Konya'da ŞEFKAT-DER "Şiddet'e karşı kadın kalkanı projesi" kapsamında şiddet mağduru kadınlara poligonda silah eğitimi verildi.
25 Kasım "Kadına Karşı Şiddetle Uluslararası Mücadele Günü"nde şiddet mağduru kadınlara yönelik verecekleri derslere poligonda yapılan silah eğitimi kursu ile başladı. Yaklaşık 3 ay sürecek olan kursa ilk olarak kadın sığınma evinde kalan şiddet mağduru kadınlar katıldı. Proje kapsamında kurslarda, biber gazı kullanımı, Öfke kontrolü, Potansiyel katillerin ve şiddet uygulayanların tuzakları ve bu tuzaklara karşı tedbirler, Hukuki ha arama ve korunma yolları, savunma sporları, atış poligonlarında silah kullanımı, ruhsatlı yasal tabanca-tüfek silah temini, avcılık, meşru savunma, şiddet uygulayacaklara karşı ortak dayanışma grupları oluşturma, eylemler ve çeşitli aktivitelerle hak arama ve panik butonu dersleri verilecek.
ERKEK RESİMLİ HEDEFLERİ VURDULAR
Şefkat-Der'e bağlı kadın sığınma evinde kalan 17 kadın, proje kapsamında ilk olarak silah kullanma eğitimi verildi. Hayatlarında ilk kez silahla tanışan kadınların silahın ağırlığı karşısında zorlanmaları dikkat çekti. Eski emniyet çalışanı Bahtiyar Başyiğit tarafından kadınları, ilk olarak silahın nasıl tutulması, ne şartlarda kullanılması gerektiği ve kendilerini korumaları yönünde bilgiler verildi. Aldıkları ilk eğitimin ardından ellerine ilk kez silah alan kadınlar, sembolik olarak üzerlerine erkek resmi takılan hedeflere ateş etti. Atış yapan kadınların, bir çoğunun hedefi tutturduğu gözlendi.
AMAÇ YETKİLİLERİN DİKKATİNİ ÇEKMEK
ŞEFKAT-DER Başkanı Hayrettin Bulan, şiddet mağduru kadınlara yönelik verilecek ders konusunda yaptığı açıklamada, şiddet gören veya şiddet görme riski altında olan kadınların ve her kadının bu tür çalışmalara katılabileceğini ifade etti. Bulan, şiddet kalkanı dersleri içerisinde Hukuki, adli hak arama yollarını, öfke kontrolünü, biber gazı kullanımını, panik butonunu etkili bir şekilde kullanıp potansiyel katil ve şiddet uygulayıcılarının tuzaklarına karşı neler yapılabileceği ve bunlarla birlikte atış poligonlarında silahlı eğitim dersi vereceklerini ifade etti. Bulan, "Eline oyuncak silah bile alamayan kadın ne oldu da silah kullanımını öğrenme aşamasına geldi. Ne oldu da atış poligonlarına gelip silah kullanımını öğreneyim ve sonrada yasanın vermiş olduğu taşıma ruhsatlı ve bulundurma ruhsatlı silahını alayım aşamasın geldi. Ben bütün yetkililerin dikkatini çekmesini istiyorum" dedi.
Eğitimde üç amaçlarının olduğunu dile getiren Bulan, "Bir tanesi, devlet yetkililerinin ilgili çıkardıkları yasaların en iyi şekilde uygulanarak cezalardaki caydırıcılığın artırılması, şiddet uygulayanların ve tehdit edenlerin tutuklu yargılanmasının sağlaması ve bu kişilerin şiddet uygulayıp tutuklandıktan sonra ceza evinden çıkıp sonrada kadının yaşadığı şehrin dışında bir şehirde adeta sürgün hayatı diyebileceğimiz bir hayat yaşamasıni istiyoruz. İkinci olarak, mahkemelerin tahrik indirimlerini kaldırmalarını ve hakimlerin anlaşamıyorsanız boşanın demeli, gerektiğinde ise 'seni kusura bakma tahrik indiriminden faydalandıramayız' demeleri ve hatta 'elbise giyip pişmandım, üzgünüm. seviyorum' deyip mahkemeye saygından dolayı iyi hal indirimi yaptıkları takdirde bu işlenen cinayetlere ve şiddete teşvik edeceklerini. Üçüncü olarak da, potansiyel katil ve şiddet uygulayanlara lütfen bu kötü huyunuzdan vazgeçin demek istiyoruz" diye konuştu.
"ELİME OYUNCAK SİLAH BİLE ALMADIM"
ŞEFKAT-DER koruması altında bulunan kadınlar ise, ilk defa silah talimi yaptıklarını ve sıkarken bir korku ve heyecan yaşadıklarını ifade etti. Silah kursu alan Hatice kod adlı şiddet mağduru bir kadın, "Ben hayatımda elime oyuncak silah bile almadım. Hep bebeklerle oynardım ama şimdi ise buz gibi bir silahla karşı karşıya kaldım. Tamamen savunma amaçlı öğrenmek istiyorum. İnşallah hayırlara vesile olur" dedi.
Eğitmen Bahtiyar Başyiğit de, kadınlara silahı caydırıcı amaçlı olarak kullanmaları yönünde tavsiyelerde bulundu. Başyiğit, "Silah kullanmadan da caydırıcı olabilirsiniz. O insanı zarar vermeden de caydırıcı olabilirsin. İlk olarak silahı, sizin canınıza kast etmeyi düşünen insana doğru çevirip mermi yatağına mermiyi verirseniz, tabancadan çıkan o metal sesiyle, karşınızdaki insanı korkutabilirsiniz. Eğer hala karşısındaki insanın niyeti kötüyse, insanın olmadığı bir bölgeye havaya ya da yere ateş edebilirsiniz. Karşıdakinin hala kötü niyeti devam ediyorsa, ikinci mermiyi adama yöneltip hayati organları olmayan bacaklarına ateş edebilirsiniz. Bacağı yaralı ve niyeti kötü, sizi ortadan kaldırmak istiyorsa bundan da eminseniz, siz öleceğinize hayati organlarına ateş edebilir ve onun zarar görmesini sağlayabilirsiniz" diye konuştu.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz