24 Ocak'ta Kayseri'de yaşanan kazada 21; 27 Ocak'ta Sivas'ta meydana gelen kazada ise 9 kişi yaşamını yitirdi. Her 2 kazada da otobüslerde yazlık ve dişleri erimiş "kabak" lastiklerin kullanıldığı saptandı. Yine her 2 kazada da çarpma sonrasında savrulan yolcuların bazıları otobüsün altında ezilerek can verdi.
İLK ÖNLEM KEMER
Habertürk gazetesinin haberine göre; Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı ile Kara Ulaştırması Genel Müdürlüğü, Türkiye'yi yasa boğan kazaların ve can kayıplarının önüne geçmek için bazı radikal önlemleri gündemine aldı. Önlemlerden ilki tüm şehirlerarası otobüs yolcuları için emniyet kemeri takma zorunluğu getirilmesi.
Ulaştırma Bakanlığı kaynakları, halen yalnızca şoför, host-hostes ve ön koltuklar için kemer zorunluğu bulunduğunu belirterek, tüm yolcular için kemer takma zorunluğuna geçişi öngörecek bir uygulama öncesinde bazı hazırlıkların yapılması gerektiğini vurguladı.
Kaynaklar, bu konuda teknik bazı çalışmalar yapıldığını belirterek, "Mevcut otobüs filosu incelendi. Otobüslerin hemen hemen tamamında tüm koltuklarda emniyet kemeri bulunuyor. Kemer takma zorunluğuna ilişkin bu çalışmalar tamamlandıktan sonra İçişleri Bakanlığı ile temas kurulacak. Tarafların anlaşması halinde Karayolları Trafik Yönetmeliği'ne bir madde eklenebilir" dedi.
DİJİTAL TAKOGRAF DÖNEMİ
Otobüsler için ikinci kritik uygulama seyahat anında hız ölçümü yapan takograflarla ilgili olacak. Mevcut analog takograflara, dışardan müdahale edilebiliyor. Bu nedenle otobüsün yaptığı gerçek hızı tespit etmek çoğu zaman mümkün olmuyor. Analog yerine belli bir takvimde dijital ya da elektronik takograflara geçilecek. Böylece, dışardan müdahaleler engellenecek. Hız tespiti net olarak yapılabilecek. Bu konuda Bilim, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'nın çalışmaları devam ediyor.
KAPLAMA LASTİKLER İÇİN TOPLANTI
Ulaştırma Bakanlığı, son kazalarda bir kez daha öne çıkan "kaplama lastik" konusunda da Bilim, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'yla bir toplantı yapacak. Ulaştırma Bakanlığı kaynakları, toplantıda "kaplama lastikler"le ilgili uygulamada ortaya çıkan ihmal ya da eksiklerin tartışılacağını söyledi.
Sanayi Ürünleri Üretimi ve Güvenliği ve Denetimi Genel Müdürlüğü, Türkiye genelinde geçen yıl başlattığı denetim kapsamında 50 ilde toplam 245 firmada inceleme yaptı. Bu firmalardan sadece 17'sinin Tip Onayı Belgesi'ne sahip olduğu, 141 firmanın belgesinin bulunmadığı, 19'unun yönetmelik dışı olduğu tespit edildi.
İKİ KARDEŞ TEK TABUTTA
Sivas Yıldızeli'de önceki gün meydana otobüs kazasında hayatını kaybeden 9 kişiden Semanur (6) ve Dilan Yaş (8) kardeşler ile Şevki Atmaca'nın (57) cenazeleri Van'ın Erçiş İlçesi'nde toprağa verildi. İki küçük kız kardeşin cenazeleri tek tabutta taşınırken, yan yana defnedildi. Tabutu gören çocukların yakınları gözyaşlarına boğuldu.
'ŞOFÖR TERLİKLE OTOBÜS SÜRÜYORDU'
Kazadan yaralı olarak kurtulan ve cenaze törenine kolu alçıda katılan acılı baba Maksut Yaş (33), beyin ameliyatı olan eşinin kontrolü için Ankara'ya gitmek üzere yola çıktıklarını, ancak felaketle karşılaştıklarını anlattı. Otobüs sürücüsünün uyuduğunu öne süren baba Yaş, "Şoför uyudu, terlikle, ayakkabı giymeden otobüsü sürüyordu" dedi.
'ŞOFÖR UYKUSUZDU' İDDİASI
Sivas'ın Yıldızeli İlçesi'nde 9 kişinin öldüğü, 39 kişinin yaralandığı kazanın ardından, şoförün uyuduğu yönündeki iddialar Yıldızeli Cumhuriyet Savcılığı tarafından soruşturuluyor. Tedavisi süren yaralı şoför 30 yaşındaki şoför Yıldırım A. ise suçlamaları kabul etmedi. Şoförün amcası Eşref A. kendisinin de otobüs şoförlüğü yaptığını belirterek, "Yeğenimle konuştum ve kaza sırasında kesinlikle uykulu olmadığını söyledi. Zaten yarım saat önce mola yerinde şoför değişikliği yapılmış. Yolda buz ve etkili bir rüzgar varmış. Bu nedenle otobüs kaymış" dedi.
SINAVA GİDERKEN KAZA KURBANI OLDU
Sivas'taki kazada ölen üniversite öğrencisi Elif Bıçkıcı (23), Amasya'da son yolculuğuna uğurlandı. Yozgat Bozok Üniversitesi Mimarlık Bölümü son sınıf öğrencisi Elif Bıçkıcı'nın, sınava girmek için otobüse bindiği öğrenildi.