GİRESUN (İHA) - TEMA Vakfı Giresun Temsilciliği, Giresun'da yaşanan sel afetinin ardından 'Sel Felaketi'nin Sebepleri' konulu bir rapor hazırladı. Raporda, selin nedenlerinin başında, dere yataklarında fazla yapılaşmaya gidilerek derelerin daha çok baskı altına alınması ve bu nedenle de suların aşırı yükselmesi gösterildi.
Konuyla ilgili bir açıklama yapan TEMA Vakfı Giresun Temsilcisi Hakan Adanır, Giresun'da bir daha sel afeti yaşanmaması için insanların çok dikkatli olması gerektiğini belirtti. Adanır, "Yaşanan sel felaketi bizlere bir kez daha doğa olaylarının gücünü asla unutmamızı ve doğa faktörünün hesaplanmadığı hiçbir işlemin bilimsel olmayacağını hatırlatmıştır" dedi. Adanır, TEMA Vakfı Giresun Temsilciliği olarak hazırladıkları raporda, selin nedenlerini şu şekilde tespit ettiklerini söyledi:
"Ormanlık alanların fındık tarımı yapılması bitki örtüsünü zayıflatmış ve ormanlık alanlara göre daha zayıf olan fındık tarımı arazileri şiddetli yağışların hızını kesmekte yetersiz kalmıştır. Yıllar geçtikçe bilinçsiz açılan tarım arazileri toprak kayıplarına neden olmuş ve bu bölgemizde yaşanan sellerin giderek artmasına yol açmıştır. Son felakette kaybettiğimiz topraklarımız nedeniyle de bundan sonraki yıllarda olacak şiddetli yağışlarda toprağın emiş kabiliyeti iyice azalmış olacaktır. Bu da felaketleri daha da arttırabilecektir.
Dere yataklarında yapılan yollar genellikle düşük tutularak yapılmış. Dayanma ve koruma yapıları olan istinat duvarları zayıf ve temelsiz inşa edilmiş hatta bir çok istinat duvarı ise hiç yapılmamış. Bu da çok büyük yol hasarına sebep olmuştur. Dere havzalarında ağaçlandırma yapmak yerine tarım arazisi elde etmek için açmalar yapılmış ve bu tahribata engel olunmamıştır. Dere yataklarında gerekenden fazla yapılaşmaya gidilerek derelerin daha çok baskı altına alınması ve bu nedenle de suların aşırı yükselmesi. Sanayileşme dere yataklarına yapılmış ve bilim dışı yatırımlar son sel felaketinde en büyük maddi hasarın nedeni olmuştur. Dere kenarlarına yapılan yapılaşmalar, kum-çakıl ocakları derelerin akış yönünde değişikliklere neden olmuş akış yönünden kıyılara vurmasına neden olmuştur."