ANKARA (ANKA) - Avrupa Parlamentosu Sosyalist Grup Başkanı Martin Schultz, "Türkiye'nin AB'ye tam üye olabilmesi için Türkiye'nin reform programlarının devam etmesi gerekmekte; ama aynı zamanda AB'nin genişlemesini sağlayabilmek için AB'nin de kendi içindeki reformları ileriye taşıması gerekmektedir" dedi.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Avrupa Parlamentosu Avrupa Sosyalist Grubu Başkanlık Heyetini kabul etti. Başbakanlık Merkez Bina'da gerçekleşen kabul yaklaşık 1 saat sürdü.
Görüşmenin ardından Avrupa Parlamentosu Sosyalist Grup Başkanı Martin Schultz gazetecilere açıklamalarda bulundu. Türkiye'deki temasları çerçevesinde Başbakan Erdoğan'ın yanı sıra Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Dışişleri Bakanı Ali Babacan ile Başmüzakereci ve Devlet Bakanı Egemen bağış ile de görüşmelerde bulunduklarını belirten Schultz, gündemde olan konuları ele aldıklarını ve karşılıklı görüş alışverişi içinde bulunduklarını söyledi. Schultz, hükümetin Avrupa politikasını gündeme getirmek ve yeniden ivme kazandırmak için girişimlerde bulunduğu kaydederek bunu memnuniyetle karşıladıklarını ifade etti. Egemen Bağış'ın başmüzakereci olarak atanmasının da Türkiye'nin AB'ye verdiği önemin göstergesi olarak değerlendirdiklerini belirten Schultz, görüşmede enerji politikasındaki güncel konuları ele aldıklarını açıkladı. Schultz Türkiye ile AB arasında yürütülen müzakereler çerçevesinde enerji faslının açılmasını Başbakan Erdoğan ile görüştüklerini ve bunu desteklediklerini ifade ederek, Kıbrıs konusunun da görüşmede gündeme geldiğini söyledi. Hükümetin yürüttüğü reform projeleriyle ve bu konuda attığı adımlarla ilgili bilgi edindiklerini söyleyen Sosyalist Grup Başkanı Schultz şöyle dedi: "Başbakan Erdoğan ve Sayın Gül ile yürüttüğümüz görüşmelerde biz Avrupa Parlamentosu sosyal demokrat ve sosyalist grup olarak Türkiye'ye yönelik olarak Avrupa Parlamentosundan çıkan Türkiye ile ilgili ifadenin Türkiye'ye bir Avrupa perspektifinin verilmesi değil Türkiye'ye açık bir şekilde tam üyeliğinin hedeflenmesi gerektiğini belirttik. Türkiye'nin AB'ye tam üye olabilmesi için Türkiye'nin reform programlarının devam etmesi gerekmekte ama aynı zamanda AB'nin genişlemesini sağlayabilmek için AB'nin de kendi içindeki reformları ileriye taşıması gerekmektedir."