HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Satala Antik Kenti gün yüzüne çıkarılacak

Satala Antik Kenti gün yüzüne çıkarılacak

GÜMÜŞHANE (İHA) - Gümüşhane'nin Kelkit ilçesine bağlı Sadak köyünde bulunan antik kentin kalıntılarının ortaya çıkarılması için çalışma yapılacak.
Kelkit Kaymakamı Ayhan Işık, Sadak köyündeki Satala antik kentinin gün yüzüne çıkarılmasının bölge turizmi için önemli olduğunu söyledi. İlçe merkezine 24 kilometre uzaklıkta bulunan Sadak köyündeki Satala antik kentinde bazı üniversiteler ve ilgili kurumların zaman zaman araştırma yaptıklarını belirten Kaymakam Ayhan Işık, "Bu kurumlar, kalıntılar için araştırma yaparak antik kentin potansiyelini araştırıyorlar. Tabii bu antik kentin gün yüzüne çıkarılması, görünür hale getirilmesi ve potansiyelin turizm anlamında değerlendirilmesi bölgemiz için büyük önem taşımaktadır. Bununla ilgili kaymakamlığımızca hazırlanan bir proje yok ama konu ile ilgili kurumlar bu alanda çalışmalar yapıyorlar. Bunun zaman içerisinde artırılarak belli bir proje dahilinde gün yüzüne çıkarılarak insanların ziyaretine belki bu amaçlı o bölgenin, yörenin, köyün turizme açılması bölgenin ekonomisine büyük katkı sağlayacağı konusunda değerlendirme yapıyoruz."dedi.

SATALA ANTİK KENTİ

Kelkit Belediyesi'nin internet sitesinde antik kentle ilgili şu bilgiler yeralıyor:

"Satala'nın eski Roma İmparatorluğu'nun doğudaki en önemli askeri ordugah şehri olduğu ispatlanmıştır. Satala her ne kadar askeri bir yer olsa da, buluntular burada medeniyetin de geliştiğini göstermektedir. Trianus'un (MS 98-118) Kafkas seferi sırasında burada konakladığını biliniyor. Satala, konsül tarafından gönderilen kişilerce idare edilmekteydi. İmparator Justinyen zamanında Satala'nin önemi daha da arttı. İmparator Heraklios zamanında Pers ve daha sonra İslam akınları sırasında Satala harap edildi. XV. Roma lejyonunun üstlendiği bir yer olan Satala kenti, antik dönemde çok önemli bir merkezdi. Ünlü Bizans tarihçisi Prokopios, Satala'nin artik olmayan surlarının dibinde Perslerle yapılan bir savaştan söz etmiştir. Prokopios'a göre, Fırat sınırının korunması amacıyla kurulan Satala, sadece stratejik bir amaçla Roma devlet sınırının ileri karakolu olma görevini ye-rine getirmiştir. Hitit, Asur, Makedonya, Roma Bizans hakimiyetinde kalan Satala, bir ara önemini kaybetmiş, ancak Trabzon Komnenoslari zamanında tekrar canlanmış ve onların mesire yeri olmuştur. 6.yüzyılda imparator Justinyen zamanında bugün bile görülebilen büyük eserler yaptırılmıştır.

Bugün Sadak Köyünde bulunan harabeler, amfi-tiyatro seklinde yükselen bir dağın eteğindedir. Kalenin Pers tehlikesine karşı imparator Justinyen tarafından onarıldığını anlıyoruz.

Satala'ya ait çeşitli müzelere devredilen eserler: İstanbul Arkeoloji Müzesi'ne 2 adet toprak kandil, yüzük taşları, XV. Legio Apollinares'in arması, kulplu testi, armalı kemer tokası, madeni parçalar ve Londra British Museum'da Bronz büst.

En Çok Aranan Haberler