HABER

Schröder Türkiye'ye geliyor

ANKARA (İHA) - Türkiye'nin, 2.5 milyon Türk'ün yaşadığı Almanya ile ilişkileri zirveye doğru tırmanıyor.

İki ülke firmaları, onlarca alanda milyonlarca Euro'luk ortak projelere imza atıyor. Almanya'nın Ankara Büyükelçiliği, Almanya Başbakanı Gerhard Schröder'in 22-24 Şubat günleri arasında gerçekleştireceği Türkiye ziyareti dolayısıyla iki ülke ilişkilerini konu alan bir dergi yayınladı. 'Almanya ve Türkiye, Benzersiz Bir İlişki' başlıklı derginin önsözünde görüşlerine yer verilen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti'nin demokrasisini geliştirerek, toplumunu güçlendirerek Avrupa Birliği (AB) hedefini yakalamak için azami bir performans gösterdiğini belirtti. Almanya'daki Türk işçileri ve yatırımcılarıyla, Türkiye'deki Alman sermayesiyle iki ülke arasındaki ekonomik, ticari ortaklık ilişkilerinin parlak geçmişinin, geleceğe yön vereceğini kaydeden Erdoğan, zengin turizm potansiyeliyle her yıl 3.5 milyon Alman vatandaşı misafir eden Türkiye'nin, Almanya ile ortak çıkarlar parelelinde gelecekte daha güçlü ilişkiler kuracağını ifade etti. Erdoğan, Schröder'in ziyaretinin, Türkiye AB'ye girdikten sonra daha da derinleşecek olan yakın ilişkilerin önemli bir kilometre taşı olacağını vurguladı.

Almanya Başbakanı Söchröder de dergiye yazdığı önsözde Almanya ve Türkiye arasında eşi benzeri bulunmayan bir ilişki bulunduğuna dikkat çekti. Almanya'da yaşayan 2.5 milyon insanın Türk asıllı olduğunu, bunlardan 600 binden fazlasının Alman vatandaşlığına sahip olduğunu kaydeden Schröder, bu nedenle demokratik, refah içinde, Avrupalı bir Türkiye'yi Almanya'nın kendi çıkarlarına gördüğünü dile getirdi. Almanya'nın, Türkiye'nin AB'ye giden yolunu inançla desteklediğini vurgulayan Schröder, AB Konseyi'nin Aralık ayında Türkiye ile üyelik görüşmelerinin başlatılmasına ilişkin olumlu bir karar vermesinin, Türkiye'nin gerçekleştirdiği reformlara hayat vermesine bağlı olduğunu vurguladı. Almanya'nın, Türkiye'nin en büyük ticaret ortağı olduğunu belirten Schröder, ortaklığın çok daha büyük bir potansiyele sahip olduğunu ifade etti.

Dergide, Türk-Alman ilişkileri sayısal verilerle örneklendirildi. Buna göre aile birleşimi yoluyla yılda yaklaşık 50 bin Türk Almanya'ya yerleşiyor, 40 bin Türk ise Almanya'dan Türkiye'ye kesin dönüş yapıyor. Almanya'da 50 binden fazla Türk'ün kendi işyeri bulunuyor. 230 binin üzerinde çalışanın bulunduğu bu işyerlerinde 23 milyar Euro civarında yıllık ciro elde ediliyor. Almanya 2003 yılında 17 milyar Euro ticaret hacmiyle Türkiye'nin en önemli ticaret ortağı. 2003 yılında Almanya'daki Türkler arasındaki işsizlik oranı, Almanlar arasındaki işsizlik oranının yaklaşık iki katı olarak gerçekleşti. Bugüne kadar 32 Türk ve Alman şehri kardeş şehir ilan edildi. Türkiye'de yerleşik Almanların sayısı ise 20 bini aşkın.

Alman şirketlerinin Türkiye'deki yan kuruluşları ve Türk-Alman ortak işletmelerinin sayısı bin 100'ü aşarken bu firmaların büyük bölümü Türkiye'de uzun süreli angajmana girmiş durumdalar. Almanya, twinning de denen eşleştirme projelerinde Türkiye'nin en önemli ortağı. Bu projenin hedefi AB üyesi ülkelerden uzun süreli uzmanların gönderilmesi yoluyla Türk kamu idaresini güçlendirmek. Bu projelerin temel amacı AB yasa ve mevzuatının üye ülkeler tarafından üstlenilmesine destek sağlamak. Bu projeler arasında Türkiye'nin Veterinerlik Mevzuatına Uyumuna Destek Sağlanması Projesi, Türkiye İçin Çevre Alanında Kapasite Artırımına Destek Sağlanması Projesi, Organize Suçla Mücadelenin Güçlendirilmesine Destek Sağlanması Projesi, Hava Kalitesi, Kimyasallar ve Atık Yönetimi Projesi, Gümrüklerin Modernizasyonu, Polisin Suç Delillerinin Bilimsel Yöntemle Analiz Kapasitesinin Geliştirilmesi, İnsan Ticareti ile Mücadele İçin Kurumsal Kapasitenin Güçlendirilmesi, Demiryolu Taşımacılığı Sektörünün Yeniden Yapılandırılması ve Güçlendirilmesi gibi projeler de yer alıyor.

Öte yandan, yapımı Türk-Alman ortak girişimiyle gerçekleştirilen İSKEN Sugözü Enerji Santrali, salı günü Başbakan Erdoğan ve Almanya Başbakanı Schröder'in de katılacağı bir törenle açılacak. Her birisi 605 MW'lik iki üniteden oluşan santral Türkiye'nin enerji ihtiyacının yüzde 8.5'ini karşılayabilecek kapasitede. Temeli 4 Kasım 2000'de atılan santralin kapasitesi, Atatürk Barajı Hidroelektrik Santrali'nin ürettiği enerjiye eşdeğer. Santralin yapımcı ve işletmecisi İskenderun Enerji ve Üretim Ticaret AŞ (İSKEN), İSKEN'de Alman STEAG firması ve RWE Power firmasının da hisseleri var. Santralin yapımında Alman Siemens AG ve Babcock Borsig ile Türk firmaları Siemens AŞ ve Gama Tekfen'den oluşan uluslararası konsorsiyum yer aldı. Projeye 1.5 milyar Dolar'ı aşkın doğrudan yabancı sermaye aktarımı gerçekleşti. İSKEN Sugözü Enerji Santrali'nde kullanılacak olan taş kömürü Güney Afrika ve Kolombiya'dan ithal edilecek. Modern bir Avrupa çevre teknolojisine sahip olan santralde üretim sırasında ortaya çıkacak olan kükürt sülfatı kireç katkısıyla alçıya dönüştüren Baca Gazı Kükürt Arıtma Tesisi faaliyet gösterecek.

En Çok Aranan Haberler