ANKARA (İHA) - Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanvekili Ahmet Hamdi Ünlü, "Seçmen bilgi kartları, oy kullanabilmek için zorunlu belge niteliğinde değildir.
Vatandaşlar, geçerli bir kimlik belgesiyle de oylarını kullanabilecekler" dedi. Ünlü, nüfusu 2 binin altındaki yerleşim yerlerinde kimlik ibraz edemeyenlerin, 2 kişinin şahitliğiyle oylarını kullanabileceklerinin altını çizdi.
Ünlü, hazırlıkları son aşamaya gelen 3 Kasım seçimlerine ilişkin İHA muhabirinin sorularını yanıtladı. Ünlü, "3 Kasım seçimlerinde oy kullanma işlemi hangi saatler arasında gerçekleşecek? Her il için oy kullanma süresi aynı mı?" sorularına "Türkiye'de oy kullanma saatleri her il için değişiklik arz ediyor. Türkiye'nin doğusunda bilindiği üzere hava çok çabuk kararıyor. Onun için genellikle doğu illerinde oy verme saatleri 06.00 ile 15.00 arasında, diğer illerde 07.00 ile 16.00 arasında belirlenmiştir" yanıtını verdi. Ünlü, oy verme işleminin saat 06.00'da başlayıp 15.00'da biteceği illeri ise şöyle sıraladı:
"Adıyaman, Ağrı, Artvin, Bingöl, Bitlis, Diyarbakır, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Gaziantep, Giresin, Gümüşhane, Hakkari, Kars, Malatya, Kahramanmaraş, Mardin, Muş, Ordu, Rize, Siirt, Sivas, Trabzon, Tunceli, Şanlıurfa, Van, Bayburt, Batman, Şırnak, Ardahan, Iğdır ve Kilis."
"Oy kullanma sırasında yığılmaları önlemek için vatandaşların nelere dikkat etmesi gerekiyor?" şeklindeki soruya Ahmet Hamdi Ünlü, bu konuda gereken tüm tedbirleri aldıklarını ifade ederek, "Vatandaşların oy kullanma işlemini son ana bırakmadan bir an evvel en erken saatte gidip düzenli bir sırayla yapmaları bu işlemlerin sonuçlanmasında yardımcı olacaktır" diye yanıt verdi. Ünlü, her sandıkta 280-330 arasında seçmenin oy kullanacağını hatırlatarak, "Buradan yola çıkacak olursak, her seçmenin oyunu kullanabilmesi için, yaklaşık 2 dakika zaman bulunuyor. Bu nedenle, seri hareket etmek oy verme işleminin zamanında sonuçlanması için büyük önem taşıyor" dedi.
"ZORUNLU BELGE NİTELİĞİNDE DEĞİL" YSK Başkanvekili Ahmet Hamdi Ünlü, sandıklardaki görevli sayısının 7 olduğunu, sandık kurullarındaki 7 kişiden 2'sinin memur üyelerden, 5'inin ise siyasi parti temsilcilerinden oluştuğunu söyledi. 3 Kasım seçimlerinde görev yapacak toplam görevli sayısı ise 1 milyon 205 bin 351. Bu görevlilerden sandık kurulu başkanlarına 16 milyon lira, diğer görevlilere 15'er milyon lira verilecek. Görevliler 3'er günlük yevmiye alacaklar.
YSK Başkanvekili Ünlü, 3 Kasım seçimlerin kullanılmak için Hindistan'dan alınan boya miktarının 178 bin şişe olduğunu sözlerine ekledi. Ünlü, söz konusu boyaların, seçim malzemeleriyle birlikte ilgili yerlere teslim edildiğini belirtti. Ünlü, "Elimizdeki boya miktarı yeterlidir. Mükerrer oy kullanımını caydıracak şekilde kullanılacaktır" şeklinde konuştu.
"Hazırlık çalışmaları seçim takvimine göre ne durumda?" sorusuna ise Ünlü'nün cevabı şöyle oldu:
"Seçim takvimine göre bütün seçim iş ve işlemleri düzenli bir şekilde devam etmektedir. Fakat seçmen bilgi kağıtlarının dağıtımında olduğu gibi bazı öngörülemeyen dağıtım problemleri ortaya çıkmıştır. Bunun sebebi de şudur; bilindiği gibi seçim takvimine göre 14 Ekim 2002 takvimine göre 'seçmen bilgi kağıtları' hazırlandı. Bunlar dağıtılmak üzere özellikle muhtarlıklara verildi. Her seçmen bilgi kağıdı için muhtara belli bir ücret ödeniyor. Muhtarın veya diğer görevlilerin bu ücret karşılığında seçmen bilgi kağıtlarını seçmenlere ulaştırmaları gerekiyor. Maalesef herkes bu konuda çok sorumlu davranmadı. Dağıtılması gereken kağıtlar muhtarlıklarda tutuldu. Seçmenin gelip seçmen bilgi kağıdını muhtarlıktan alması beklendi. Seçmenin bir kısmı gelip kağıtlarını aldı. Bir kısmı ise almadı. Bundan dolayı bazı aksamalar oldu. Ama bu oy kullanmayı hiçbir şekilde aksatmayacak, oy kullanma konusunda bir sakınca doğurmayacak bir durum. Eğer seçmen geçerli bir kimlik belgesi ile; örneğin nüfus kağıdı, ehliyet, evlenme cüzdanı, pasaport, kamu kurum ve kuruluşlarından verilmiş soğuk damgalı kimlik belgeleri gibi belgelerle oy kullanabilecek. Nüfusu iki binin altında olan yerleşim yerlerinde ise kimlik ibraz edemeyenler 2 kişinin şahitliğinde oylarını kullanabilecekler."
41 MİLYON 414 BİN 793 SEÇMEN OY KULLANACAK Oy kullanma işleminin ardından, sandıkların sayım merkezlerine ne kadar bir sürede ulaştırılacağı konusunda kesin bir açıklamada bulunmanın doğru olmayacağına dikkati çeken Ünlü, "Bu konu yerleşim merkezinin oy sayım merkezine olan uzaklığı ile ilgili bir konu. En kısa zamanda sandıkların sayım merkezlerine ulaştırılabilmesi için gerekli tedbirler alındı. Bu konuda coğrafi koşullara ve iklim koşullarına bağlı olarak net bir zaman vermek doğru olmaz" ifadesini kullandı.
YSK Başkanvekili Ahmet Hamdi Ünlü, 3 Kasım seçimlerinin hazırlık aşaması yönünden diğer seçimlerden çok büyük bir farklılık taşımadığını vurguladı. Ünlü, "Hazırlık süresi, diğer seçimlere göre daha kısa olan 3 Kasım seçimleri için, hazırlık süresi kısa olduğu için tedbirler hızlı bir biçimde alındı. Bu noktada, seçmenlerin güncelleştirilmesinde sıkıntı yaşadık" şeklinde konuştu. Ahmet Hamdi Ünlü, bu noktada yaşanan sıkıntıları ise "Hazırlık aşaması yaz dönemine rastladı. Türkiye'de yaz dönemi nüfus hareketlerinin çok yoğun olduğu bir dönem. O nedenle yazımlarda problemlerle karşılaştık. Tahmin ettiğimiz seçmen sayısını yazamadık" şeklinde özetledi.
Ünlü, 3 Kasım erken seçimlerinde; 41 milyon 414 bin 793 seçmenin, 172 bin 193 sandıkta oy kullanacağını ifade ederek, seçimlere 9 bin 893 partili, 192 de partisiz milletvekili adayının katılacağını sözlerine ekledi.