İhlas Holding Ankara Medya Grup Başkanı Nuri Elibol, SHP Genel Başkanı Murat Karayalçın'ı makamında ziyaret etti. Görüşmede, Elibol'un sorularını cevaplayan Karayalçın, SHP'nin HADEP ile seçim ittifakı yapacağı yönündeki haberleri değerlendirdi.
Karalayçın, SHP'nin geçmiş yıllarda yaşanan olumsuzluklardan ders çıkarttığını belirterek, "Hepimizin özeleştiri yapması gerektiğini dile getirmiştim. Biz özeleştiri yaptık ve şu sonuca vardık: SHP'nin hiçbir parti ile birleşmesi ya da o anlama gelecek bir sürece girmesi mümkün değil, olmayacaktır. Bizim HADEP ile ilgimiz yok ama, HADEP'li arkadaşlarımız var, CHP'li, DYP'li, DSP'li ve diğer partilerden arkadaşlarımız olduğu gibi. HADEP'li arkadaşlarımızı partimizde görev almaya davet ettiğimiz doğrudur. Yalnız HADEP'li arkadaşlara değil, daha önce bizim kadrolarımızda yeralmış ancak daha sonra diğer sol partilere, hatta sağ partilere giden arkadaşlarımızı geri çağırıyoruz. Yeni bir model geliştirdiğimizi müjdeliyoruz" diye konuştu. Türkiye solunun bir ittifak kurması gerektiğini dile getiren Karayalçın, Türk solunun, İtalyan solunu örnek alması gerektiğini ifade etti.
Türk siyasi hayatında yaşanan sıcak gelişmeleri değerlendiren Karayalçın, sorunun özüne inmek gerektiğini belirterek, "DSP'deki gelişmelerle ilgili olarak Türkiye'nin iktisadi olguları, idari ve siyasi yapısının gözden geçirilmesi gerekir. Sorunun özüne inmiş değiliz. Sorunların biri, Türkiye'deki devlet örgütlenmesidir. Bu model artık Türkiye'yi taşımıyor" dedi. SHP'nin yeni bir model üzerinde şekillendiğini, bu modelde liderlik sultasının kalktığını, genel başkanın görev süresinin 7 yıl olarak belirlendiğini, genel başkanın demeçlerinin partiyi bağlamadığını ve delege sisteminin kaldırıldığını anlatan Karayalçın, bu modelin diğer siyasi partiler tarafından da uygulanması gerektiğini bildirdi. Karayalçın, "DSP'de yaşanan gelişmeler, bizim ortaya koyduğumuz bu yeni yapılanmanın gerekliliğini kanıtlıyor" dedi. Başbakan Ecevit'in sağlık sorunları nedeniyle, olası bir erken seçimde partisinin başında seçim kampanyalarını yürütemeyeceğini de ifade eden Karayalçın, dolayısıyla Ecevit'in parti içinde bir önder kadrosu kurması gerektiğini söyledi. Karayalçın, bu önder kadronun kimlerden oluşacağı konusunda ise herhangi bir fikir sahibi olmadığını dile getirdi.
Türkiye'nin bugün tıkandığı noktayı aşabilmesi için seçimin şart olduğunu ifade eden Karayalçın, Partisinin en erken Mart ayında yapılabilecek seçimlere katılabilme şansı olduğunu hatırlatarak, "SHP olarak Kasım'da yapılacak bir seçim bizim işimize gelmez çünkü, biz bu seçimlere katılamayacağız. Bizim için uygun olmamakla birlikte Türkiye için seçim şart. Sayın Bahçeli'nin teklif ettiği gibi 3 Kasım değil, gidilebilecek en erken tarihte erken seçime gidilmesi uygun olacaktır. Ama bundan önce, Seçim Yasası ve Siyasi Partiler Yasası'nın değiştirilmesi lazım. Aksi halde ülkede değişen bir şey olmaz" ifadelerini kullandı. Türkiye'nin önünde Avrupa Birliği (AB) süreci olduğunu ve bu sürecin ciddiyetle takip edilmesi gerektiğini belirten Karayalçın, "AB'nin bir takvimi var. Bu takvim iç gelişmelerimizle bağlantılı değil. Bizi bekleyin dememiz olanaklı değil" dedi.
Türkiye'nin sık sık seçime giden bir ülke olmaktan kurtulması için, devletin yeniden yapılanması gerektiğini belirten Karayalçın, Türkiye'de seçim süresi olarak belirlenen 5 yılı, 20 yıldır hiçbir hükümetin uygulayamadığını, hükümetlerin 1,5 yılda yıpranmaya başladığını, 3,5 yılda da erken seçim kararı aldığını ifade etti. Karayalçın, "Siyasetin fiili amortisman süresi kısalıyor. Yeni bir devlet yapısının kurulması konusunun tartışılması lazım" dedi. Karayalçın, Türkiye'de koalisyon hükümetlerinin Meclis'teki koltuk sayısına göre şekillendiğini ifade ederek, partilerin projeleri ve programları çerçevesinde koalisyonlar kurmaları gerektiğini bildirdi. Karayalçın, "Birbirlerine benzemeyen partilerin, yalnızca Meclis'teki sandalye dağılımından dolayı koalisyon kurmaları başarısız hükümetlere neden oluyor. Koalisyon bir proje etrafında kurulmalıdır. Bir kampanya etrafında da benzer bir durum gerçekleşebilir. Örneğin, AB'ye destek veren partilerle, AB'ye karşı olan partiler birlikte hareket edebilir" diye konuştu.
Kaynak: İHA