YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Savunma Sanayi Heyeti Çorum’da

Milli Savunma Bakanlığı’nın savunma sanayinde yerli üretime dönüşüm programı çalışmaları doğrultusunda Savunma Sanayi Müsteşarlığı’ndan bir...

Milli Savunma Bakanlığı’nın savunma sanayinde yerli üretime dönüşüm programı çalışmaları doğrultusunda Savunma Sanayi Müsteşarlığı’ndan bir heyet, Çorum’a geldi.

Savunma Sanayi Müsteşarlığı Sanayileşme Daire Başkanı Bilal Aktaş, üst düzey yönetici, uzman ve savunma sanayi temsilcilerinden oluşan heyet, ilk olarak Çorum Ticaret Sanayi Odası’nda (ÇTSO) makine sektöründe faaliyet gösteren firmaların temsilcileri ile bir araya geldi. TSO’nun ev sahipliğinde yapılan toplantıda heyete Çorum sanayisinin genel yapısı hakkında bilgiler verildi. Toplantıda konuşan TSO Başkanı Çetin Başarahıncal, Çorumlu sanayicilerin savunma sanayine üretim yapacak güce sahip olduğunu söyledi. Başaranhıncal, yaklaşık bir yıldır savunma sanayisi üzerine çalışmalar yaptıklarını belirterek, bu kapsamda çeşitli ziyaret ve incelemelerde bulunduklarını ifade etti. Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı’nın doğrudan destek faaliyetleri kapsamında savunma sanayisine yönelik Çorum’da şu an fizibilite çalışmaları yapıldığını dile getiren Başaranhıncal, önümüzdeki günlerde tamamlanacak olan çalışmanın Savunma Sanayi Müsteşarlığı’na bir rapor halinde sunulacağını açıkladı. Savunma sanayisini “tank yapmak ve tankın paletinin bir cıvatasını üretmek” olarak ikiye ayırdıklarını dile getiren Başaranhıncal, “Bir tank yapabilir miyiz? Belki yapabiliriz. Ancak bu işin önce tedarikçiliğiyle gidilmesi gerektiğini gördük. Nihai ürünü yapmakta hiçbir sıkıntı yok ama yasal anlamda sıkıntılar var” dedi.

Son dönemde hükümetin savunma sanayisinde yerlileştirmeye yönelik bakış açısının değiştiğini dile getiren Başaranhıncal, “Böyle bir bakış açısı idarecide varken, böyle bir yetenek bizim sanayimizde varken bunun yapılmaması için hiçbir neden yok. Bunun için üzerine gitmeye devam ediyoruz” diye konuştu.

Güney Kore’den bir helikopter firması ile yatırım noktasında görüşmeler yaptıklarını açıklayan Başaranhıncal, “Ankara’da sanayicilerimizle giderek görüştük. Yatırım başka bölgeye gider endişesiyle mümkün olduğunca gizli tuttuk. Kore firmasını Çorum’a davet ettik. Uçak mühendisi görevlendirdik, oraya gönderdik. Gezdi gördü. Anlaşma yapmak için mail geçtik. Maalesef Çinlilerle anlaştılar. Toplamda 7 tane projeyi inceledik. Ancak yatırım maliyetleri yüksek olan sertifikasyonu olan projelerdi” dedi.

Savunma Sanayi Müsteşarlığı Sanayileşme Daire Başkanı Bilal Aktaş ise, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) ihtiyaçlarının yurt içinden karşılanma oranının yüzde 54 seviyesine ulaştığını açıkladı. Sanayileşme Dairesi olarak bu oranı yüzde 54’ten daha yukarılara çekebilmek için çalışmaların devam ettiğini açıklayan Aktaş, bu nedenle Anadolu’nun değişik illerini ziyaret ettiklerini kaydetti. Savunma sanayi alanında Çorum’un bu işi proje olarak ele alması, yapılan faaliyetlerin bilimsel bir tabanının bulunması ve OKA ile yapılan çalışmayı doğru bulduklarını dile getiren Aktaş, bu etkenlerin Çorum’la ilgili yapılacak değerlendirmelere olumlu katkıda bulunacağını ifade etti. Çorum’un ihracata dayalı bir sanayi altyapısı olduğuna dikkat çeken Aktaş, “Bu kendi ayakları üzerinde duran bir altyapısı demek. Buna önem veriyoruz. Savunma sanayi kendi projelerinde yurt içinde bir firma ile çalışıyor. Yurt dışından firmalar artık birlikte çalışmak için geliyorlar. Oldukça sabır gerektiren bir iş. Türkiye kabuk değiştiriyor. 2012-2016 döneminde sabırla projelerimizde yer alırsanız bunun semeresini bir ömür boyu göreceksiniz. Bizim amacımız yurt içi üretime yönelik, ihracata dayalı bir sistem kurmak” şeklinde konuştu.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler