HABER

"Seçim kararı alınmazsa çekiliriz"

MHP Genel Başkanı ve Başbakan Yardımcısı Devlet Bahçeli, 3 Kasım'da erken seçim kararı alınmaması halinde hükümetten çekileceklerini söyledi.

"Seçim kararı alınmazsa çekiliriz"

Başbakan Yardımcısı Devlet Bahçeli, Parlamento'da bugün düzenlediği basın toplantısında, Parlamento aritmetiğinin değiştiğini belirterek, "Bugün koalisyon ortağımız DSP ve ANAP'ın sandalye sayısının toplamı, MHP'nin milletvekili sayısının çok az üstünde bir düzeydedir. MHP şartların temelden değişmesine rağmen, bugüne kadar bunu bir sorun haline dönüştürmemiş ve hükümet içinde bakanlıkların partiler arasında dağılımı konusunu gündeme bile getirmiştir. MHP, 3 Kasım'da seçim yapılması şartıyla ve bu anlayışla, temsil oranlarındaki bu değişikliklere rağmen hükümetin bugünkü yapısıyla gidilmesini kabul etmiştir" dedi.

BAŞBAKAN ECEVİT'E GÖNDERME

Bahçeli, bu üstü kapalı uyarısından sonra Ecevit'in seçimlerin ertelenmesiyle ilgili sözlerine gönderme yaptı. Bahçeli şöyle konuştu:

"Bu gerçekler ortadayken DSP'nin seçimlerin 2004 Nisanı'nda yapılmasını istemesi, bu mümkün olmazsa Nisan 2003'e ertelenmesini hangi anlayışla istediğini bütün unsurlarıyla kavramanın kolay olmadığı kabul edilmelidir. Diğer ortağımız ANAP'ın seçim tarihi ile AB yasaları arasında yeni bir denklem kuran yaklaşımının da seçimlerin 3 Kasım'da yapılmaması riski taşıdığı düşünülmektedir. ANAP Genel Başkanı Sayın Mesut Yılmaz, 20 Temmuz günü merkez karar organı toplantısı sonrası yaptığı basın toplantısında, AB yasalarının 10 gün içinde sonuçlandırılabileceğini ve erken seçim kararının bundan sonra 10 Ağustos tarihine kadar alınabileceğini, bunun da seçimlerin 3 Kasım'da yapılabilmesi için gerekli hazırlıkları etkilemeyeceğini belirtmiştir. Sayın Mesut Yılmaz'ın Yüksek Seçim Kurulu Başkanı'nın seçim hazırlıkları için en az 3 ay gerektiği ve bunun için de ilk önce seçim kararının alınarak seçim tarihinin belirlenmesinin şart olduğu konusunda daha önce basın toplantısıyla kamuoyuna açıkladığı görüşlerden farklı olarak kendisi ile yaptığı özel bir görüşmede bu hususu dile getirdiğini ifade etmektedir" diye konuştu.

BAHÇELİ'NİN ENDİŞELERİ

Bu konuda bazı endişeleri olduğuna işaret eden Bahçeli, bu endişelerini de şöyle sıraladı:

"Meclis'in erken seçim tarihini AB yasalarından sonra Ağustos ortalarında doğru alması, seçimlerin 3 Kasım'da yapılmasını fiilen imkansız kılacak bir sürecin başlamasına yol açabilecektir.

Ayrıca, Parlamento aritmediğindeki son değişiklikler karşısında TBMM açıldığında temsil oranındaki değişiklikler nedeniyle ilk önce komisyonlara yeni üyelerin seçiminin yapılması gerekecektir. Bilindiği gibi, Yeni Türkiye'nin kuruluş aşaması tamamlanarak bugün Parlamento'muzda yeni bir parti grubu oluşmuştur. Bu partinin de milletvekili sayısı oranında komisyonlarda temsil edilme hakkı doğmuştur. Komisyonların bu şekilde oluşturulmasından sonra AB yasalarının komisyonlarda ele alınması, Genel Kurul'da görüşülmesi ve TBMM'nin iradesinin ortaya çıkması normal şartlarda uzun süreci gerektirecektir. Bu durum karşısında AB yasalarının erken seçim kararının önünden çekilmesi, seçim kararını belirsiz bir ileri tarihe atacak seçimlerin 3 Kasım'da yapılmasını tehlikeye sokacaktır. 3 Kasım'da seçim yapılması kararının alınması için süre giderek daralmaktadır. Bu konunun ilk planda ele alınması bir zorunluluktur."

HÜKÜMETTEN ÇEKİLME İMASI

Devlet Bahçeli, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Hangi düşünceyle olursa olsun bu konuda yaşanacak gecikme seçimlerin 3 Kasım'da yapılmasını fiilen imkansız kılacak sonuçlar doğurabilecektir. MHP'nin bu konulardaki tutumu ve anlayışı ile bunların dayandığı düşünce ve gerçekler bunlardır. Seçimlerin 3 Kasım'dan sonraya ertelenmesi veya 3 Kasım'da yapılmasını fiilen imkansız kılacak şartların ortaya çıkması halinde MHP ortak hükümet etme sorumluluğunu paylaştırmayı sürdürme imkanının kalmayacağı açıktır. Böyle bir karar alma noktasına gelmemiz halinde bunun doğuracağı siyasi ve hukuki sonuçlar da ortadadır. Bunun sorumluluğu MHP'ye ait olmayacaktır. Bu durumda yeni bir hükümet oluşumu süreci ile bu yeni hükümet yapılanmasıyla yeni bir seçim süreci başlayacaktır..."

Bahçeli, seçim kararının 22 Temmuz tarihinde alınması gerektiği, ardından da MHP dışındaki partilerin getirecekleri AB yasalarının görüşülebileceğini sözlerine ekledi.

HADEP VE AK PARTİ"

MHP Genel Başkanı ve Başbakan Yardımcısı Devlet Bahçeli, Ecevit'in HADEP ve AK Parti ile ilgili sözlerini, "AK Parti ve HADEP'le ilgili tartışmayı yersiz buluyorum" şeklinde değerlendirdi.

MHP Genel Başkanı, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Devlet Bahçeli, Parlamento'da düzenlediği basın toplantısında, basın mensuplarının sorularını da cevaplandırdı. Bir soru üzerine Bahçeli, "Seçim Kanunu'nda ve Siyasi Partiler Kanunu'ndaki değişikliklerde çok geç kalınmıştır. Böyle bir aşamada, bu iki kanun üzerindeki değişikliği zamansız bulmaktayız" dedi.

Bahçeli, Ecevit'in HADEP ve AK Parti ile ilgili sözlerinin hatırlatılması üzerine, "Siyasi partilerin kuruluşu ve faaliyetlerinin tabi olacağı esaslar Anayasa'mızda ve ilgili yasalarda açıkça belirtilmiştir. Siyasi partilerimizin faaliyetleri yargı denetimi altındadır. Kanunlara uygun olarak kurulmuş olan ve seçimlere katılmaya hak kazanan siyasi partilerin bu yasal çerçeve içinde kaldıkları sürece, seçimlerde alacakları sonucun bir rejim bunalımına yol açabileceği endişesinden hareketle bu aşamada böyle bir tartışma başlatılmasını gerekli bulmamaktayım" diye konuştu.

Türkiye'nin Anayasal kurumlarının ve bu çerçevede yargı organlarının böyle bir gelişme halinde görevlerinin başında olacağını vurgulayan Bahçeli, "Anayasa'mızdan ve kanunlarımızdan aldıkları yetkiye dayanarak gerekli önlemleri alacaklarından hiç kimsenin şüphesi olmamalıdır" ifadelerini kullandı.

Kaynak: İHA

En Çok Aranan Haberler