HABER

Şeker kaçakçılığı inanılmaz boyutta

Şeker kaçakçılığı inanılmaz boyutta

ANKARA (İHA) - Türkiye'de şeker kaçakçılığının inanılmaz boyutlara ulaştığı ortaya çıktı. Güneydoğu'daki sınır kapıları şeker kaçakçılığının üssü haline gelirken, Türkiye'ye en çok Suriye ve İran'dan kaçak şekerin girdiği tespit edildi. Şu ana kadar kaçakçılığın önlenmesi için hiçbir somut adım atılmazken, Türkiye'ye kaçak olarak getirilen şekerlerin yurtiçi ambalajlara konularak piyasaya sürüldüğü gözler önüne serildi. Kaçak şekerin en çok hayvanların sırtlarında ve özel otobüslerin depolarında yurda sokulduğu da belirlendi. AK Parti Karaman Milletvekili Mevlüt Akgün, "Şeker kaçakçılığında petrol kaçakçılığından çok daha büyük paralar dönüyor" uyarısını yaptı.

AK Parti Karaman Milletvekili Mevlüt Akgün, şeker kaçakçılığını mercek altına aldı. Konuyu Meclis gündemine taşıyan Akgün, Türkiye Şeker Fabrikaları Genel Müdürlüğü'nden kaçak şekerle ilgili yapılan çalışmaları, şeker kaçakçılığının en önemli nedenlerini, hangi ülkelerden, hangi yollarla kaçak şeker girişi olduğunu ve kaçakçılığın önüne geçmenin tek yolunun şeker fabrikalarını özelleştirmek olup olmadığını sordu. Akgün'ün soruları üzerine bir bilgi notu hazırlayan Türkiye Şeker Fabrikaları Genel Müdürlüğü, şekerdeki kaçakçılığı rakamlarla ortaya koydu.

Türkiye Şeker Fabrikaları, özellikle Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde bulunan sınır kapılarından Türkiye'ye kaçak olarak şeker getirildiğini doğruladı. Bu şekerin ambalajının değiştirilerek KDV hariç YTL/kilogram 1.57 olan fabrika tesliminin yurtiçi satış fiyatının çok altında fiyatlarla yurtiçinde satıldığına dair ihbarlar aldıklarını açıklayan genel müdürlük, bu ihbarlar doğrultusunda İçişleri Bakanlğı İller İdaresi Genel Müdürlüğü, ilgili bakanlık, Başbakanlık Gümrük Müsteşarlığı ile ilgili valiliklerden gerekli önlemleri almalarının istendiğini kaydetti. Şeker Fabrikaları Genel Müdürlüğü, güvenlik kuvvetleri tarafından yakalanan miktarın çok üzerinde kaçak şekerin girişi olduğunu açıkladı. Yurtiçi şeker satışlarını arttırmak için yapılan vadeli ve iskontolu satışlara rağmen yurt içi satış miktarının beklenen seviyede artmaması ve kişi başına şeker tüketiminin 1998 yılında 32.7 kilogram, 2001 yılında 28.8 kilogram olmasına ve nüfus artışına paralel olarak kişi başına tüketimin artması gerektiği halde 2004 yılında 26.3 kilogram oluşunun bu tespitleri doğruladığı vurgulandı.

Sınır bölgelerine yakın fabrikalarda yapılan araştırmalarda da kaçak şekerin genellikle ambalaj değişikliği ile yurt içi ambalajlara konularak ucuz fiyatla ve faturasız satıldığı ortaya çıktı. Dünyada üretilen beyaz şekerin yüzde 72'si şeker kamışından, yüzde 18'i ise şeker pancarından üretiliyor. Şeker kamışından üretilen şekerin maliyetinin şeker pancarından üretilen şekere göre oldukça düşük olması nedeniyle dünya beyaz şeker borsalarına şeker kamışından üretilen beyaz kristal şekerin hakim olduğu, aynı zamanda borsa fiyatlarını belirleyici rol üstlendiği bildirildi. Akgün'e gönderilen yazıda, "Şeker kaçakçılığı, dünya fiyatları ile yurt içi şeker satış fiyatı arasındaki farktan kaynaklanıyor" denildi. Türkiye'ye en çok kaçak şekerin Doğu ve Güneydoğu sınırlarından geldiği tespit edilirken, kaçak şekerin sınırdan katırlarla, yolcu beraberinde, toplu taşıt araçlarıyla ve gümrük kapılarından değişik adlarla yurda kaçak olarak girdiği belirlendi. Genel müdürlük Akgün'e gönderdiği yazıda, Şeker Fabrikaları'nın özelleştirilmesinin şeker kaçakçılığının önlenmesi ile ilgisinin olmadığını bildirdi. Aynı yazıda şu ifadelere de yer verildi:
"Konya, Kayseri, Amasya, Çorum ve Kütahya Şeker Fabrikaları özel statüde faaliyet gösteren ve bir üretim döneminde 775 bin tona yakın şeker üreten özel firmalar olmalarına ve değişik pazarlama teknikleri uygulayarak şeker satmaya çalışmalarına rağmen kaçakçılığın önlenmesinde etkili olamamaktadırlar. Kaçakçılığın önüne geçilebilmesi için maliyetlerin düşürülmesi, etkin bir piyasa denetimi, gümrük kapılarının daha sıkı kontrol edilmesi ve bu konuda caydırıcı cezai müeyyidelerin tavizsiz bir şekilde uygulanamsında zorunluluk bulunmaktadır. Kaçakçılıkla mücadelede ilgili kurum ve kuruluşların koordineli ve kararlı olmalarının da önemli olduğu bir gerçektir."

AK Parti Karaman Milletvekili Mevlüt Akgün, Türkiye'de şeker fiyatlarının düştüğünü, bunda rekabetin yanısıra kaçak şeker girişinin rolünün büyük olduğunu söyledi. Türkiye'ye en çok Suriye ve İran gibi ülkelerden kaçak şeker girişinin olduğunu kaydeden Akgün, "Özellikle özel otobüs depolarında, hayvan sırtlarında Türkiye'ye giriş yaptırılıyor" dedi. Şeker kaçakçılığında petrol kaçakçılığından çok daha büyük paraların döndüğünü ifade eden Akgün, "Suriye'yi ziyaret ettiğimde öğrendim. Suriye'den Gürcistan'a şeker gönderilirken Türkiye sınırlarında mallar değiştiriliyor. Yurtiçi ambalajına konularak şekerler piyasaya sürülüyor" diye konuştu. Konuyu Meclis gündemine taşıyacaklarını kaydeden Akgün, bu konuda araştırma komisyonu kurulmasını talep edeceğini de sözlerine ekledi.

En Çok Aranan Haberler