Sedir ağaçlarının yetişmesi için en uygun iklim Akdeniz iklimidir. Güneşi sevdiği için yetişebildiği en uygun ortam Akdeniz iklimi ortamıdır. En önemli türlerinden biri olan Lübnan sediri de Toroslar'da yetişir. Sedir ağacı dalı için nemli ortam pek uygun değildir. Ayrıca düşük sıcaklıklarda bile zarara uğrayacağından dolayı don tehlikesine karşı da dayanıklı değildir.
Bir diğer adıyla Cedrus yani sedir ağacı, dayanıklı ve güzel kerestesiyle değerli ağaç türlerinden biridir. İğne yapraklı olan ağaç çamgiller familyasına ait bir ağaç türüdür. Piramit şeklinde bir yapıya sahiptir.
Sedir ağacı neyin simgesi denildiği zaman dayanıklılık, uzun ömürlülük ve ihtişam gibi kavramların sembolü, simgesi olarak açıklanır. Orta Doğu kökenli olan sedir ağacı, Lübnan'ın bayrağında da yer almaktadır. Ülkenin sembolü hâline gelen bu ağaç, yüzyıllar boyunca yaşayabilir ve 40 metreye kadar da uzanabilir.
Her kısmının insanlığa farklı türden faydası bulunan sedir ağacı, kıymetli ağaç türlerinden biridir. Sedir ağacı, cilt hastalıkları tedavisinde oldukça etkilidir. Ayrıca, bağışıklık ve sindirim sistemleri rahatsızlıklarında da faydası tespit edilen bir ağaç türüdür. Hem yaprakları hem reçinesi hem kozalakları pek çok farklı sektörde kullanılmaktadır. Sedir ağacı yağı da ciltteki yaraların ve çatlakların iyileşmesini hızlandırır ve cildi beslediği için daha genç ve taze görünmeye yardımcı olur.
Sedir ağacının aromatik kokusu, odunsu, balsam, reçine karışımı bir kokudur. Daha çok sedir sandıkları ve sedir dolaplarının kokusuna benzetilmektedir. Sedir ağacı kokusu esans olarak sedir ağacının damıtılmasıyla elde edilmektedir. Sakinleştirici bir özelliğe sahip olan sedir kokusu, bedensel ve psikolojik olarak rahatlattığı için stres durumlarında tercih edilmektedir.
Sedir ağacının ana vatanını Akdeniz ülkeleri oluşturmaktadır. Sedir ağacının yetişmesi için en uygun şartlar Akdeniz iklimidir. En önemli türü olan Lübnan sediri, Toroslar'da yetişmektedir. Yine sedir ağacının başka bir türü olan Atlas sediri ise, Kuzey Afrika'nın Atlas Dağları'nda yetişir. Güney Asya'nın dağlık bölgelerinde de Himalaya sediri yetişmektedir.
Pek çok kişinin merak ettiği konulardan biri olan "Sedir ağacı Türkiye'de nerede yetişir? sorusudur. Bu sorunun cevabı ise, sedir ağacının Afyon-Emirdağ çevrelerinde yayılış gösterdiğidir.
Peyzaj tasarımlarında popüler bir ağaç olan sedir ağacı faydaları arasında en önemlisi, gölgelik sağlamaları ve rüzgar kırıcı işlev görmeleridir. Bunun yanı sıra, sedir ağacı odunları mobilya ve yapı malzemesi olarak oldukça değerlidir. Sedir ağaçları toprağı stabilize edebildikleri için erozyon kontrolünde de önemli rol oynamaktadırlar. Sedir ağacı faydaları arasında havadaki karbondioksiti emip, oksijen üretmesi de bulunmaktadır.
Sedir ağaçları çamgiller familyasından gelmektedir ve iğne yapraklı olan bir ağaç türüdür. Yaprak renkleri genellikle yeşil ya da mavi yeşil renktedir. Sedir ağacı özellikleri arasında bazı türlerinin 60 metreye kadar uzanabildiği bulunmaktadır. Sedir ağaçları kozalak şeklinde tohumlar taşımaktadır ve bu kozalaklar genel olarak dikey olarak büyümektedir. Sedir ağaçlarının yaşam süreleri de oldukça uzundur ve bazıları 1000 yıl kadar yaşayabilmektedir.
Sedir ağacıyla çam ağacı birbirlerine oldukça fazla benzerlik göstermektedir. Fakat iki ağacın yaprak uzunlukları birbirinden farklıdır. Çam ağaçlarının ibreleri biraz daha uzundur ve sedir ağaçlarının daha kısadır. Sedir ile çam arasındaki farklardan biri de şudur; sedir ağaçları ışık severken çam ağaçları daha çok gölge sevmektedir.