EĞİTİM

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Savcı ne iş yapar? Savcının görevleri ve sorumlulukları nelerdir?

Yasa dışı herhangi bir suç durumunun tespit edilmesinin ardından yasalara uygun olarak hukuka göre soruşturma yapan kimsedir. Kamu görevlisi olan savcı, hukuki olarak da güven makamıdır. Suç haberinin alınması ya da suçun oluştuğu anı görmesi durumunda devlet adına hareket eder. Yaşanılan suç için devlet adına dava açar, araştırma ve soruşturma yapar. Peki, savcının sorumlulukları nedir?

Savcı ne iş yapar? Savcının görevleri ve sorumlulukları nelerdir?

Suçlu ya da suça dair delilleri bulunduğu yerde tespit ya da teşhis etmek savcının görevlerinden yalnızca birisidir. Soruşturmaya uygun olarak iddianame hazırlar ve yasalar çerçevesinde dava açar. İhbar, şikayet ya da farklı bir yolla kanuna aykırı durum ve davranışları tespit ettiği zaman bu durumu hukuk çerçevesinde inceler. Gerektiği noktalarda araştırma ve soruşturma gerçekleştirir. Eğer kamu davası açılması gerekiyorsa şikayet olmasa bile araştırma ve soruşturma gerçekleştirebilir.

Savcının görev ve yetkileri

Savcılar kanuna aykırı olarak gerçekleşen suçları araştırarak değerlendirilmesini yapar. Bunun yanı sıra ihbar ve şikayetleri de çeşitli kaynaklardan araştıran kimsedir. Savcılar araştırma ve soruşturmaları delilerin olduğu yerde gerçekleşir. Burada delilleri değerlendirir ve tespit eder. Kişilerin hukuk önünde eşitliği sağlanacak ve haksızlık önlenecek, bunun yanı sıra iddianame oluşturma gibi görevleri bulunur. Türkiye Cumhuriyeti yasalarına uygun olarak belirlenen savcının sorumlulukları genel olarak şu şekildedir:

  • Olay hakkında ihbar ve şikayet ile ilgili bilgilendirildiği andan itibaren çalışmaya başlar.
  • İhbara konu olan durum ve davranışlar konusunda kanıt toplar.
  • Kamu yararına mağdur olan kimseleri savunur ve haklarını korur.
  • İddianameyi hazırlar ve hukuka uygun olarak değerlendirir.
  • Kasıtlı veya taksirle adam öldürme suçunda karşı adli muayene yapar.
  • Olay yerinde suça dair olan delilleri eksiksiz değerlendirir.

Savcı nasıl olunur?

Ceza Muhakemesi Hukuku 160. maddesine uygun olarak Cumhuriyet Savcısı olabilmek için kişinin Türk vatandaşı olması ve Hukuk Fakültesi mezunu olması gerekir. Hukuk fakültesinden mezun olmanın ardından ÖSYM ile Adalet Bakanlığının yapmış olduğu sınavdan başarılı olmalıdır. Eğitim süresince ve sınav sonucunda başarılı olan kişiler "Stajyer Savcı" olarak görevlerine ilk adımlarını atarlar. Staj süresini tamamlayan stajyerler, Türkiye Cumhuriyeti Savcısı olarak göreve hazır olurlar. Savcılar davayı açmak ve yürütmek ile yükümlü olan kimselerdir. Mahkemenin vereceği kararları uygulamak ve kendine verilen görevleri yürüten yargı organı olarak görevlendirilirler.

Hukuk fakültesinden mezun olan kişiler "Avukat" olarak mezun olur. Mezun olan avukatların hepsi birer savcı ve hakim adayıdır. Savcı ve hakim adaylarının meslek öncesinde staj yapma zorunluluğu vardır. Staj dönemi meslek ile ilgili gereken bilgi, deneyim ve beceri kazanabilmeleri için son derece önemlidir. Staj süresini başarıyla tamamlamasının ardından adaylar Türkiye Cumhuriyeti Hakimi ya da Savcısı olarak göreve başlar.

Savcı olmak için gerekenler

  • Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak
  • 35 yaşını doldurmamış olmak
  • Hukuk Fakültesi mezunu olmak
  • Erkeler için askerliği yapmış olmak
  • Kamu haklarından yasaklı olmamak
  • Herhangi bir şekilde suç işlememiş olmak

Savcının rütbeleri nelerdir?

Savcılık kurumunda hiyerarşik bir yapı söz konusudur. Alt üst ilişkisi çok keskin bir şekilde belirlenmiştir. Rütbe sistemi bulunan savcılıkta tüm savcılar hemen rütbe atlayamaz. Savcılar yapmış olduğu çalışmalar ile orantılı şekilde yükselmeye başlar. Örneğin Cumhuriyet Savcısı olan biri Cumhuriyet Başsavcısı, Cumhuriyet Başsavcı Vekili, Danıştay Başsavcısı ve Yargıtay Başsavcısı rütbelerine yükselme şansı bulunmaktadır. Savcıların rütbeleri sırasıyla şu şekildedir:

  • Cumhuriyet Savcısı
  • Cumhuriyet Başsavcı Vekili
  • Cumhuriyet Başsavcısı
  • Yargıtay Cumhuriyet Savcısı
  • Danıştay Savcısı
  • Adalet bakanlığı Savcısı

Adalet Bakanlığına bağlı olsalar bile savcıların alt kuruluşları değişiklik göstermektedir. İdari ve Adli Yargı bölümlerinde çalışabilirler. İdari Yargı bölümünde çalışan savcılar "Danıştay Savcısı" olarak Adalet Bakanlığına bağlı şekilde görevlerini yapmaktadırlar. Adli Yargı alanında bulunan savcılar ise il ya da ilçelerde "Cumhuriyet Savcısı", "Cumhuriyet Başsavcısı", "Cumhuriyet Başsavcı Vekili" ve "Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı" gibi görevlerde Adalet Bakanlığına bağlı şekilde idari görevlerde hizmet vermektedirler.

Savcıların çalışma ortamı ve koşulları nasıldır?

Savcılar genellikle mahkemelerde ya da bürolarda görev yaparlar. Bazen de olay yeri hakkında araştırma ve soruşturma yapmak için olayın olduğu yere de gidebilirler. Sık sık şehir değiştirmeleri gerekebilir. Yoğun iş yüküne sahip olan ve ciddi anlamda sorumluluk isteyen bir meslek olan savcılık, adalet ve devlet mekanizmasının yer aldığı pek çok makam ile iletişim kurar.

En Çok Aranan Haberler