YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Sdü’ye Teknoloji Merkezi

Süleyman Demirel Üniversetisi (SDÜ) eski Rektörü Prof. Dr. Metin Lütfi Baydar döneminde Devlet Planlama Teşkilatı’na...

Sdü’ye Teknoloji Merkezi

Süleyman Demirel Üniversetisi (SDÜ) eski Rektörü Prof. Dr. Metin Lütfi Baydar döneminde Devlet Planlama Teşkilatı’na sunulan ve bir yıl sonra desteklenmeye değer görülen Yenilikçi Teknolojiler Merkezi hakkında Isparta Ticaret ve Sanayi Odası’nda bilgilendirme toplantısı yapıldı.

Toplantıya ITSO Başkanı Hasan Hüseyin Kaçıkoç, Proje Yürütücüsü SDÜ Teknoloji Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Osman İpek katıldı. ITSO Başkanı Hasan Hüseyin Kaçıkoç, SDÜ Batı Kampusü’nde yapılacak olan 10 bin metrekare alana oturacak Yenilikçi Teknolojiler Merkezi'nin sadece üniversitenin değil, tüm bölgenin projesi olduğunu söyledi. Projenin bundan üç yıl önce şekillendiğini kaydeden Kaçıkoç, “Isparta ve bölgesinin sanayileşme durumu ve potansiyeli, kalkınma stratejileri, ulusal ve uluslar arası hibe fonlardan yararlanma yüzdesinin düşük olması dikkate alınarak SDÜ bünyesinde çeşitli fakültelerin öğretim üyelerinden oluşan bir proje ekibi ile 6 ay devam eden bir ön proje çalışması yapıldı. Bu aşamada, Isparta ve bölgenin sanayileşmesinde etkin olan birimlerin de görüşleri alınmıştır.Isparta ve bölgede yapılmakta olan alışılagelmiş üretim yöntemleri ile katma değeri yüksek yenilikçi ürünlerin üretilmesinin zor olduğu, bölgede güçlü bir sanayinin oluşamayacağı gözlemlendi. Isparta ve bölgedeki müteşebbislere öncülük etmek amacıyla, havacılık ve sağlık sektörü için katma değeri yüksek ürün prototipleri ve malzemelerin üretilmesi yanı sıra, Isparta’ya özgü bir değer olan gül, verimli tarım ve gıda güvenliği ile ilgili özgün araştırmaların yapılmasının gerekliliği konusunda fikir birliğine varıldı. Bunun neticesi olarak, yapılacak araştırmalar ve özgün üretimler için nitelikli bir AR-GE merkezine ihtiyaç olduğu ortaya çıktı. Bu amaçla, Yenilikçi Teknolojiler Merkezi’nin kurulmasına yönelik projesi hazırlanıp 2010 yılında DPT’ye sunularak desteklenmeye değer bulundu. Proje, farklı disiplinlerdeki akademisyenlerden oluşan 60 kişilik bir proje ekibi tarafından yürütülüyor” dedi.

DÖRT ALT BİRİMDE ÜRETİM

ITSO Başkanı Kaçıkoç, Isparta‘da kurulacak kompozit vadisi ve gül vadisi projeleri de dikkate alındığında, Yenilikçi Teknolojiler Merkezi’nin, AR-GE ve prototip üretim, nitelikli ürün ve malzeme geliştirme konularında Isparta ve bölge için kuluçka merkezi görevi göreceğini kaydetti. Kaçıkoç, sağlık, tarım ve tarımsal biyoteknoloji, enerji, gıda teknolojisi, eğitim ve mühendislik alanlarında, AR-GE, tasarım, prototip imalat, hassas üretim, nitelikli test ve analizlerle bölgesel potansiyele ve kalkınmaya uygun çalışmaların desteklenmesi amacıyla Yenilikçi Teknolojiler Merkezi bünyesinde 4 alt birim bulunduğunu belirtti.Kaçıkoç, “Ulusal ve uluslar arası hibe fonlardan daha fazla proje desteği ve mali kaynak alınarak, Isparta ve bölgedeki sanayicilerin ve müteşebbislerin, gelenekselin yöntem dışında, katma değeri yüksek yeni ürün ve üretim teknolojileri konusunda desteklenmesi, bölgenin sanayileşme kapasitesinin ve rekabet gücünün artırılması yanı sıra nitelikli yatırımcıların bölgeye kazandırılması sağlayacak” dedi.

Projenin, bölgeye katkısına ilişkin açıklamada da bulunan Kaçıkoç, şunları söyledi:

“Medikal sanayi ürünlerinde ameliyat cihazları, biyomedikal parçalar, ortopedi ve diş implantları, medikal kalp kapakçığı, yapay omurilik, protez, sağlık sektörüne ait malzeme üretimiyle bölgesel sağlık merkezi projesine AR-GE desteği verilecek. Savunma sanayi ve endüstriyel ürünlerde bilgisayar destekli hassas tasarımlarla, karmaşık yüzeylerin işlenmesi, yeniden tasarlanması, insansız hava, kara ve deniz araçlarına ait güç sistemleri gibi savunma sanayine özel yüksek dayanım gerektiren tasarımlar üretilecek. Enerji üretimine yönelik, ince film ve seçici yüzey kaplama ve nano-teknoloji tekniğini kullanarak yerli ve ucuz güneş pili ve düzlemsel güneş kolektörü üretimi, organik boya temelli güneş pili üretimi, (PV) teknolojisi konusunda çalışmaların yapılması, altyapının kurulması, Isparta ve bölgesel girişimcilere nihai ürüne yönelik AR-GE, prototip üretim ve deneysel çalışmalarla destek verilmesi hedefleniyor.Tarımsal Biyoteknoloji alanında da başta gül olmak üzere Isparta ve bölgesi tarım potansiyeli ve çeşitliliği dikkate alınarak, ıslah ve fidancılık alanlarında, GDO’ lu bitki ve ürünlerin moleküler analiz yöntemiyle hastalıklarının teşhisi, fidancılık ve in vitro bitki üreten ve ihraç eden firmalara biyoteknoloji konusunda destek olunması, DNA parmak izi analizlerinin yapılması amaçlanıyor.”

Kaçıkoç, merkezde yeşil kuşak enerji uygulaması yapılacağını da belirterek, “Binanın ısıtılması ve soğutulmasında yenilenebilir enerji kaynağından yararlanmaya yönelik bir proje hazırlanmış, enerji verimliliği sağlanması, daha temiz ve yeşil çevrenin kazanılması amaçlanmıştır” dedi.

Kaçıkoç’un merkeze ilişkin açıklamalarının ardından SDÜ Teknoloji Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Osman İpek, tarafından merkezin çalışma sistemine ilişkin sunum yapıldı.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler