YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

"şehircilik Ve Şehircilikte Yapısal Reformlar, Vizyonlar" Paneli

Kanal 5’in düzenlediği ve moderatörlüğünü AK Parti MKYK üyesi ve Hasan Kalyoncu Üniversitesi Öğretim Üyesi...

"şehircilik Ve Şehircilikte Yapısal Reformlar, Vizyonlar" Paneli

Kanal 5’in düzenlediği ve moderatörlüğünü AK Parti MKYK üyesi ve Hasan Kalyoncu Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr Edibe Sözen’in yaptığı ‘Şehirleşmede Sosyal, Kültürel ve Yapısal Vizyonlar’ konulu panel, Şahinbey Belediyesi Kültür Merkezi’nde yapıldı.

"Toplumun yaşam beklentileri, kentsel dönüşüm, sosyal donatıların şehir yaşamındaki önemi, çevre illerle işbirliği, ortak projeler ve yardımlaşmanın yolları ile uzak ülkelerle sosyal, kültürel ve ekonomik işbirliği ve yeni belediyeler yasasının" ele alındığı panel, Kanal 5 canlı yayınında yapıldı. Panele Kahramanmaraş Belediye başkanı Mustafa Poyraz, Adıyaman Belediye Başkanı Necip Büyükaslan, Gaziantep’in Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu ile AK Parti Gaziantep İl Başkanı Ahmet Uzer konuşmacı olarak katıldı. Kahramanmaraş Belediye Başkanı Mustafa Poyraz, paneldeki konuşmasında, AK Partili belediyelerin 9 yılda destan yazdığını söyledi. Poyraz, yaptıkları çalışmalarla Kahramanmaraş’ın çehresinin değiştiğini, meydanı bulunmayan bir kenti meydana kavuşturduklarını söyledi.

“50-100 YILLIK GELİŞİMİ HESAP ETTİK”

Başkan Poyraz, Kahramanmaraş’ın kültür şehri olduğunu ve şairlerin yazarların yetiştiği bir şehir olduğunu ifade ederek, “Yani biz bu tabiri çok kullanıyoruz ama bir çok kent gibi Kahmaranmaraş’ta ruhu olan bir kent. Nasıl İstanbul’un, Bursa’nın, Diyarbakır’ın, Şanlıurfa’nın Gaziantep’in ruhu varsa Kahramanmaraş’ın da ruhu var. Ben kendi ilim için söylüyorum şu an Maraş’ımızda dilenen bir tek vatandaş bulamazsınız. Muhtarlara her zaman söylüyorum eğer mahallenizde bir tek fakir fukara var da söylemiyorsanız hepiniz vebal altındasınız. Biz yardımlarımızı fakirlere hep akşam götürüyoruz, kimse görmüyor. Yani sağ elin verdiğini sol el görmeyecek. Biz bunun için buradayız. Bizim seçimle falan işimiz yok. Bizim için seçim her gün olur. Ama bu işin vebali bizim sırtımızda, biz bu tarafın öbür tarafını düşünüyoruz. Dolayısıyla sosyal, kültürel, eğitim alanındaki elbette bizler öncü olacağız. Her şeyiyle yerel yönetimler güçlü olursa yerel yönetimler de güçlü olur. Biz bir binanın taşları gibiyiz, dertlerimiz bizim ortak dertlerimiz” dedi.

Vatandaşlara konut yaparken 5 kuruş dahi kâr etmeyi düşünmediklerini söyleyen Başkan Poyraz, “Birilerinin hayal bile edemediğini bizler yaptık, AK Partili belediyeler yaptı. Biz vatandaşa konut yaparken kuruşun hesabını yapıyoruz kuruş da kar etmiyoruz. Kentsel dönüşüm yaparken biz önümüzdeki 50 yıllık, 100 yıllık gelişimi hesap ediyoruz. Yani bize verilen emaneti biz en iyi şekilde taşıyoruz” diye konuştu.

“ŞU ANDA 45 YIL SU İHTİYACI YOK”

Adıyaman Belediye Başkanı Necip Büyükaslan ise, göreve geldiklerinde hiçbir sosyal ve kültürel alanı olmayan, taziye evi bulunmayan kente yeni alanlar açtıklarını, sivil toplum kuruluşlarının önerilerine kulak verdiklerini söyledi. Büyükaslan kentsel dönüşümü de başlattıklarını vurgulayarak, “Başbakanımızın zaman zaman söylüyor üç şeyi tamamlamayan belediye başkanı karşıma gelmesin diyor. Bunlardan biri arıtma tesisi, iki katı atık depolama, üç içme suyu. Adıyaman uzun yıllar içme suyu sıkıntısı çekiyordu. Yani 20 yıldır sürekli su yetmiyordu, dönüşümlü su veriliyordu. Bugün ise merkez olarak Çelikhan’dan 35 kilometre uzaklıkta bir kaynaktan saniyede 1 litre su getirdik. Ve Türkiye’nin en kaliteli suyunu getirdik, kentimizin 40-45 yıllık su ihtiyacını karşıladık. Adıyaman’ın yine olmazsa olmazı olan bir barajımız olan Koçali Barajı. Enerji ve sulama amaçlıydı. Ancak biz 2008 yılında hazırladığımız projeyle kentin 150 yıllık su problemini giderecek olan projeyi dönemin bakanına sunmuştuk. Koçali projemiz kabul edildi, şu anda bu baraj hem içme suyu, hem enerji hem de sulama amaçlı olup ve aynı zamanda gelecekte kent merkezinin 150-200 yıllık ihtiyacını karşılayacak bir işi gerçekleştirmiş olduk. Tabii bu arada hızlı gelişen ve nüfus alan kentimizde çarpık bir kentleşme vardı, bunun önüne geçmek için biz hemen kollarımızı sıvadık ve bundan 3 yıl önce başlattık” dedi.

“14 AYDA 5 BİN KONUT YAPMIŞ OLACAĞIZ”

Gaziantep’in Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu da, Türkiye’de tüm belediyelerin özlemi olan kentsel dönüşümü ilk başlatan ilçe olduklarını, bundan dolayı Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan büyük övgü aldıklarını söyledi. Tahmazoğlu şu ana kadar bin 382 iş yeri ve binayı kentsel dönüşümle yıktıklarını, 14 ayda 5 bin yeni konut hedeflediklerini ifade ederek, “Şahinbey Belediyesi olarak son 2 yıl içerisinde, yani 2011 ve 2012 yılı içerisinde yaptığımız kamulaştırma tutarı tam 200 milyon TL. Bu ciddi bir rakam. Şu ana kadar kentsel dönüşüm kapsamında 1819 binanın kamulaştırma işlemini tamamladık, bedelini ödedik, bunlardan bin 381’i yıkıldı. Bu çapta bir kentsel dönüşüm çalışması yok. Bunu yaparken de vatandaşla anlaşarak onlarla helalleşerek onların duasını alarak yapıyoruz, bu da çok önemli. Çünkü halka rağmen kentsel dönüşümü yapmanız mümkün değil. Bu noktada önce vatandaş size güvenecek, sonra kaynağınız olacak ve çözüm önerileriniz olacak ki, biz bir çok yerde ürettiğimiz konutları kentsel dönüşümle vatandaşa alternatif olarak veriyoruz, isteyene de parasını veriyoruz. Vatandaşla anlaşarak çarpık yapılaşmış alanları ortadan kaldırıyoruz, depreme dayanıklı, sağlıklı, yeşil alanları olan, okul alanları olan ve yolları genişletilmesi şeklinde faaliyeti sürdürüyoruz” dedi.

İki bölüm halinde yapılan paneli Vali Veysel Dalmaz, AK Parti Gaziantep Milletvekili Derya Bakbak, ilçe belediye başkanları, kaymakamlar, siyasi parti ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri ile çok sayıda davetli izledi.

“GAZİANTEP’İN YÜZDE 70’İ ÇARPIK YAPILAŞMA”

Kentsel dönüşümün Gaziantep için hayati önem taşıdığını vurgulayan AK Parti Gaziantep İl Başkanı Ahmet Uzer, “Gaziantep’in yüzde 70’i çarpık yapılaşma. Plansız, rastgele yapılmış binalar. Şimdi bunların hepsi yıkılacak, ortaya yani mahalleler çıkacak. Şimdi bakıyorsunuz 20 bin nüfuslu bir mahallede bir okul yok, niye, çünkü arsa bırakmamışlar. Arsanın etrafına kireçle çevirmişler ev yapmışlar. Sosyal tesis yok, park yok, yeşil alan yok. Böyle bir kentleşme olur mu? Bu kentsel dönüşüm bundan dolayı çok önemli. Yapılması gerekenler Gaziantep’te yapılıyor. Kentsel dönüşüme büyük önem veriyoruz ve bu mutlaka yapılmalı, yapılıyor da” diye konuştu.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler