Yaklaşık iki aydır hastanede tedavi gören Savaş Ay, uzun bir süredir gırtlak kanseriyle mücadele ediyordu. 59 yaşındaki Savaş Ay’ın boğazında son dönemde yeni bir tümör oluştu. Doktorların acil ameliyat talebine izin vermeyen Savaş Ay, bugün öğlen saatlerinde fenalaştı.
Kalbi duran Ay’ı hayata döndürmek için doktorlar uzun süre uğraş verdi. Ünlü gazeteci saat 15.00 sıralarında yaşamını yitirdi.
Hastane yönetiminden yapılan yazılı açıklamada, "24 Eylül 2003 tarihinden beri hastanemizde tedavi gören değerli Gazeteci Savaş Aş, bugün saat 14.30 sıralarında meydana gelen tümör kanaması ve kalp durması (kardiyak arrest) sonucu yapılan tüm müdahalelere rağmen hayatını kaybetmiştir." denildi.
14 yıldır gırtlak kanseriyle mücadele eden Savaş Ay, bir ropörtajında hastalığıyla olan mücadelesini "Yaşamı çok sevdiğim için ölümü de sevdim, ondan korkmadım" sözleriyle dile getirmişti.
İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi kulak burun boğaz servisinde tedavisi süren Savaş Ay'ın hayatını kaybetmesi, yakınlarına yasa boğdu. Hasta önünde bekleyen yakınları, birbirlerine sarılarak gözyaşı döktü.
Savaş Ay'ın cenazesi pazartesi günü Cemal Reşit Rey'deki tören sonrası Fatih Cami'nde kılınacak İkindi namazıyla toprağa
verilecek.
Savaş Ay ne zaman toprağa verilecek?
Yaşamını yitiren usta gazeteci Savaş Ay'ın cenaze töreninin ayrıntıları belli oldu.
Duayen gazeteci Ay için ilk tören Pazartesi günü saat 10.00'da yıllarca görev yaptığı Sabah Gazetesi binası önünde olacak.11.30'da Cemal Reşit Rey Konser Salonu'nda düzenlenecek.
Ay'ın naaşı daha sonra buradan alınıp Fatih Camisi'nde ikindi vakti kılınacak cenaze namazının ardından Kozlu'daki aile mezarlığında defnedilecek.
HASTANEDEN AÇIKLAMA
İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi, gazeteci yazar Savaş Ay'ın, tümör kanaması ve kardiyak arrest sonucu yapılan tüm müdahalelere rağmen hayatını kaybettiğini bildirdi. Hastane yönetimi tarafından Savaş Ay'ın vefatına ilişkin yazılı açıklama yapıldı.
İşte yapılan o açıklama:
Açıklamada, "24.09.2013 tarihinden beri hastanemizde tedavi görmekte olan değerli gazeteci Savaş Ay, bugün saat 14.30 sıralarında meydana gelen tümör kanaması ve kardiyak arrest sonucu yapılan tüm müdahalelere rağmen hayatını kaybetmiştir" denildi.
SAVAŞ AY KİMDİR?
Usta gazeteci Savaş Ay, 1954 yılına Gaziantep'te Şükran ve Turan Ay'ın oğlu olarak dünyaya geldi. Marmara Ticari Bilimler Akademisi'nde eğitimini tamamladı.
Gazeteciliğe 1974 senesinde Dünya gazetesinde muhabir olarak başladı. Tercüman, Vatan, Milliyet, Sabah gazetelerinde ve Akajans'ta görev aldı. atv, TGRT, Kanal D, Kanal 6, Show TV, Flash TV, tekrar atv, Star TV ve Kanal 1'de A Takımı adlı tartışma programını yaptı. İngilizce bilmektedir. 2000 yılında Beyazıt Öztürk ve Kerem Alışık'ında oynadığı Dansöz adlı filmin yönetmenliğini ve senaryo yazarlığını yaptı. Ulaş Can Ay isimli, ses sanatçısı bir erkek çocuğa ve Sanem Ay adında, bir kız çocuğa sahiptir. Ayrıca bazı programlar yapıp yoksullara yardımcı olmuştur.
Son yıllarda A Haber'de muhabirlik yapmakta olan Savaş Ay, 15 yıldır gırtlak kanseri ile mücadele ediyordu. Hastalığı nedeniyle kısık sesle konuşmak zorunda kalmıştı.
SAVAŞ AY: “DİNLEDİĞİM ŞİİRLER BANA İLAÇ OLDU”
Doktor Murat Baş dün Facebook adresinden bu mesajı paylaşmıştı.
Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nde bir buçuk ay radyoterapi seansına giren Savaş Ay, her seans için kendi sesiyle şiir kasetleri hazırlamış. Kendi doldurduğu bu şiir kasetleri, seansların daha hızlı bir şekilde geçmesini sağlamış. Kendi bulduğu bu yöntemle, tedavi dönemini daha rahat geçirmiş. “Bir musibet olursa döner durur illaki beni bulur, o yüzden bu belalara sabretmeye alıştım, kanserle bir gün buluşacağımızı biliyordum diyen Ay; kanserle savaşan binlerce insan arasına böylece katılmış.
GIRTLAĞINIZI KONTROL ETTİRİN, KANSER OLABİLİRSİNİZ
Savaş’ın kanser teşhisi tesadüfen konulmuş. 1998 yılında programdan hemen sonra arayan doktor izleyicisi “Gırtlağınızı bir kontrol ettirin, kanser olabilirsiniz” demiş. Bu uyarının ardından hastaneye giden Savaş AY, testlerden sonra kanser olduğu gerçeğini öğrenmiş. Teşhisten sonra hemen tedavilere başlanmış. Tedavi sırasında sigarayı zoraki bırakmış. Ayrıca bir müddet konuşması bile yasaklanmış. Parasını sesiyle kazanan birisi için bu çok zor olsa gerek. Bu yasaklara uymadığı durumda gırtlağının alına bileceğini ve bir daha belki hiç konuşamayacağı gerçeği söylendiğinde üzüntüsünü ağlayarak değil belli bir noktaya bakarak belli etmiş.
Önceleri program nasıl devam edecek diye düşünen sanatçı, her hafta birisinin sunması için ünlü dostlarına rica etmiş. Hepsi teklife sıcak bakarak kabul etmiş ancak daha sonra buna gerek kalmamış.
HASTANE DE HEP MORAL KAYNAĞI OLDUM
Tedavi safhasında zorlandığını belirten Savaş Ay, “Acı vermiyordu desem yalan olur ama hastanede insanların hep moral kaynağı oldum” diyor. Cerrahi müdahalenin yerine, radyoterapi tedavisine başlamaya karar veren ünlü sunucu, İstanbul Tıp Fakültesi’nde radyoterapi başlamış.
HER TERAPİDE ÜNLÜ BİR KİŞİ YANIMDA HAZIR BULUNUYORDU
Radyoterapi tedavileri yaklaşık on dakika sürüyormuş. Bu süre bana bir ömür gibi geliyor diyen Ay, evde üç dakikalık şiir kasetleri hazırlamış. Kendi sesinden okuduğu şiirleri seansa girerken kulağına takıp tedavinin bitmesini bekliyormuş. Her terapiye bir ünlü de Savaş Ay’ın yanında refakatçi olarak hazır bulunuyormuş.