Adana Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Zihni Aldırmaz katıldığı “Akıllı şehirler Zirvesi’nde şehirlerin kimliklerini koruyarak teknolojiyle büyümeleri gerektiğini belirterek,” Esas olan yalnızlar kenti olmadan, teknolojiyi dengeli olarak kullanıp teknolojinin esiri olmayan kentler” dedi.
Swiss Otel’de gerçekleştirilen “Akıllı Şehirler Zirvesi”ne katılan Adana Büyükşehir Başkan Vekili Zihni Aldırmaz şehirlerin kültürel yapısını koruyarak teknolojiyi kullanmaları gerektiğini belirtti.
Akıllı kent kavramının insanların yürüme mesafesinde ihtiyaçlarının gidermesiyle açıklanabileceğini belirten Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zihni Aldırmaz, “Aslında insan odaklı şehirleşmede insanların yürüme mesafeli ihtiyaçlarını görmesidir. Ama gerek Sanayi Devrimi gerekse göç baskısı nedeniyle kentler büyük ölçekte büyüdüler. Şimdi teknolojiyi kullananlar akıllı, kullanmayanlar akılsız kent gibi bir algılama oluyor. Aslında duru bunun tersi. Eğer yürüme mesafesinde insanların bütün ihtiyaçlarını görüyorsa akıllı kent odur. Biz aslında kentlere önce akıllarını kaybettirdik. Kargaşa meydana getirdik. Şimdi teknoloji kullanarak bu sistemi nasıl doğru oturturuz çalışmasındayız” diye konuştu.
Başkan Vekili Zihni Aldırmaz sözlerini şöyle sürdürdü;
“Tabi burada bazı yatırımı firmaların ve müteahhitlerin kendi sitelerini akıllı kent birimi olarak anlatıyorlar. Ama çevreyle uyumu olmayan bu teknolojik birleşimin ya da kullanımın doğru olmadığını düşünüyorum. Aslında bizim Türkiye ölçeğinde bu teknolojiyi resmi kurumların, devlet ve yerel yönetimlerin birlikte çalışarak, insanların yürümeden ihtiyaçlarını göreceği bir dengeye oturtmamız lazım. Aksi takdirde resmi kurumların ve cazibe merkezlerinin, insanların oturduğu nüfusun olduğu yerlere taşıdığınız zaman gerçeği yapmış olursunuz. Bunun da maliyeti çok yüksek. Büyük ölçüde zaman alması söz konusu olduğundan teknoloji kullanarak, kentlerin değerlerinin tekrar oturtturulması, yani aklını başına tekrar toplaması olarak kabul ediyorum Ben bir mimar ve şehirci olarak insanların aslında yürüme mesafesinde ihtiyaçlarının görmesiyle bunun doğru olacağını düşünüyorum. Bazı büyük yatırımcıların yapmış olduğu akıllı sitelerin de çevreye duyarlı olması gerekir. Aksi takdirde çevreyle uyumu olmayan bir site bir akıllı yerleşim alanı aslında dışarı çıktığı zaman o insanların daha mutsuz olmasını sağlayacaktır. Özellikle İstanbul üzerinde yatırımcılar yatırım yaparken de kentin silüetini ve değerlerini göz önüne almak lazım. Tarihi geçmişi olan kentler ve yeni inşaat edilmiş kentler de ikisi birlikte farklı konumlar olacaktır. Biz Adana olarak hem şehrin yürüme mesafesinde dengelerin oturmasını sağlıyoruz.”
Şehirlerin tarihi değerlerini koruyarak teknolojiyle bütünleşmesi gerektiğini belirten Aldırmaz, “Şu anda Adana genelinde yüzde 40 civarında hizmet alabilmek için insanlar dolaşıyorlar. Biz bu yüzde 40 dolaşımı e-devlet ve yerel yönetim kurumlarının bütünleşmesiyle bunu yüzde 20lre düşürmeye çalışıyoruz. Bu demektir ki yüzde 20 oranında araçların trafikten çekilmesi, zaman ve enerji tasarrufu ve insanların daha mutlu olması. Ama biz yalnızlar kenti olmak istemiyoruz. Teknolojiye evet. Teknoloji ile birlikte bütünleşmek istiyoruz. Ama Anadolu kültürünü ve komşuluk ilişkileri ile birlikte. Kentlerde büyük bir israf var. Harcanan atıkların tekrar topluma kazandırılarak verimli halde kullanmamız gerekir. Şu anda Adana’da Seyhan Barajı’nın 3 katı büyüklüğünde çöpten, sudan, çamurdan elde ettiğimiz enerjiler var. Ama esas olan yalnızlar kenti olmadan, teknolojiyi dengeli olarak kullanıp teknolojinin esiri olmayan kentler. Özünü, örf adetlerin kaybetmeyen kentler olarak büyümemiz lazım” şeklinde konuştu.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz