Sakarya Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (SASKİ) Genel Müdürü Rüstem Keleş, atık su arıtma oranının yüzde 76 seviyesinde olduğunu belirterek, yüzde 90 hedefini yakalamayı istediklerini söyledi.
Sakarya Düşünce ve Dayanışma Gurubu'nca Serdivan ilçesindeki bir restoranda düzenlenen toplantıda konuşan Keleş, dünyada 1,5 milyar insanın içecek suyu olmadığını, 2,5 milyar insanın ise dezenfekte olmayan su kullandığını ifade etti.
Suyun bütün canlılar için en önemli doğal kaynaklardan biri olduğunu anlatan Keleş, "Türkiye, bilinenin aksine su zengini değil. Kişi başına düşen su tüketim miktarı yılda 1470-1500 metreküptür. Kanada ve Kuzey Avrupa ülkelerinde bu oran 25 bin metreküpe kadar çıkıyor. Türkiye'de kişi başı günlük su tüketimi ise 230 litre, Sakarya'da ise 80 ile 100 litre arasında" dedi.
2007-2011 stratejik planının yüzde 80'in üzerinde gerçekleştiğine dikkati çeken Keleş, 2012-2016 hedeflerinin ise şöyle açıkladı:
"İnsan ve çevre sağlığını odak alarak kentsel atık suların ekonomik, verimli ve etkin bir şekilde bertaraf edilmesini sağlamak, Su Kirliliği Kontrol Yönetmeliği hükümleri çerçevesinde alıcı su ortamlarına deşarj eden tesislerle ilgili denetimlerin yapılması, izlemeye yönelik teknolojik sistemlerin kurulması, organize sanayi bölgeleri ve sanayi sitelerinin kanalizasyon çıkışlarına online izleme sistemi kurulması, arıtma tesislerinin online izlenmesi, koku arıtma ünitelerinin yapılması, atık su arıtma oranının ilçe merkezlerinde yüzde 100'e çıkarılması, arıtma tesislerinden elde edilen su ve çamurun kullanımına yönelik çalışmalar yapılması."
-Atık su politikası-
Kurumun 600 personel ve teknolojik yenilikleri kullanarak 24 saat kesintisiz, depolamasız ve dünya standartlarında su sağladığını anlatan Keleş, "Sakarya'da 2045 yılı için öngördüğümüz 2 milyon nüfusa hitap edebilecek su yönetim planı belirledik. Bu hedef doğrultusundaki çalışmalarımız sürüyor. Bu konuda Sakarya Büyükşehir Belediyesi'nin de büyük yatırım ve katkıları var" diye konuştu.
Keleş, sözlerini şöyle tamamladı:
"Atık su arıtma oranımız yüzde 76 seviyesinde, hedefimiz yüzde 90'ı yakalamak. Türkiye genelinde ise bu oran yüzde 55'tir. Sakarya'da çevre yatırımları yapılıyor. Katı, sıvı atık, tıbbi atık tesisleri var. Sakarya, çevre yönetimi bakımından iyi şehirlerden biri. 16 Büyükşehir içinde, SASKİ olarak Türkiye'deki su ve kanalizasyon idareleri sıralamasında ortalardayız.
Muhabir: Çağrı Turgut
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz