Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan hakkında Sincan 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nin verdiği karara direnerek dosyanın Yargıtay'a gönderilmesini sağlayacak.
Başsavcılık, Sincan 1. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Osman Kaçmaz'ın, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan hakkında "Sayın Öcalan" sözüne verilen takipsizlik kararını kaldırması üzerine verdiği kararda direndi. Başbakan Erdoğan hakkında fezleke düzenleyip TBMM'ye göndermesi beklenen Başsavcılık, kanun yararına bozma yolunu seçerek dosyayı önce Adalet Bakanlığı'na gönderdi. Adalet Bakanlığı, kanun yararına bozma talebini kabul ederse Başbakan Erdoğan hakkındaki dosya Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderilecek.
Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, Başbakan Erdoğan hakkındaki dosyayı, ilgili daire olan Yargıtay 8. Ceza Dairesi'ne gönderecek. Yargıtay 8. Ceza Dairesi'nin vereceği karar sonrası Başbakan Erdoğan ile ilgili karar kesinleşmiş olacak. Daire, Başbakan Erdoğan'ın yargılanmasına karar verirse dosya yeniden Ankara Cumhuriyet Başsavcılğı'na gönderilecek. Başsavcılık daha sonra fezleke düzenleyip TBMM'ye gönderebilecek.
SÜREÇ NASIL GELİŞTİ?
Başbakan Erdoğan'ın, Avrupa'da bir radyoda 2000 yılında yaptığı konuşmada Abdullah Öcalan'dan iki kez "sayın" ve şehitlerden de "kelle" diye söz ettiği ileri sürülmüştü. Bu sözü kullandığı gerekçesiyle Başbakan Erdoğan aleyhine 10 ayrı suç duyurusu yapılmış ve Ankara Başsavcılığı, TCK'nın "Suçu ve suçluyu övmek" başlıklı 215. maddesi uyarınca Erdoğan hakkında inceleme başlatmıştı.
Erdoğan'ın konuşmalarının yer aldığı kasetleri inceledikten sonra kararını oluşturan Başsavcılık, hem "söz konusu ifadelerin suç işleme kastıyla söylenmediği, dolayısıyla konuşmada suç unsurunun bulunmadığı" hem de zamanaşımının dolduğu hesabıyla Erdoğan hakkında takipsizlik kararı vermişti.
"SAYIN ÖCALAN" SÖZÜ İKİ YIL HAPİS CEZASI GEREKTİRİYOR
Ankara Başsavcılığı'nın takipsizlik kararına itiraz edildi. Bu itiraz da yasa gereği Sincan 1. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanlığı'nca incelenerek karara bağlandı. Başkanlık, Erdoğan hakkındaki takipsizlik kararını hem "Zamanaşımı süresi dolmamıştır" hem de "delillerin mahkemece takdir edilmesi gerekir" görüşleriyle takipsizlik kararını kaldırdı. Erdoğan hakkında yargılama gereğine işaret edilen karar, Başsavcılığa gönderilmişti.
Takipsizlik kararından direnen Başsavcılılık, dosyayı Adalet Bakanlığı'na göndererek "kanun yararına bozma" talep etti. Adalet Bakanlığı, talebi kabul ederse dosya Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderilecek.
ANKA