Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından 21 il ve ilçe belediyesi ile imzalanan anlaşmayla, içme suyu ve atık su sorunu çözülerek, kentlerde AB normlarında su ve kanalizasyon alt yapısı oluşturulacak.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından 21 il ve ilçenin içme suyu ve atık su sorununu çözmek için ‘Entegre Su Projelerinin Hazırlanması Teknik Yardım Projesi’ kapsamında belediye başkanları ile mutabakat imzalandı. Törene; Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Muhammet Balta, AB Komisyonu Türkiye Delegasyonu Başkan Yardımcısı Bela Szombati ve 21 il ve ilçenin belediye başkanı katıldı.
Programda konuşan Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Muhammet Balta, 2002 yılından itibaren yapılan atık su arıtma ve katı atıkların toplanması projelerine destek verdiklerini belirterek, “Dünyada kent nüfusunun artması ve teknolojik gelişmelerle doğa güzelliklerini kirletiyoruz. Bizler hükümet olarak insanların doğayı kirletmeden temiz tutmasını ilke edinmeleri için çabalıyoruz” diye konuştu.
Proje kapsamında Avrupa Birliği normlarından ve tecrübelerinden faydalandıklarını söyleyen Balta, “21 entegre su projesinin yaklaşık tutarı 454 milyon Avro’dur. Bunun 386 milyon Avro’su AB hibesi, 28 milyon Avro’su Çevre ve Şehircilik Bakanlığı hibesi ve 40 milyon Avro’su belediyelerin katkısı olacaktır” dedi.
Kentlerde AB normlarında su ve kanalizasyon alt yapısı oluşturmayı amaçlayan projenin hedeflerini anlatan Balta, şunları kaydetti:
“Projenin, içme suyu sistemlerinin iyileştirilmesi, arıtma tesisinin yapımı, nehir, ırmak ve dere gibi yüzey suların kirlenmesinin önlenmesi, yağmursuyu toplama sistemlerinin ayrıştırılması ile şehir kanalizasyon sistemlerinde oluşacak taşkınların önlenmesi ve yer altı sularının kirlenmesinin önlenmesi gibi hedefleri bulunuyor.”
Yaklaşık 2,5 milyon insanı doğrudan ilgilendiren proje, AK Parti Hükümeti ve Avrupa Birliği Bakanlığı tarafından finanse ediliyor. Proje ile aralarında Çanakkale, Yüksekova ve Trabzon’un da bulunduğu Türkiye’nin dört bir yanındaki yerleşim birimlerinde içme suyu ve atık su projesinin tesis yapım maliyetinin yüzde 85’i AB hibesi, yüzde 5’i Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, yüzde 10’luk kısım ise belediyeler tarafından karşılanacak.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz