Eski CHP Genel Başkanı Deniz Baykal’ın da aralarında bulunduğu birçok hakkında "Ergenekon"soruşturması kapsamında "adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs" iddiasına ilişkin inceleme başlatıldığıbildirildi.
Adalet eski Bakanı Seyfi Oktay’dan Anayasa Mahkemesi üyeleriyle görüşmesini istediği iddia edilen telefon konuşmaları dinlemeye takılan CHP eski lideri Deniz Baykal hakkında Ergenekon Savcısı Öz tarafından “yargılamayı etkilemeye çalışmak” iddiasıyla soruşturma başlatıldı...
Ergenekon soruşturması sonunda CHP eski lideri Deniz Baykal’a kadar geldi dayandı. “Başbakan Ergenekon’u savcısıyla ben de avukatıyım” diyen Baykal, soruşturmanın şüphelisi haline geldi. Ergenekon Savcısı Zekeriya Öz’ün Baykal hakkında “Yargıyı etkilemeye çalışmak” iddiasıyla soruşturma başlattığı öğrenildi.
Seyfi Oktay’ın görüşmeleri
Savcı Öz’ün yürüttüğü ‘adil yargılamayı etkileme’ soruşturması kapsamında eski Adalet Bakanı Seyfi Oktay’ın telefonu dinlemeye alınmıştı. İddiaya göre, Oktay’ı cep telefonundan arayan Baykal, Anayasa Mahkemesi üyeleriyle görüşmesini istedi, Oktay ise “Bu konuları telefonda konuşmayalım” diye cevap verdi. Daha sonra Baykal’ın talimatı ile Anayasa Mahkemesi üyesi Fulya Kantarcıoğlu’nu aradığı öne sürülen Oktay’ın, 5 Mayıs’ta yaptığı 2 görüşme teknik takibe yakalandı. Görüşmede Kantarcıoğlu, mahkemenin başvuruyu ‘usül yönünden inceleyebileceğini, esasa girme yetkisi olmadığını’ söylüyordu. Ancak Oktay, Kantarcıoğlu’na mahkemenin üniversitelerdeki türban yasağının kaldırılmasına ilişkin kararını hatırlatarak esasa girilmesini ve iptali yönünde karar verilmesini istiyordu.
Gelişmeler üzerine Baykal’la ilgili soruşturma açan Savcısı Zekeriya Öz, dün gazetecilere, “Baykal dahil birçok kişiyle ilgili inceleme yapıyoruz. Şu anda Baykal’la ilgili hazırlanmış bir fezleke yok. Milletvekili olduğu için yasal prosedür inceleniyor” dedi. Ancak Öz’ün emniyetten beklediği yazının gelmesinden sonra Deniz Baykal hakkında TBMM’ye fezleke göndereceği belirtildi.
Öz’ün hazırlayacağı fezlekeyi Meclis’e göndermesi beklenirken hukukçular, Baykal’ın dokunulmazlığının kaldırılmadan da hakkında soruşturma başlatılarak yargılanabileceğini öne sürdü. Buna göre Baykal hakkında yapılan incelemen Terörle Mücadele Kanunu kapsamında kalıyor. Anayasanın “Yasama Dokunulmazlığı” başlığı altında düzenlenen 83’üncü maddesinin atıfta bulunduğu 14’üncü maddesi gereğince, Baykal hakkında dokunulmazlığı kaldırılmadan da soruşturma başlatılabiliyor.
Sebahat Tuncel örneği
Maddenin önemine vurgu yapan hukukçular ise, bu madde kapsamında terör suçundan tutuklu olarak yargılandığı sırada İstanbul’dan milletvekili seçilen BDP’li Sebahat Tuncel’i örnek verdi. Hukukçular, Tuncel’in milletvekili seçildikten sonra hakkındaki davaların mahkemece Anayasa’nın 83’üncü ve 14’üncü maddeleri gerekçe gösterilerek durdurulmadığı ve Tuncel’in dokunulmazlığının kaldırılması için başvuruda bulunulmadığını hatırlattı.
Görüşülen yargı üyeleri
Teknik takip sırasında Seyfi Oktay’ın görüştüğü tespit edilen bazı yargı mensupları şunlardı: HSYK Başkan Vekili Kadir Özbek, Cumhuriyet Savcısı Şebnem Günaydın, Muğla İdare Mahkemesi üyesi Hakim Aydın Tuncalı, Nizip Savcısı Cem Üstündağ.
‘Hareketlenmek lazım’
ADALET eski Bakanı Seyfi Oktay’ın 5 Mayıs 2010’da Anayasa Mahkemesi üyesi Fulya Kantarcıoğlu ile görüştükten sonra o zaman CHP lideri olan Baykal’la yaptığı telefon görüşmesi dinlemeye takıldı:
Oktay: Şimdi Fulya Kantarcıoğlu ile konuştum. ‘Bu sadece Anayasa şey ee parti kapatma davasında önümüze gelen bir husustu’ diyor. ‘Biz delilleri takdir ederken, eee delillerin de kabulü veya reddini 3’te 2 çoğunlukla şey yaptık’ diyor.
Baykal: 3’te 2 ile kabul ediyoruz.
Oktay: ‘Bu tartışma konusu olacak, ilk defa şeyimize geliyor’ diyor ama bir de ‘Nazar aldık’ diyor falan.
Baykal: Ayrıca bir konuşursun. Gözlem yaparsın.
Oktay: Olur yaparsın o şey değil eee.
Baykal: Bu vesileyle telefonla.
Oktay: Hayır bizzat konuşmak lazım.
Baykal: Hareketlenmek lazım.
Oktay: Tabii tabii anlıyorum evet.
Baykal: Peki.