HDP Diyarbakır Milletvekili Garo Paylan, "Uygulanan yanlış tarım politikaları, plansızlık ve kırsalın boşaltılması sebze ve meyve fiyatların artmasına neden oldu. Önümüzdeki günlerde daha büyük bir ekonomik krizin çanları çalıyor." dedi.
Paylan, Mecliste düzenlediği basın toplantısında sebze ve meyve fiyatlarındaki artışa ilişkin görüşlerini açıkladı.
Hükümetin izlediği politikaları eleştiren Paylan, "Hükümet, fiyat artışlarına karşı önce çözümü ithalatta aradı. Günübirlik tüketilen ürünler ithal edilemeyince fiyat artışları oldu. Bu sefer çözümü tanzim satış naktalarında aradılar. İstanbul'da 50, Ankara'da 15 manav açarak 82 milyon vatandaşa hizmet etmeye çalışıyorlar. 65 manavla 82 milyon vatandaşımızın talebi nasıl karşılanacak?" diye konuştu.
Garo Paylan, 1970'li yıllarda yağ kuyruklarının yaşandığını, vatandaşların 40 yıl sonra yeniden kuyruklara girdiğini ifade etti.
Büyük marketlerin zararına satış yapacaklarını duyurduğunu anımsatan Paylan, "Büyük marketler sebze ve meyve kaleminde indirime giderek zararına satış yapabilirler. Küçük esnaf ve pazarcı ne yapacak? Onlar isyandalar. Küçük esnaf fiyat indirimine giderse iflas eder. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, küçük ve pazar esnafını iflasla karşı karşıya bırakıyor." görüşünü savundu.
"Doğal gaz ve elektrik faturaları çok yüksek. Hükümet doğal gaz ve elektrik tanzim satış merkezleri mi kuracak?" diye soran Paylan, "Uygulanan yanlış tarım politikaları, plansızlık ve kırsalın boşaltılması sebze ve meyve fiyatların artmasına neden oldu. Önümüzdeki günlerde dala büyük ekonomik krizin çanları çalıyor. Hükümetin bir an önce etkin bir planlamaya giderek çiftçileri desteklemesi ve yasal düzenlemeleri yapması gerekir." değerlendirmesinde bulundu.
Varlık Fonu'nun kurulmasına da itiraz ettiklerinin altını çizen Paylan, "Türkiye'nin bütün kamu varlıkları aynı torbaya koyuldu. Türkiye 1 milyar dolar borçlanacak. 46 kamu kuruluşu rehin veriliyor. Bunlar teminat verilerek borç alınacak." şeklinde konuştu.