ANKARA (İHA) - AK Parti Diyarbakır Milletvekili Cavit Torun, tartışmalara yol açan Cezaların İnfazı Hakkındaki Kanun Tasarısı'nda yer alan 'şartlı tahliye' maddesinin tüm mahkumlara uygulanmasını istedi.
Bölücü terör örgütü PKK'nın elebaşısı Abdullah Öcalan başta olmak üzere Hizbullah, Sivas davası sanıkları, terör suçluları, orduya yönelik suçlar ve devletin birlik-bütünlüğünü hedef alan suçları kapsam dışında bırakan tasarının sözkonusu maddesinin Anayasanın eşitlik ilkesi göz önünde tutularak yeniden düzenlenmesini isteyen AK Parti'li Torun'un bu talebi şaşkınlığa yol açtı. Adalet Bakanı Cemil Çiçek, "Bazı suçların caydırıcı olması için hassasiyet göstermemiz gerekiyordu. Bunu yaptık" diyerek tasarıyı savundu.
AK Parti'nin TBMM Grup Toplantısı'nın basına kapalı bölümü Diyarbakır Milletvekili Cavit Torun'un ilginç bir çıkışına sahne oldu. Torun, Cezaların İnfazı Hakkındaki Kanun Tasarısı'nın Anayasaya aykırı olduğunu öne sürerek, tasarının yasalaşması halinde iptal edilebileceği endişesi taşıdığını söyledi. Tasarının şartlı tahliye maddesinin belli bir süre cezaevinde yatan mahkumun 3/2 oranında cezasını çekmesi ve cezaevi kurallarına saygı göstermesi halinde tahliye olabileceği hükmünü düzenlediğine işaret eden Torun, bunun yanlış bir düzenleme olduğunu kaydetti. Sözkonusu maddenin Anayasaya ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ne (AİHS) aykırılık teşkil ettiğini vurgulayan Torun, tasarının yasalaşması halinde iptal edilebileceğini bildirdi. Torun, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası alan bir mahkumun 36 yıl yatıp çıkacağını, buna rağmen bazı suçlardan dolayı ağırlaştırılmış müebbet ağır hapis cezası alanlara böyle bir imkan sunulmadığını, bunun da eşitsizlik olduğunu vurguladı. Torun, tasarı üzerinde gerekli değişikliklerin yapılarak, genel bir düzenlemeye gidilmesini önerdi.
Bunun üzerine söz alan Adalet Bakanı Cemil Çiçek ise, tasarıyı savundu. Amaçlarının suçların caydırıcılığının sağlanması olduğunu kaydeden Çiçek, "Biz bu konuda büyük bir titizlik ve hassasiyet gösteriyoruz. Suçlar caydırıcı olmalıdır. Örneğin bir adam babasını baltayla doğramış, sonra olaya tepki gösteren ablasını doğramış. Ancak adam şimdi dışarıda. Bu örnek suçların caydırıcı olması bakımından iyi bir örnek. Cezaevleri yol geçen hanına dönmüş. Cezaevine giren bir kişi bundan sonra suç işlemesi halinde uzun süre cezaevinde kalacağı düşünmelidir" diye konuştu. Çiçek, mahkumların da insan olduğunu, onların da hakkının olduğuna dikkat çekerek, şunları söyledi:
"Ancak kamu vicdanını da bir kenara itmemek lazım. Bazı hassas unsurlar var. Kamu vicdanına uygun olmalıdır. Biz onlara dikkat ettik. Kamu vicdanını da tatmin edici bir düzenleme yaptık."