Bir savcı konuştu, diğeri kaydetti. Ardından sesi kaydeden savcının, diğer savcıyı şantajla etkilemeye çalıştığı iddia ediliyor...
17 ve 25 Aralık soruşturmaları devam ederken İstanbul’da adliye koridorları bugünlerde bir ‘ses kaydı’yla çalkalanıyor.
sesi kaydeden de, sesi kaydedilen de bir savcı. Kayıt, bu savcıların kendi aralarında yaptığı bir sohbet sırasında cep telefonuyla yapıldı.
Al Jazeera Türk sitesinden Selahattin Günday’ın haberine göre olayın gelişimi şöyle:
Terörle mücadele soruşturmalarında görevli altı savcı, yolsuzluk operasyonu ve ülke gündemi üzerine konuşuyordu. Sohbet bu savcılardan birinin odasında geçiyordu. Savcıların birbirleriyle zaman zaman yaptıkları sıradan sohbetlerden biriydi. Sohbet sonrası herkes kendi odasına çekildi.
“BAŞBAKAN’I DESTEKLEYEN SAVCIYA ŞANTAJ”
Ancak bir süre sonra odasında toplanılan savcıyı, yargı camiasından bir arkadaşı ziyaret etti ve ona bir ses kaydı dinletti. Bu ses kaydı, bir süre önce yapılan o sohbete aitti.
Odada yapılan konuşmalar, orada bulunan bir savcı tarafından kaydedilmişti. Kayıtta savcılardan birinin ‘Başbakanı destekleyen ve yolsuzluk soruşturmalarının yapılış şeklini eleştiren’ sözleri vardı.
Savcıya bu ses kaydını dinleten kişi, "Bu sözler yargı bağımsızlığı ve tarafsızlığına gölge düşürür" dedi.
YAKINDA İNTERNETE DÜŞER
Kaydı yapan savcının kimliği hakkında tahminler yapılabiliyor ancak bu kişinin ses kaydını adliyedeki başka bazı isimlere de dinlettiği anlaşılıyor. Zira başka bir savcı da Al Jazeera’ye bu sohbetin ve ses kaydının varlığını doğruladı hatta, "yakında internete düşer" yorumu yaptı.
Al Jazeera’nin adliyede konuştuğu bir hâkim ise ses kaydının varlığını bildiğini ancak "hem tarafsızlığa gölge düşüren bu tür konuşmalara hem de kayıt yapılmasına tepki olarak kaydı dinlemek istemediğini" söyledi.
Bu ses kaydının neden yapıldığı, sonrasında savcıya neden dinletildiği anlaşılamadı.
SAVCILARI KORKU SARDI
Ses kaydı skandalı adliye koridorlarında kulaktan kulağa fısıldanıyor. Özel yetkili savcılar artık kendi aralarında konuşmaktan çekiniyor. Hâkim ve savcıların günlük telefon konuşmaları için buldukları formül ise odaları yerine koridorlarda konuşmak. Bugünlerde adliye koridorlarında, odası yerine adliyenin gündelik telaşının yarattığı uğultu içinde çok sayıda hâkim ve savcıyı telefonla konuşurken görmek mümkün.