HABER

"Seçimlerin kaybedeni belki de Türkiye"

İngiliz ve Alman gazeteleri Almanya’daki genel seçimleri değerlendirirken Times Online, “Yeni hükümet oluşumunda temel kaybeden Türkiye olabilir” dedi.

ANKARA(ANKA) – İngiliz ve Alman gazeteleri Almanya’daki genel seçimleri değerlendirirken Times Online, “Yeni hükümet oluşumunda temel kaybeden Türkiye olabilir” dedi.

Times Online’de Roger Boyes imzalı değerlendirmede, geçen dört yılda muhafazakar ve liberaller arasında Angela Merkel’in “kuzu postunda ya da en azından ‘yün kazak giymiş’ sosyal demokrat” olduğu korkusunun yayıldığı belirtildi. Merkel’in şimdi öyle olmadığını kanıtlama şansı bulduğu, sonuçların Almanya’nın Avrupa’daki pozisyonunu bir parça değiştireceği kaydedilen analizde, “Yeni Berlin Yönetimi Avrupa’daki en yakın dostu olarak Nicolas Sarkozy’yi görecek, Sosyal Demokratlar’ın ‘Fransız’a ilişkin bazı çekinceleri vardı ancak bu Hür Demokratlar tarafından paylaşılmıyor. Yeni hükümet oluşumunda ana kaybeden belki Türkiye olabilir. Sosyal Demokratlar son 11 yılda, önce Yeşiller’le ittifakta, sonra Merkel’in Büyük Koalisyonu’nda Türkiye’nin AB’ye girişinin şampiyonuydu” denildi.

Independent gazetesinin başmakalesinde ise, “’Lizbon Anlaşması onaylanmadan genişleme olmaz’ sözü bazı AB ülkeleri, özellikle de Almanya için bir ‘mantra’ haline gelmiştir. Bu talihsizlik, çünkü AB’nin batısına, Ukrayna ve Türkiye’yle doğu sınırıyla bir tür kara deliğin varlığını sürdürmesi, bu bölgeyi kaçakçılar için çekim merkezi haline getirir. Bu aynı zamanda AB’nin dış sınırlarını o kadar karışık yapar ki, güvenliğini hemen hemen imkansız kılar” denildi. Gazetede “Merkel Merkez Sağ Koalisyon Yolunda” başlıklı haberde ise, “Dış politikada, merkez sağ koalisyon Türkiye’nin AB’ye katılma girişimine daha güçlü bir sesle engel olmayı deneyebilir. Merkel Ankara için ‘imtiyazlı bir ortaklıktan’ yana” denildi.

Guardian’da seçim sonuçlarından sonra yayımlanan ilk değerlendirmede ise, “Merkel Almanları halkın başbakanı olduğuna ikna etti, ancak sonuçlar onu kırılgan hale getirdi. Şansölye’nin yeniden seçilmesi onun finansal krizde güvenilir el olarak algılanmasına yardımcı oldu. Afganistan’a daha fazla birlik mi? Hayır. Afganistan’dan sıvışmak mı? Henüz değil. AB’deki bir Türkiye mi? Hayır. Ukrayna ya da Gürcistan’ın NATO üyeliği mi? Hayır. Irak’a yaptırımlar mı? O konuda ise becerikli. Almanya mollaların AB’deki en büyük ticari partneri. Her bir konuda Merkel’in Washington’la (ve Londra’yla) arası açık, Beyaz Saray ile güçlü ittifakı dolayısıyla çok değer verilse bile” denildi.

-ALMAN BASININDA SEÇİM-

Deutsche Welle’de yer alan Alman basını değerlendirmelerine göre ise, olası Hristiyan Birlik-Hür Demokrat ortaklığını değerlendiren gazeteler, Başbakan Angela Merkel'ı bekleyen zorluklara da işaret etti. Alman gazetelerinin ilk seçim sonuçlarına ilişkin görüşleri şöyle:

Frankfuter Allgemeine Zeitung: Başbakan Angela Merkel’in ikinci hükümeti, karşısında bu ülkede şimdiye dek görülmemiş boyutta sol bir cephe bulacak. Peki bu muhalefet gücü, muhafazakar Hrrstiyan Birlik partileri ile Sosyal Demokratlar’dan oluşan büyük koalisyonun kabuk bağlamış hatalarıyla birlikte Merkel’in gerçek iç yüzünü ortaya çıkarabilecek mi? Yeni koalisyon ortağı Hür Demokratlar, reform amacı güden bir Merkel’in yolunu tıkamayacaktır. Ve böylece Hrıstiyan Demokrat Birlik'in lideri, istediği gibi bir başbakan olabilecek.

Die Tageszeitung: Sis perdesinin kalkmasıyla gelecek dört yılın nasıl olacağı gün ışığına çıkıyor: Sosyal eşitlik azalacak, yüksek kazanç sahiplerinin vergi yükü hafifleyecek ve bunun için gereken kaynaklar Katma Değer Vergisi ile yaratılacak. Hür Demokratlar işte bunun için seçildi ve Merkel’e baskı yapacaklar. Merkel 2005 yılında ilk kez başbakan olduğunda aralıksız birkaç dönem iktidarda kalmanın hayalini kuruyordu. Bunun için Merkel’in eline en büyük fırsat geçti, çünkü Sosyal Demokratlar canlı ve kendine güvenen bir ana muhalefet oluşturamayacak.

Stuttgarter Nachrichten: Hrıstiyan Demokratlar, Sosyal Demokratlar’dan kurtuldu. Ancak Başbakan Angela Merkel’i geçen dönemden çok daha büyük sorunlar bekliyor. Artık Merkel sadece arabulucu olmanın ötesinde bir şeyler yapabileceğini göstermek zorunda. Seçim sonuçları ve ekonomik kriz nedeniyle uzlaşma arayışları için yeterince zaman yok.

Westdeutsche Allgemeine Zeitung: Hrıstiyan Birlik Partileri ile Hür Demokratlar arasındaki koalisyonun işi zor olacak. Sosyal Demokratlar, büyük koalisyonun ortağı olarak yaptığı gibi kendini frenlemeyecek ve gerekli gördüğünde saldıracak. Böylece Sosyal Demokratlar özlerine dönecekler ve kendileriyle barışık olacaklar. Başbakan Angela Merkel’in yanında ise sendikaları da yumuşatacak bir koalisyon ortağı olmayacak. Bu arada sokağın da baskısı artacak.

En Çok Aranan Haberler