HABER

SDÜ'lü cerrah yeni bir tıbbi alet geliştirdi

ISPARTA (İHA) - Süleyman Demirel Üniversitesi Şevket Demirel Kalp Merkezi'nde 8 yıldır görev yapan kalp cerrahı Doç. Dr. Hüseyin Okutan, kroner bypass ameliyatlarında damar tutucu olarak kullanılan yeni bir tıbbi alet geliştirdi.

Açık kalp ameliyatlarında operasyonun hem daha hızlı hem de kolay bir biçimde yapılmasını sağlayan ve tıbbi literatürde "greft tutucusu" diye adlandırılan alet, kalp damarları ile değiştirilen damarların birbirine eklenmesi aşamasında kullanılıyor. Bu alet sayesinde bypass ameliyatlarının damar ekleme bölümü daha kolay, daha hızlı ve dolayısıyla daha güvenli bir biçimde gerçekleştirilebiliyor. 20 santimetre boyutunda, paslanmaz çelikten üretilen alet, steril edilerek sürekli olarak kullanılabiliyor.

Kendi buluşu olan damar tutucu aleti bugüne kadar 50'ye yakın kalp ameliyatında başarıyla kullandığını belirten Doç. Dr. Hüseyin Okutan, Türk Patent Enstitüsü'nden patentini de aldığı aletinin hikayesini şöyle anlattı:

"8 yılı SDÜ'de olmak üzere 13 yıldan beri kalp cerrahı olarak pek çok ameliyat yaptım ya da bulundum. Biz cerrahlar, kalp damarları (kroner) ile değiştirilen (bypass) damarların birbirine eklenmesi aşamasında "klemp" diye adlandırılan tutucu aletlerle iki damarı birbirine dikeriz. Bu işlem hem zor ve oldukça zaman alan bir aşamadır.

Ameliyatlar sırasında bu işlemi daha kolay yapabileceğine inandığım bir alet modeli tasarladım. Bu tasarımımı öncelikle Makine Mühendisi olarak çalışan Erdal Gündüz adlı bir arkadaşımla paylaştım. Onun yardımıyla aletin bir bölümünü ürettik. Daha sonra üniversitemizin CAD-CAM Merkezi Uzmanları'ndan Mehmet Sofu, aletin teknik resmini çizerek, eksik olan bölümünü CNC tezgahında imal etti. Bu aşamadan sonra aleti deneme amaçlı olarak hayvan ameliyatlarında kullandım. Sonuç başarılı olunca normal ameliyatlarda da kullanmaya başladım. Geliştirdiğim aletle bugüne kadar 50'ye yakın ameliyat gerçekleştirdim. Bu arada Türk Patent Enstitüsü'ne başvurarak "Faydalı Model Patenti'ni" aldım. Bu aletin planlanması, üretimi ve patentinin alınması 1.5 yıllık süreyi kapsadı. Şimdi amacım bir prototip olarak kullandığım bu aleti seri olarak üreterek, tüm kalp ameliyatlarında kullanılmasını sağlamaktır".

En Çok Aranan Haberler