BALIKESİR (İHA) - Balıkesir'in Susurluk İlçesi'nde özelleştirme kapsamına alınan şeker fabrikasının işçileri miting düzenledi.
"Şeker fabrikaları kapatılamaz" sloganıyla yapılan etkinlikte, ilçenin değişik noktalarında toplanan işçiler, daha sonra mezarlık önünde biraraya gelerek, Cumhurluk Alanı'na doğru hükümet aleyhine slogan atarak yürüyüşe geçti. Mitinge CHP Milletvekilleri Sedat Peker, Orhan Sür, Mehmet Küçükaşık, Türk-İş Balıkesir İl Temsilcisi Hüseyin Akya, Şeker-İş Eğitim ve Teşkilatlanma Başkanı Hasan Basri Güzel ile çok sayıda sendika ve kooperatif başkanı ve binlerce işçi katıldı.
Meydanda toplanan yaklaşık 5 bin kişiye hitap eden Türk-İş Balıkesir İl Temsilcisi Hüseyin Akya, "Saçı bitmemiş yetimin hakkını yedirmeyiz diyen bu hükümet, Türkiye'nin Cumhuriyet tarihinden bu yana olan birikimlerini sattı, yedi, bitirdi. Özelleştirme adı altında Seka, Tüpraş, Ereğli, Türk Telekom'u satarak, yabancılara peşkeş çektiler. Sıra şimdi şeker fabrikalarına geldi. Ama ülkemizde 10 milyon kişiye ekmek kapısı olan fabrikaları sattırmayız" dedi.
Karacabey Ziraat Odası Başkanı Nuri Karaca da, "Fabrikaların özelleştirilmesi halinde burayı alanlar bizim cesedimizi çiğnemeden bu fabrikaya giremezler" diye konuştu.
Milletvekili Orhan Sür, verilen mücadelenin şeker fabrikalarını kapattırmama mücadelesi değil, yeniden kurtuluş mücadelesi olduğunu öne sürerek, "Gün gelecek bunlardan hesap sorulacak" dedi.
Sık sık "Şekeri satanı biz de satarız" sloganlarıyla kesilen konuşmaların ardından son olarak kürsüye gelen Şeker-İş Sendikası Susurluk Temsilcisi İsmail Karadayı, pancar tarımı ve pancar şekeri sektörünün en fazla istihdam sağlayan, yan sektörlere büyük katkıları olan, ülkeye yılda yaklaşık 3 milyon dolar katma değer sağlayan bir sektör olduğunu anlattı. Karadayı, taşımacılık sektörüne 20 milyon ton iş hacmi sunan bu sektörde doğrudan ya da dolaylı olarak 10 milyon kişinin ekmek yediğini, bu sektörün dünyada sadece Türkiye tarafından desteklenmediğini söyledi. Karadayı, "Ekonomik ve sosyal açıdan böylesine büyük önem taşıyan şeker sanayi, bugün adeta bir var olma savaşı veriyor. Özelleştirme kapsamına alındığı için yatırım yapılmıyor. 70 yıllardaki teknoloji ile üretim yapıyor" ifadelerini kullandı.
Hükümet aleyhine atılan sloganların ardından miting olaysız bir şekilde sona erdi.