Gazi Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler Fakültesi Kamu Yönetimi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mümtazer Türköne, Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Politika Tasarım Kulübü tarafından düzenlenen 'Türkiye'nin Yeni Anayasa Ufku' konulu konferansta SDÜ'nün konuğu oldu.
SDÜ Orman Fakültesi Konferans Salonu'nda gerçekleştirilen konferansın açılış konuşmasını yapan Rektör Hasan İbicioğlu, SDÜ'nün toplumsal liderlik misyonunun uzantısı olarak Politika ve Tasarım Kulübü tarafından organize edilen konferansta, yeni anayasanın nasıl olması gerektiği konusunda fikir paylaşımları yapılacağını söyledi. Bir milletin sağlıklı olarak her sektörde boy gösterebilmesi için güçlü sosyal sözleşmelere ihtiyaç duyduğunun altını çizen Rektör İbicioğlu, "Öyle sözleşmeler olmalı ki, milleti oluşturan tüm birimlerin beklentileri o sistem içerisinde karşılık bulmalı. Böyle olursa ekonomi hızla büyür, eğitim, sosyal ve diğer alanlarda hızla kalkınma, ilerleme sağlanır" dedi.
Köşe yazarı ve Gazi Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler Fakültesi Kamu Yönetimi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mümtazer Türköne ise 'Türkiye'nin Yeni Anayasa Ufku' konulu konferansta Anayasanın sosyal bir sözleşme olduğunu belirtti. Prof.Dr.Türköne, "Bu sözleşmenin tarafları bizleriz. Bizler kendi aramızda siyaseti, siyasetçiyi, devleti işin içine karıştırmadan bu sözleşmeyi yapıyoruz. Devlet te bizim kendi aramızda yaptığımız bu sözleşmeden doğuyor. Bizler birlikte yaşamanın gerektirdiği kurumları, kuralları oluşturuyoruz. Daha sonra bizde olan, bize ait olan yetkileri bazı kurumlara veriyoruz. Bundan sonra kendi aramızda sözleşme yaparak kendi hak ve yetkilerimizi devlet dediğimiz, devlet iktidarını kullanan kurumlara devrediyoruz. Bunu yaparken gözeteceğimiz en önemli konu, bizim adımıza bu yetkileri kullanan kişiler ve kurumların yetkileri su istimal etmemesidir. Bunu da yetki verdiğimiz insanları sürelerle yetkilendirerek, kurallar mekanizmalar oluşturarak sağlarız" dedi.
"Demokrasi demek halkın yönetimi demek" diyen Prof.Dr.Türköne, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Halkın yönetimi için, yönetimi sürdürüp işletebilmemiz için demokrasi dediğimiz yönetim biçiminin anlaşılması lazım. Herkesin demokratik sistemi anlaması ve kullanabilmesi gerekir. Bunun yolu da herkes tarafından anlaşılır bir anayasaya sahip olmaktan geçer. Bunun sonucunda Anayasa hepimizin işidir. Anayasa tüm insanların temel hak ve özgürlüklerini garanti altına alan metinlerdir. Anayasa herkesin anlayabileceği kurallar bütünü olmalı."
Yeni bir sistemi inşa ettiklerini, Türkiye'nin uzun zamandır bu sistemin arayışı içerisinde olduğunu dile getiren Prof.Dr. Türköne, yeni anayasayı anlaşılabilir, insanı, özgürlükleri esas alan bir anayasa olarak özetledi.
Prof.Dr. Türköne konuşmasının ardından salondaki katılımcıların sorularını yanıtladı.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz