ANKARA - AA- Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, orta menzilli modern tanksavar projesinde Rosoboronexport firması ile sözleşme görüşmelerine başlanmasına karar verildiğini bildirdi.
Bakan Gönül, yaklaşık 4.5 saat süren Savunma Sanayii İcra Komitesi toplantısının ardından komite tarafından alınan kararları açıkladı.
Alınan kararlar çerçevesinde değerlendirme çalışmaları tamamlanan projelerde yüklenici firmalar ile sözleşme imzalamak üzere Savunma Sanayi Müsteşarlığının yetkili kılındığını belirten Gönül, kundağa motorlu, namlulu alçak irtifa hava savunma silah sistemi tedarikinin Aselsan firması ana yükleniciliğinde gerçekleştirilmesi çalışmalarının yapılmasının kararlaştırıldığını söyledi.
Gönül, alçak irtifa hava savunma füze sistemi tedariki kapsamında, kundağı motorlu (otonom) alçak irtifa hava savunma sisteminin hazır alım yoluyla tedarik edilmesi çalışmalarının yapılmasına karar verildiğini söyledi.
Bakan Gönül, elektro optik/kızıl ötesi alçak ve orta irtifa sensörleri ve bireşimli açıklıklı radar sensörü projesinde, Aselsan firması ile sözleşme görüşmelerine başlanmasına karar verildiğini anlattı.
Bugünkü toplantıda, Kara Kuvvetleri Komutanlığı (KKK) temel eğitim uçağı projesinde, CESSNA firması ile sözleşme görüşmelerinin başlanmasına karar verildiğini belirten Gönül, toplantıda ayrıca, 35 milimetre oerlikon ateş idare cihazlarının modernizasyonu ve tedarikinin Aselsan ana yükleniciliğinde gerçekleştirilme çalışmalarının yapılması ile KKK ihtiyacı çekili sistem alçak irtifa hava savunma füze sisteminin, yurt içi geliştirme yoluyla tedarik edilmesi çalışmalarının yapılması kararı alındığını kaydetti.
Bakan Gönül, bugünkü toplantıda, ilk yerli piyade tüfeği projesi olan modern piyade tüfeği projesinin, Makina ve Kimya Endüstrisi Kurumu (MKEK) ana yükleniciliğinde, yurt içi geliştirme yoluyla tedariki çalışmalarının da başlatıldığını kaydetti.
Milli Savunma Bakanı, bir soru üzerine, MKEK tarafından prototipi gerçekleştirilen modern piyade tüfeğinin, KKK tarafından sahada denendiğini ve başarılı bulunduğunu belirtirken, bu projede, Kale Kalıp firmasının alt yüklenici olacağını, ayrıca ileride yerli imkanlarla makinalı tüfek ve bombaatar projelerinin de gerçekleştirileceğini bildirdi.
Toplantıda, Sat Botu projesinde, Yonca Onuk şirketi ile sözleşme görüşmelerine başlanması ile Milli Karakol Gemisi (MİLGEM) projesindeki ikinci geminin, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı tersanelerinde inşa edilmesine karar verildiğini belirten Gönül, ayrıca toplantıda, F-16 Modernizasyonu Blok-40/50 seri uygulamasının, TUSAŞ-Türk Havacılık ve Uzay Sanayii'nin ana yükleniciliğinde, yurtiçi kuruluşlar bünyesindeki, imkan ve kabiliyetler azami ölçüde kullanılarak başlatılması kararı alındığını kaydetti.