olmasına rağmen Başbakan Erdoğan ile görüşmek üzere Başbakanlık binasına gitti.
[
](https://www.mynet.com/demokrasiniz-gucluyse-ab-israri-neden-110100557836)
Protokol kuralları gereği oysa Sarkozy, Cumurbaşkanı olarak Başbakan'ın üzerinde bir konumda bulunuyor. Bu çerçevede normal uygulama Sarkozy'nin Ankara'da ikamet ettiği otele giderek kendisiyle görüşmesi olurdu.
Oysa Sarkozy görüşme için Başbakan'ın çalışma mekanı olan Başbakanlığa gitti.
SARKOZY’DEN TÜRKİYE VE ERDOĞAN’A ÖVGÜLER
Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, Başbakanlık binasına gelişinde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından dışarıda karşılandı. İkili, daha sonra baş başa görüşmeye geçmeden önce basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. Konuk Cumhurbaşkanı, yaptığı açıklamalarda Türkiye’ye ve Başbakan Erdoğan’a övgüler sıraladı. Başbakan için, “Çok iyi tanıdığım bir kişi, çok saygı duyduğum, takdir ettiğim bir kişi… Çok cesur bir insandır kendisi. Reform ruhunu, içinde taşıyan bir insandır. Samimiyetle söyleyeyim, Fransa’nın G20 Dönem Başkanlığı boyunca sayın Başbakan Erdoğan’la birlikte çalışacak olmaktan dolayı çok mutluyum,” diyen Sarkozy, Türkiye’nin de, uluslararası planda çok önemli rol oynayan bir ülke olduğuna vurgu yaptı ve “Hem tarihi açısından hem kuvveti açısından ve demokrasisi açısından Türkiye, dünyanın dengesine çok şey katabilir” değerlendirmesinde bulundu.
“TÜRKİYE, DÜNYANIN DENGESİNE ÇOK ŞEY KATABİLİR”
“Sayın Başbakan Erdoğan çok iyi tanıdığım bir kişi, çok saygı duyduğum, takdir ettiğim bir kişi. Cumhurbaşkanı olmadan önce kendisiyle tanışma fırsatı bulmuştum. Çok cesur bir insandır kendisi. Reform ruhunu, içinde taşıyan bir insandır. Samimiyetle söyleyeyim, Fransa’nın G20 Dönem Başkanlığı boyunca sayın Başbakan Erdoğan’la birlikte çalışacak olmaktan dolayı çok mutluyum. Uluslararası para sisteminin reformu ve hammadde fiyatlarının düzenlenişi konusunda, iki büyük konuda, mutabık olduğumuz çok konu var. Ve sayın Başbakan Erdoğan’ın bu konulardaki görüşlerine ve desteğine çok önem veriyorum. Türkiye’de olmaktan dolayı çok mutluyum. Türkiye, uluslararası planda çok önemli rol oynayan bir ülkedir. Bunu, sayın Başbakana sık sık belirtmişimdir. Hem tarihi açısından hem kuvveti açısından ve demokrasisi açısından Türkiye, dünyanın dengesine çok şey katabilir. Bu nedenle ben, Türkiye’nin, daima, İran dosyasında örneğin, katkılarını çok büyük bir memnuniyetle karşıladım. Bu, her konuda ve bu konuda da mutabık olduğumuz anlamına gelmiyor Ama Türkiye’nin yeri ve konumu, barışa çok şey katabilir, buna inanıyorum.”
“AYNI GÖRÜŞTE OLMADIĞIMIZ KONULARDA ORTAK NOKTALAR BULMAYA ÇALIŞIYORUZ”
“Biz, yaptırımlardan yanayız. Türkiye, yaptırımlar konusunda biraz çekinceli bakıyor fakat her birimiz kendi rolümüzü oynayabiliriz. Ortadoğu’da, gözlerimizin önünde bugün yeni oluşan duruma, dünyaya baktığımızda, henüz de bitmiş bir süreç değildir… Türkiye ile Fransa olarak birlikte çok şey yapacağız. Bu konuda çok muazzam bir potansiyel var. Mutabakat noktalarımız çok sayıdadır. Aynı görüşte olmadığımız konularda da birbirimizle konuşuyoruz ve ortak noktalar bulmaya çalışıyoruz.”
“İSTANBUL’A, DEVLET ZİYARETİ VESİLESİYLE GELECEĞİM”
“Son olarak da şunu belirtmek istiyorum; gerçekten de İstanbul’a tekrar gidebilmekten dolayı çok mutlu olurdum. Çok iyi tanırım bu şehri. Türkiye’ye bir devlet ziyareti yapmak da büyük bir şeref ve büyük bir mutluluk olacaktır. Türk dostlarıma şunu belirtmek istiyorum; bugün bir çalışma ziyareti çerçevesinde buradayım. Sayın Başbakan’ın Türkiye’de yapacak çok işi var, benim Fransa’da yapacak çok işim var. İstanbul’a gelebilme fırsatını, devlet ziyareti vesilesiyle bulabileceğim.”
"YERE SAĞLAM BASAN ADIMLARI BİRLİKTE ATALIM"
"Bizler aramızda gerek ikili, gerekse heyetler arası bir görüşmemiz olacak. Gerek G20 gerek bölgedeki gelişmeleri değerlendirme, AB sürecini değerlendirme fırsatımız olacak. Tabi ben ailece de kendilerini ülkemizde görmek isterim. Fakat onu daha sonra telafi edeceklerini söylediler. Temenni ederim ki en kısa zamanda onu da gideririz. Türkiye-Fransa arasındaki ilişkiler tabi çok geniş çaplı bir zeminde yürüyor. Gerek NATO’da bulunan iki ülke ve bunun yanında ticari noktadaki ilişkileri de çok güçlü olan iki ülke. Geleceğe yönelik atacağımız adımlar olabilir. Bütün bunlarla birlikte tabi Türkiye’nin tarihten gelen sürecinde, Fransa’nın siyasi noktadaki ilişkileri Türkiye ile çok çok geniş. Temennim odur ki bundan sonraki sürece de, yere sağlam basan adımları birlikte atalım. Özellikle de tabi, bu, geleceğimizi beraber inşa etmenin adımı olacaktır. Ve bu ziyareti, bu noktada önemsiyorum."