HABER

Savaş görüntüleri saldırganlaştırıyor

Savaş görüntülerinin çocuklarda, içe kapanıklık, sinirlilik, uyku bozukluğu, altını ıslatma ve suçluluk duygusunu artırabildiği bildirildi.

Bağımsız Eğitimciler Sendikası (BES) AR-GE Kurulu, savaş görüntülerinin çocuklar üzerindeki psikolojik etkilerini araştıran bir çalışma yaptı.

Çalışmada, savaş görüntülerinin çocukların kaygılı, güvensiz, saldırgan ve şüpheci bireyler olarak yetişmelerine yol açtığı ifade edildi. Televizyonlara yansıyan Lübnan ve Irak'taki savaş görüntülerinin çocukların psikolojik yapılarını önemli ölçüde zedeleyeceği kaydedilen çalışmada, ailelerin, televizyondaki bu görüntüleri değiştirmek ya da gerçekleri saklamak yerine özellikle 3-10 yaş grubundaki çocuklara bu

durumu, anlayabilecekleri bir dille, "Maalesef bazı ülkelerde savaş gibi kötü şeyler oluyor" şeklinde açıklamaları gerektiği belirtildi. Çocuğun televizyonla ilişkisinde anne babaların alacağı önlemlerin çok önemli olduğuna işaret edilen çalışmada, boş zamanını odasında resim yaparak ya da oyuncakları ile oynayarak geçiren bir çocuğun, sıkıldığında televizyonu açan bir çocuktan daha fazla yalnızlığa göğüs gerebildiğine dikkat çekiliyor.

Çocuğun, televizyon yerine uzaktan kumanda aletle video gösterisi izlemesinin, görüntülere hükmettiği için daha faydalı olduğu belirtilen çalışmada, "Bu nedenle video izlenirken kumanda aletinin çocuğa verilmesi faydalıdır. Aynı şekilde bilgisayar veya cd-romlar çocuğun fareyi tıklayarak istediği görüntüyü elde etmesini sağladığından yararlıdır ve cd-rom, kitabın verdiği özgürlük ile görüntünün gücünü toplayarak eşsiz bir eğitici malzemesi de olabilir"denildi.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler