YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Şeker Pancarı Kış Aylarında Da Ekilebilecek

Türkiye’de iklim koşulları nedeniyle çoğunlukla ilkbahar döneminde ekimine başlanan şeker pancarı, geliştirilen yeni projeyle kışında...

Şeker Pancarı Kış Aylarında Da Ekilebilecek

Türkiye’de iklim koşulları nedeniyle çoğunlukla ilkbahar döneminde ekimine başlanan şeker pancarı, geliştirilen yeni projeyle kışında yetiştirilebilecek.

Şeker pancarını kışın yetiştirme olanaklarını araştıran Doğu Akdeniz Alt Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma İstasyonu Müdürlüğü, başlatılan çalışmayla yıl boyu şeker pancarı tarımı yapılmasının yollarını arıyor. 2 yıllık araştırma sonunda önemli gelişme kaydeden istasyonda görevli ziraat mühendisleri, Kahramanmaraş - Adana karayolu üzerinde bulunan deneme arazisine tohum ekme çalışmalarını sürdürüyor. Kış döneminde tarlaya ekilen şeker pancarının gelişimini inceleyen araştırmacılar projenin umut vaat ettiğini bildirdi.

Portekiz ve İspanya gibi Avrupa ülkelerinde kışın şeker pancarı üretimi yapıldığına dikkat çeken proje yöneticisi Ziraat Mühendisi Erdem Ertürk, çalışmanın tamamlandığında Türkiye’nin birçok bölgesinde yılın 12 ayı şeker pancarı ekimi yapılabileceğini kaydetti.

Kahramanmaraş’ta 68 bin dekar alanda şeker pancarı ekimi yapıldığını aktaran Ertürk, “Dünyada şeker üretiminin yüzde 75'ini pancar şekeri yüzde 25'ini kamış şekeri oluşturmaktadır. İklim ve toprak şartlarının uygunluğu nedeniyle ülkemizde üretilen şekerin tamamı, şeker pancarından elde edilmektedir. Bizde enstitümüzde 2011 yılında şeker pancarına yönelik çalışma başlatarak bölgemizde kışlık şeker pancarı yetiştirmenin yollarını aradık. Araştırmalarımızda iki yıl geride kalırken çok olumlu gelişmeler kaydettik. Projeyi tam anlamıyla hayata geçirdiğimiz takdirde bölgemizde kışlık şeker pancarı üretimi yapabileceğiz.” dedi.

KIŞIN EKİLEN ŞEKER PANCARI DAHA EKONOMİK

Yaz ve kış aylarında yapılan şeker pancarı ziraatının ciddi maliyet farklılığı gösterdiğini ifade eden Ertürk, yağışların az olduğu temmuz ve eylül döneminde ürünün hasat zamanına kadar 9 kez sulanması gerektiğini belirtti. Bu durumun üretim maliyetlerini artırdığını anlatan Ertürk, “Kışın ekilen şeker pancarı ihtiyaç duyduğu su miktarını yağmur sularından temin ettiği için hasat zamanına kadar en fazla iki kere sulamak yeterli oluyor. Böylece çiftçilerin iş gücü ve ekonomik giderinin önemli ölçüde düşmesi de sağlanabilir.” diye konuştu.

ÜRÜN VERİMLİLİĞİ DAHA FAZLA

Şeker pancarında şeker oluşumunun sıcaklık değerlerine göre değiştiğini dile getiren Ertürk, sözlerini şöyle sürdürdü: “Şeker pancarı, kökünde depoladığı şekerin bir kısmını solunumda kullanır. Solunum 0°C sıcaklıkta başlar ve her 10°C sıcaklık yükselişinde 2 kat artış gösterir. Solunumun yol açtığı şeker kayıpları özellikle kurak ve sıcak dönemlerde büyük boyutlara ulaşır. Bölgemizde bu uygulamayı yaparak şeker oranın yükseltmek için çalışılıyoruz. Kök verimi ve pancardaki şeker varlığı bakımından iklim faktörleri de çok önemli. Ülkemizde değişik iklim bölgelerinde yapılan üretimlerde farklı özellikler görülüyor. Denize yakın bölgelerde pancar verimi yüksek, buna karşın şeker varlığı düşük, Doğu Anadolu gibi sert kara ikliminin hüküm sürdüğü bölgelerde ise kök verimi düşük şeker varlığı yüksek oluyor.”

İSTENDİĞİNDE ŞEKER FABRİKALARI 12 AY ÇALIŞABİLİR

Proje sayesinde sezonluk çalışan şeker fabrikalarının istendiğinde 12 ay boyunca üretim yapabileceğini aktaran Ertürk, fabrikaların kampanya dönemini uzatarak şeker pancarı alımında yaşanan yığılmaların da önlenebileceğini vurguladı.

Şeker pancarı alım dönemlerinde fabrika önlerinde bekleyen ürünlerin aynı anda işlenmesinin mümkün olmadığını kaydeden Ertürk, “Bu durum ürünün çürümesine neden oluyor. Ürün bir süre beklemesi gerektiğinden fiziksel özelliğini kaybediyor. Kışlık pancar denemesiyle fabrikaların kampanya dönemi uzatılarak bu kayıpların önlenmesi de sağlanabilir.” açıklamasında bulundu.

Şeker Pancarı Kış Aylarında Da Ekilebilecek

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler