YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Savunma ve sağlık sektörleri el ele veriyor

Savunma ve sağlık sektörleri arasında bilgi ve teknoloji transferi için düğmeye basıldı. Sağlık, Savunma ve...

Savunma ve sağlık sektörleri arasında bilgi ve teknoloji transferi için düğmeye basıldı. Sağlık, Savunma ve Bilişim Platformu Projesi'nin açılış toplantısı, Savunma Sanayi Müsteşarlığı’nda yapıldı. Proje, Hacettepe Üniversitesi Teknokent tarafından sağlık, savunma ve bilişim alanında çalışan kuruluşların ortak bir platformda bir araya gelmesi amacıyla başlatıldı. Ortakların yanında, çok sayıda iştirakçinin katıldığı projeye, Ankara Kalkınma Ajansı da mali destek sağlıyor.
Projeden beklenen sonuçlar arasında sağlık, savunma ve bilişim sektörleri arasında çalışma ve işbirliği kültürünün geliştirilmesi, mevcut bilgi ve teknolojinin daha geniş bir alanda kullanımının sağlanması, sağlık sektöründe Ar-Ge kabiliyetleri yüksek üreticilerin yer almasını sağlayacak faaliyetlerin desteklenmesi, sağlık sektöründe yeni ürünlerin geliştirilmesini sağlayacak altyapı oluşumunun desteklenmesi, savunma sanayiindeki mevcut Ar-Ge ve ürün geliştirme, imalat, test ve kalibrasyon kapasitesinin sağlık alanında ürün geliştirilmesi doğrultusunda değerlendirilmesi, orta ve uzun vadede ortak çalışma ve proje alanlarının belirlenmesi, sağlık sektöründe kullanılan medikal cihazlar ile ilgili istatistiksel verilerin derlenmesi ve bu verilerin savunma ve bilişim sektöründeki kurum ve firmalar ile paylaşımı yer alıyor.

KANSER ERKEN TANISINDA KULLANILAN SİSTEM, SAVUNMA SANAYİİNDE DE KULLANILIYOR
Hacettepe Üniversitesi Rektörü Murat Tuncer, açılış toplantısında yaptığı konuşmada, son 10 yılda Sağlık Bakanlığı’nda ulusal kanser politikaları ile ilgili bir dairenin başında bulunduğunu hatırlatarak, “Kanser ile ilgili çalışmalarımda, aslında bu iki sektörün ne kadar bir arada olduğunu gördüm. Bir kanser hücresinin fark edilmesi, daha bir kanser kitlesi oluşmadan hücrelerin tek tek seçilebilmesi mümkün oluyor. O hücrelerin metabolik aktivitelerinin diğer çevre hücrelerinden farklı olmasından kaynaklanan bir yapı geliştiriliyor. Aynı yapı, gece görüşte ya da siz orada yokken mesela bir insanın size olan yaklaşımını gösteren sistemle çok bağlantılı. Kanser erken tanısında kullanılan bu sistem, aslında savunma sanayiinde kullanılan aynı metottan kaynaklanıyor.” dedi.

“SEKTÖRLERİN BİRBİRİNDEN ÖĞRENECEĞİ ÇOK ŞEY VAR”
Savunma Sanayii Müsteşarı Murad Bayar da sektörlerin birbirinden öğreneceği çok şey olduğunu ifade etti. Bayar, "Sağlık ve savunma, normal bir bakışla çok yan yana gelmeyebilir ama ikisi de sonunda insan hayatını ilgilendiriyor, değişik ortamlarda insan hayatını korumaya çalışıyor.” dedi. Bayar; savunma, sağlık ve bilişim sektörlerinin birbirini tamamlayıcı, destek verici, birbirinden öğrenici bir nitelik taşıdığını vurguladı.

“SAĞLIKTAKİ GELİŞMELER SAVUNMADAKİ GELİŞMELERİ TAKİP EDİYOR”
Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Nihat Tosun ise son 10 yılda sağlık hizmeti alanında yaşanan gelişmenin, tıbbi cihaz ve ürünler alanında da yakalanması gerektiğini ifade ederek, bu amaçla önemli adımlar atıldığını söyledi. Tosun, bu alanda yerli üretimi teşvik ettiklerini belirtti. Tüm dünyada sağlık alanı ile ilgili gelişmelerin savunma ve saldırı sanayiindeki gelişmeleri takip ettiğini kaydeden Tosun, “Sağlığımız ile ilgili tanısal veya tedavi ile ilgili enstrümanların büyük bir çoğunluğunu yine savunma ve saldırı sanayiinin teknolojik gelişmelerine borçlu olduğumuzu söylemek gerekiyor.” diye konuştu.

“HER İKİ SEKTÖR DE BENZER TEKNOLOJİLER KULLANIYOR”
Savunma Sanayii İmalatçılar Derneği (SASAD) Genel Sekreteri Kaya Yazgan da savunma ve sağlık sektörlerinin ortak bir çok özelliği bulunduğunu belirterek, “Her iki sektör de küresel biçimde teknoloji yarışı içinde.” dedi. Yazgan, her iki sektörde de benzer teknolojiler kullanıldığına dikkat çekti.

“SAVUNMA VE BİLİŞİM SEKTÖRÜNDEKİ GELİŞMEYİ KENDİ SEKTÖRÜMÜZE AKTARMAYA ÇALIŞIYORUZ.”
Türkiye Sağlık Endüstrisi İşverenleri Sendikası (SEİS) Yönetim Kurulu Başkanı Metin Demir ise “Biz daha çok öğrenci modunda savunma ve bilişim sektöründeki gelişimi kendi sektörümüze aktarmaya çalışıyoruz. İyi bir öğrenci olduğumuzu düşünüyoruz.” diye konuştu. Demir, savunma sanayiindeki gelişimin, tıbbi cihaz sektörüne uyarlanması durumunda güzel ürünler elde edilebileceğini kaydetti.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler