Manisa’nın Saruhanlı ilçesinde bir firma, ilçedeki bağlarda 40 yıl önce kullanılan beton ve demir direğe nazaran daha kullanışlı olduğu belirtilen ahşap direk uygulamasını yeniden hayata geçirmek için çalışma başlattı.
Saruhanlı’da tel örgü, panel çit ve beton bağ direği imalatı yapan Ahmet Yetişgin, yaptığı açıklamada ilçede 85 bin dekar alanda üzüm üretimi yapıldığını belirtti. Bağ arazilerinde asmanın toprakla temasını kesmek için direk kullandığını, bu direğin beton, ahşap ve demir olmak üzere 3 farklı malzemeden imal edildiğini dile getiren Yetişgin, bunlardan en sağlıklı ve en kullanışlı olanının ahşap olduğunu söyledi.
İlçedeki bağlarda yaygın olarak beton direk kullanıldığını ancak kıymeti anlaşılınca ahşap direğe büyük rağbet olacağını ifade eden Yetişgin, şunları kaydetti: “Şu an ilçemizde ki bağ arazilerinde toplam 6 milyon adet beton direk var. Bunların her biri 43 kilogram ağırlığında, ömürleri ise en fazla 15 yıldır. Beton direk traktör ile bağda işlem yapılırken en ufak bir darbe alınca kırılıyor, bu da üreticiye ek maliyet getiriyor. Betin direğin geri dönüşümü yok. Kırılan direk çoğu zaman doğaya atılıyor ve çevre kirliliğine yol açıyor. Biz üreticilerimize, geçmişte atalarımızın kullandığı, bugün üzüm üretiminin yapıldığı dış ülkelerde de yaygın olarak tercih edilen, ahşap direği tavsiye ediyoruz. Ahşap direk hafif olduğu için toprağa dikimi rahat, dayanıklılık süresi 50 yıl. Kırılma tehlikesi yok. Beton direk bağda 3 asmada bir dikilirken, ahşap direk 4 asmada bir dikiliyor. Her yönden avantajı var.”
Yetişgin, işletmelerinde ahşap direk imalatı için yeni bir tesis kurduklarını, bu tesiste yurtdışından getirdikleri ahşap direk malzemesi olan beyaz çam ağaçlarına 2 buçuk saat süren vakumlama işlemi uygulayarak ağacın dayanıklılık süresini artırdıklarını kaydetti.
Celal Bayar Üniversitesi Saruhanlı Meslek Yüksekokulu Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyelerinden Doç. Dr. Ahmet Zeki Hepçimen ise ahşap direğin diğer direklere göre ekolojik anlamda daha faydalı olduğunu bildirdi. Başta İtalya olmak üzere üzüm üretiminin yapıldığı dış ülkelerde daha çok tercih edilen ahşap direğin çok eski yıllarda Manisa bölgesinde de kullanıldığını anlatan Hepçimen, şöyle konuştu:“Geçmiş yıllarda ahşabın ömrünü uzatmak ve çürümesini engellemek için direğin toprağa giren kısmına katran sürülüyordu. Ancak daha sonra beton direk imal edilince, üretici bu zahmetten kurtulmak için ahşabı bırakıp beton direğe yönelmiş. Ancak ahşap direk daha kullanışlı, beton direk gibi kolay zarar görmüyor. Normal şartlar altında ömrü 5 yıl olan ahşap direk, emprenye adı verilen malzeme ile güçlendirilerek dayanıklılık süresi 10 kat artırılıyor. Bugün çevremizde gördüğümüz telefon direkleri bunun bir örneğidir.”
Saruhanlı Ziraat Odası Başkanı Aydoğan Okur da, ilçeye bağlı Paşaköy beldesindeki bir bağa 40 yıl önce dikilen ahşap direklerin halen kullanıldığını, buna karşın beton direklerin 15 yılda bir yenilendiğini belirtti.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz