Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Tacikistan, Türkmenistan ve Özbekistan'da su ürünleri yetiştiriciliği yapan 18 uzman, model olarak gördükleri Türkiye'de sazan ve alabalık yetiştiriciliği konusunda teorik ve pratik eğitim alıyor.
Akdeniz Su Ürünleri Araştırma, Üretme ve Eğitim Enstitüsü Müdürlüğü Kepez Birimi Yönetim Koordinatörü Dr. Banu Yalım, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü, Japonya Uluslararası İşbirliği Ajansı (JICA) ve Türk İşbirliği Kalkınma Ajansı Başkanlığı'nca (TİKA) Orta Asya'daki 6 ülkeden gelen uzmanlara yönelik "Sürdürülebilir Su Ürünleri Yetiştiriciliğinin Geliştirilmesi" konulu 3. Ülke Eğitim Programı düzenlendiğini söyledi.
Üç hafta sürecek eğitim kapsamında uzmanlara su ürünleri yetiştiriciliği sektörünün geliştirilmesi, üretim aşamasında bilgi ve teknolojinin kullanılması, kendi ülkelerinde bunları uygulayıp uygulayamayacakları konularında bilgiler verildiğini anlatan Yalım, eğitimlerin Antalya'da başladığını, daha sonra İzmir, Trabzon ve İstanbul'da devam edeceğini kaydetti.
Diğer ülkelerden gelen uzmanların ülkelerinde tatlı su balıkçılığı konusunda üretim yaptıklarını, ama Türkiye'deki uygulamalara göre çok geri olduklarını ifade eden Yalım, "Burada daha pratik ve verimli üretim konusunda teknik bilgiler alıyorlar. Daha çok sazan ve alabalık yetiştiriciliği konularında bilgi veriliyor. Ülkemizde daha geniş uygulamaları görme imkanına sahipler. Kendilerine sunulan imkanı da en iyi şekilde değerlendiriyorlar" dedi.
Orta Asya ülkelerinde akvaryum balığı üretiminin de çok zayıf olduğuna işaret eden Yalım, bu konuda katılımcılara eğitim verildiğini bildirdi. Eğitim programı sonrası 18 uzmanın rapor hazırlayacağını bildiren Yalım, buna göre ortak işbirliği çalışmaları oluşabileceğini kaydetti.
-Diğer ülke katılımcıları-
Kazakistan'dan gelen Zukhra Gubasheva da Kazakistan'da mersin balıkları yetiştiriciliği konusunda çalıştığını söyledi. Bilgi ve tecrübesini artırmak için Türkiye'ye geldiğini dile getiren Gubasheva, fabrikalarında sazan balığı yetiştirmeyi deneyeceklerini, deneysel çalışmada başarılı oldukları takdirde ticari üretime geçeceklerini belirtti.
Azerbaycan'dan katılan İbrahim Yagubov ise balık yetiştiriciliği, aşılama, beslenme konularında bilgi aldıklarını kaydetti. Ülkelerinde mersin ve sazan balığı yetiştiğini, ama sazan balığının yetiştiriciliğinin çok iyi düzeyde olmadığını anlatan Yagubov, "Burada öğrendiklerimi ülkemde uygulayacağım. Ülkemde su ürünleri yetiştiriciliğinin gelişmesine katkıda bulunacağım" diye konuştu.
Türkmenistan temsilcisi Devran Mamedov da ülkelerinde su ürünleri yetiştiriciliği konusunda ticaret yaptığını, ama birçok eksikliklerin bulunduğunu dile getirdi. Eksiklikleri gidermek için Türkiye'ye geldiğini anlatan Mamedov, "Sazan türlerini üretiyorum, ama üretimi daha da genişletmek istiyorum. Burada teorik ve uygulamalı eğitim görüyoruz" dedi.
Uzmanlar, Antalya'daki eğitimlerin ardından İzmir'deki tesisleri gezerek, üretim aşamalarını inceleyecekler.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz