HABER

Saydam'dan "çöl tozu" önerisi

TRABZON (İHA) - Çöl tozunun gerek balıkçılığın gelişmesinde, gerekse yağışların artmasında etkili olduğu belirtildi. Türkiye Bilimsel ve Teknik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Cemal Saydam, yaklaşık 8 yıldır çöl tozu üzerinde araştırmalar yaptığını ve bu araştırmalar sonucunda çöl tozunun birçok faydasını tespit ettiğini söyledi. Afrika ve Arabistan Yarımadası'ndan rüzgarlarla Anadolu'ya gelen çöl tozlarının yağışı artırdığını ve denizlerdeki balıklara besin olduğunu söyleyen Prof. Dr. Saydam, Karadeniz'e çöl tozlarını serperek balık ve özellikle hamsi patlaması sağlanabileceğini belirtti.

1994 yılından bu yana zamanının büyük bir bölümünü çöl tozlarının iklimlere etkisini araştırmakla geçirdiğini kaydeden Prof. Dr. Saydam, "Çalışmalarımda Afrika'dan kalkan çöl tozlarının Türkiye üzerinden geçişi sırasında Doğu Anadolu'nun yüksek dağlarında kar yağışına dönüştüğünü tespit ettim. Bu hareketle çöl tozlarının daha başka ne gibi etkileri olduğunu araştırmaya başladım" dedi.

Prof. Dr. Cemal Saydam, sahra tozları sayesinde Türkiye'de barajları dolduracak oranda yağış sağlanabileceğini iddia etti. Saydam, "Türk Hava Kurumu uçakları ile kurak bölgelere özellikle Sonbahar mevsiminde 30 ton civarında sahra tozu serperek barajları dolduracak kadar yağış sağlayabiliriz. Çöl tozunun yararları bununla da kalmıyor. Demir açısından çok zengin olan çöl tozunun tarım ve hayvancılığa da önemli etkisi oluyor" diye konuştu.

"KARADENİZ'DE HERKESİN YÜZÜ GÜLER"
Demir yönünden zengin yağışların, topraktaki verimliliği de arttıracağına dikkat çeken Saydam, "Harran Ovası'nda yaptığımız laboratuar çalışmalarında pamuk veriminin yüzde 11 artabileceğini ispatladık" dedi.

Sahra tozunun yağmurların yanı sıra denizdeki balıklar açısından da faydalı olduğunu ifade eden Prof. Dr Cemal Saydam, "Çöl tozları denizlerde 'Emilian huxley' isimli bir maddenin oluşmasını sağlıyor. Böylece balıkların beslenmesine destek oluyor. Karadeniz'de sahra tozuyla yağış sağlayarak, balık özellikle de hamsi sayısında artış sağlayabiliriz. Yeter ki, gerekli destek bu konuda bizlere verilsin" şeklinde konuştu.

Çarşıbaşı Su Ürünleri Kooperatifi Başkan Vekili Mehmet Çalış ise balıkçılığın ve hamsi avının gelişmesi için her türlü bilimsel çalışmaya destek verebileceklerini söyledi. Çalış, sahra tozunun faydaları konusundaki tezin denenmesi gerektiğini belirterek, şunları kaydetti:

"Bu konunun geniş kapsamlı, balıkçıların ve sektörle ilgilenen diğer bilim adamlarının da görüşleri alındıktan sonra en azından bir denenmesini istiyoruz. Eğer bu tez başarıya ulaşırsa Karadeniz'de balıkçılık konusunda patlama yaşanır ve herkesin yüzü güler. Balıkçılık sektöründen ekmek yiyen insan sayısı artar. Zaten bunu denemeden bu işin kesin bir çözüm olup olmadığını anlamamız mümkün değil."

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler