Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, ülkede emeklilk yaşını 60'tan 62'ye çıkaran tartışmalı yasayı onayladı.
Cumhurbaşkanının onayı emeklilik yasası karşıtı eylemleri durdumadı
Nicolas Sarkozy böylece yasa tasarısını, son düzenlemelerin Anayasa Mahkemesi'nce kabul edilmesinden bir gün sonra, hiç vakit kaybetmeden onaylamış oldu.
Sarkozy'nin onayının aciliyeti, hükümet değişiklikleri gibi gündemdeki diğer meselelere eğilme isteğinin göstergesi olarak yorumlandı.
Muhalefet öfkeli Muhalefetteki sosyalist parti lideri Martine Aubry, Nicolas Sarkozy'nin tavrını "acımasızlık" olarak tanımladı.
Martine Aubry "Cumhurbaşkanı, refomlar konusundaki uzlaşmaz tavrını cesaretinin göstergesi olarak değerlendiriyor ancak gerçek cesaret emeklilik sorununu çözebilecek bir düzenleme yapmaktır" dedi.
Fransa gündemini aylardır meşgul eden emeklilik reform paketi, bu hafta boyunca da geniş katılımlı protesto gösterilerine sebep olmuştu.
Tasarının parlementoda onaylanması sonrasında da süren reform karşıtı gösteriler, Nicolas Sarkozy hükümetinin şimdiye dek karşılaştığı en ciddi muhalefeti doğurdu.
İşçi sendikaları ve öğrencilerin başını çektiği grevler Fransa'yı haftalardır etkisi altında tutuyor.
Sarkozy geri adım atmadı Emeklilik reformu tartışmaları boyunca en dikkat çeken noktalardan biri Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin sendika temsilcileri ve muhalefet gruplarıyla diyaloğu içermeyen bir tavır sergilemesi oldu.
Ülke, Avrupa Birliği'nde tasaruf önlemleri kapsamında yaşanan en büyük protesto gösterilerine sahne olsa da Sarkozy geri adım atmadı, ve eleştrileri dikkate almadı.
Öte yandan Fransız sendikaları emeklilik reformunun onaylanmasına rağmen eylemlerine devam kararı aldılar.
Sendikalar ulusal çapta düzenlenecek protestoların ilkinin 23 Kasım'da olacağını ilan ettiler.