HABER

Şeker ve kalp hastalıklarının habercisi

Kadınların yüzde 5 ila yüzde 15 gibi ciddi bir bölümünü tehdit eden ve adet düzensizliği, aşırı kıllanma, sivilce, yağlı cilt ve doğurganlığın azalmasıyla seyreden 'Polikistik Over Sendromu'nun, aynı zamanda şeker hastalığı ve kalp hastalığının da habercisi olduğu belirtildi.

Şeker ve kalp hastalıklarının habercisi

Jinemed Kadın Sağlığı Merkezi Direktörü Prof. Dr. Teksen Çamlıbel, İHA muhabirine yaptığı açıklamada, kronik seyreden 'Polikistik Over Sendromlu' hastaların, 'Kanda yüksek LH değeri olan, yağlı cilt, sivilce, saç dökülmesi tüylenme gibi olayların tamamını veya bir kısmını taşıyan, düzensiz adet gören kişiler' olduğunu bildirdi. Bu sendromun, kişilerde sadece düzensiz adete yol açmadığını, aynı zamanda, ileriki yıllarda çocuk sahibi olmakta da güçlüklere yol açabileceğini ifade eden Prof. Çamlıbel, "Kadınların yüzde 20'sinde bu tarz şikayetler mevcuttur. Bu kişiler tedavi edilmediği takdirde, gelecekteki yaşam kaliteleri çok ciddi biçimde olumsuz yönde etkilenecektir" dedi.

DİYET VE EGZERSİZ ÖNERİSİ Prof. Çamlıbel, 'Polikistik Over Sendromu' olan kadınların yüzde 50-80'inin genelde şişman olduğunu vurgulayarak, "Bu nedenle, zayıflama merkezlerine başvuran hastalar eğer etkili bir diyet ve egzersizle kilo verirse, düzensiz adet ve kısırlık problemleri gibi sorunlar daha kolay ortadan kalkar. Önemli olan, hastalığın gerçek nedenini bulmaktır. Bu tip kadınlarda karbonhidrat ve lipid metabolizması da bozulmaktadır. Bu durum şeker hastalığının habercisidir. Bu yüzden, özellikle 35 yaşın üzerinde, iki yılda bir açlık kan şekeri ölçümü ve şeker yüklemesine bakmak gereklidir" diye konuştu.

SİVİLCE, HASTALIK BELİRTİSİ OLABİLİR Ergenlik çağından sonra düzensiz adet ve ergenlik sivilcesinden şikayetleri olan kız çocuklarının mutlaka doktor kontrolünden geçirilmesi gerektiğini de kaydeden Prof. Dr. Teksen Çamlıbel, "Genç kızlarda 'Polikistik Over Sendromu' olup olmadığını mutlaka kontrol etmek gerekir. Bu hastalık, artık basit bir cilt bozukluğu değil, hastanın hayatını da etkileyecek daha önemli hastalığın bir ipucu belirtisidir" dedi.

TEDAVİDE YENİ YAKLAŞIM
'Polikistik Over Sendromlu' hastaların adet düzensizliği ve kısırlık tedavisinde son yıllarda, özellikle erişkin tipi şeker hastalarının kullandığı ilaçların devreye girdiğini belirten Prof. Çamlıbel, "Bu ilaçlarla insülin ve androjen seviyesi düşürülerek hastaların adet görmesi sağlandığı gibi, yumurtlama gerçekleşir ve gebelik oranı yükselir" diye konuştu. Prof. Çamlıbel ayrıca, rahim zarı kanserinın bu grupta daha sık görüldüğüne de dikkat çekti.

7 KAT FAZLA RİSK Jinemed Kadın Sağlığı Merkezi Direktörü Prof. Dr. Teksen Çamlıbel, yağ metabolizmasındaki bozukluğun kalp hastalıkları ve yüksek tansiyon için de risk faktörü oluşturduğunu belirterek, Polikistik Over kisti olan 45 yaş üzeri kadınlarda enfarktüs riskinin, normale göre 7 kat fazla olduğunu bildirdi. Prof. Çamlıbel, "Kardiyovasküler sistem bulgusu vermeyen Polikistik Over Sendromlu hastalara egzersiz, sigara bırakma, serum yağ düzeyinin sıkı takibe alınması ve gerekirse diyet önerilmelidir" dedi.

En Çok Aranan Haberler