KADIN

Şeker Yemek İnsanı Acıktırır mı?

Şeker bağımlısı mısınız? Tatlı yiyecekler iştahınızı daha mı açıyor, daha çok yemek isteği mi uyandırıyor?

Şeker Yemek İnsanı Acıktırır mı?

Lynn Greiger
Şeker bağımlısı mısınız? Tatlı yiyecekler iştahınızı daha mı açıyor, daha çok yemek isteği mi uyandırıyor? Bu soruların bilimsel bir temeli var mı, yoksa birisinin hayal mahsulü mü?
Yüksek karbonhidratlı diyetler sizi şişmanlatır
Piyasada çok satan ve nasıl formda kalınacağını anlatan gözde kitapların çoğunda, kilo almanın baş suçlusu olarak, karbonhidrat açısından zengin, ekmek, hububat, tahıl gevreği, patates, meyve ve şeker yemenin, kilo almanın baş suçlusu olduğu söylenir. Hepsinin verdiği başlıca açıklama şudur: karbonhidrat yediğiniz zaman insülin seviyeniz yükselir, bu da, vücudunuzun enerji harcamak için, depolanmış yağları kullanmasını önler. Ayrıca, yüksek glisemik indeksi (GI) olan yiyeceklerin daha da zararlı olduğunu, zira daha çok miktarda insulin açığa çıkardıklarını öne sürerler.
Glisemik İndeks (GI)
GI, çeşitli yiyeceklerden belli bir miktar karbonhidrat aldığınızda, kan şekerinizin ne kadar yükseldiğini gösteren bir laboratuar ölçümü. Çoğu zaman, şeker hastalarının kan şeker düzeylerinin çeşitli yiyeceklerden ne şekilde etkilendiğini göstermek için kullanılır, ve gerçekten insülin seviyeleri ile bir alakası yoktur. Ne yazık ki, GI seviyesi kişiden kişiye çok değişir; yani, bir kişide kan şekerinin yükselmesine yol açan yiyecek, bir başkasında bambaşka bir etki yaratabilir. Ayrıca, bilim adamları yiyeceklerde neyin kan glikoz değişimine sebep olduğunu henüz bulamadılar. Kan glikozundaki yükselme, yiyecekteki yağ ve protein miktarından, lif miktarı ve türü, ve besinin çiğ ya da pişmiş olup olmadığından etkilenebilir.
Yüksek GI eşittir yüksek insülin DEĞİLDİR
GI düzeyi yüksek olduğu için çabucak kan şekerini yükselten yiyecekler insülin üretiminde âni bir sıçrama yaratır iddiasına bilimde henüz yer yok. İnsülin üretimini yaratan ilk etmen, tüketilen toplam kalori miktarıdır, yiyeceklerdeki GI değil. Hattâ, kalorinin yiyeceklerdeki karbonhidrat, protein ya da yağdan kaynaklanması dahi önemli değildir: işin gerçeği, yüksek insülin seviyesine ve sonra da yağ depolanmasına aşırı kalori alımı yol açar.


Yüksek Karbonhidratlı Yiyecekler Tüketirsem Daha Çok Yemez miyim?
Hayır. Tokluk ya da doymuşluk duygusunun inceleyen araştırmacılar, değişik yiyeceklerden eşit miktarda kalori alan kişilerin, yeme sonrasında kendilerini ne kadar doymuş hissettiğine bakıyorlar. Yemek sonrasında yüksek doygunluk veren bir yiyecek, kişiye tatmin vereceği için, iki saat sonrasında daha az yemesine sebep olacaktır. En yüksek doygunluk veren yiyeceğin hangisi olduğunu tahmin edebilir misiniz? Patates. Ve patateslerde yüksek GI vardır. Bu demektir ki, patateste yüksek karbonhidrat mevcuttur. Ve bu da bizde daha açlık duygusu yaratır ve insülin seviyelerini yükseltir! Bu durumda, bilim gerçeği gün ışığına çıkartır: yüksek doygunluk veren alçak kalorili yiyecekler kilo kontrolünün anahtarıdır.
Doygunluk Veren ve Kilo Verdiren Yiyeceklerin Seçimi
Lif içeren yiyecekler ile fırınlanmış patates, esmer pirinç, hububat, taze meyveler ve sebzeler üzerinde odaklanın. Bu yiyecekler kalori yoğun gıdalara kıyasla daha çok doygunluk sağlarlar; dolayısıyla, az yiyerek daha çok tatmin olursunuz.

Diyetinizde lif açısından zayıf çok şekerli gıdalar mevcutsa ve yağsız gevrekler, şekerli kahvaltı gevrekleri, beyaz ekmek, beyaz pirinç ve kolay hazırlanan besinler yer alıyorsa, o zaman, tatmin duygusuna ulaşana kadar daha çok yiyeceksiniz demektir.

En Çok Aranan Haberler