YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

"şekerin Geleceği" Başkent'te Masaya Yatırıldı

Şeker-İş Sendikası Genel Başkanı İsa Gök, pancardan şeker üreten Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin nişasta bazlı...

Şeker-İş Sendikası Genel Başkanı İsa Gök, pancardan şeker üreten Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin nişasta bazlı şeker üretim kotasını sıfır düzeyine çektiğini belirterek, "Türkiye'de zaten çok yüksek olan yüzde 10 düzeyindeki kotanın yüzde 50 oranında arttırılabilmesi dünya gerçeğiyle büyük ölçüde çelişmektedir" dedi.

Şeker-İş Sendikası'nın 50. kuruluş yıldönümü ve "Şekerin geleceği sektörde yıldız ülke olabiliriz" konulu sempozyumun ikincisi Büyük Anadolu Termal Otel'de düzenlendi. Sempozyuma, MHP Genel Başkan Yardımcısı Mevlüt Karakaya, CHP Genel Başkan Yardımcısı Gökhan Günaydın, AK Parti Malatya Milletvekili Öznur Çalık, BDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, Şeker-İş Sendikası Genel Başkanı İsa Gök, Pankobirlik Genel Müdürü Fahrettin Tan, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ve ziraat odaları yetkilileri ile şeker sektörünün önemli isimleri katıldı.

Sempozyumun açılış konuşmasını yapan Şeker-İş Sendikası Genel Başkanı İsa Gök, "Hedefimiz, ülkemizi ve Türk şeker sektörünü bir basamak daha taşımak iken beklentimiz, sektörümüz adına verilen siyasi kararın oluşturulacak yeni bir kalkınma modeli ile taçlandırılmasıdır" dedi.

Gök, sonuca giden yolda atılacak adımlar ve dünya uygulamalarını referans alan politikalar ışığında Türkiye'de şeker üretiminin sürdürülebilirliğinin garanti altına alınacağını vurguladı. Şeker sanayiinin, hem tarımsal üretimin düzenlenmesine katkı yapan, hem tarımsal endüstrilerin kurulmasını sağlayan, hem de doğrudan doğruya endüstriye değer aktaran bir sektör olduğunu anlatan Gök, "Önümüzde, sağlıklı gıda üretimine olan talebin hızla yükseldiği, gıda üretiminin nispi değerinin arttığı yeni bir dönem bulunmaktadır. Küreselleşme konusunda Türkiye önemli meselelerle karşı karşıyadır. Bu meselelerden ilki, her geçen yıl nişasta bazlı şeker kotasının arttırılarak, piyasadaki kullanım hacminin genişletilmesidir. İkinci mesele ise pancara dayalı şeker üretiminin, yani doğrudan tüketilen sağlıklı şekerin veya gıda endüstrisinin kullandığı pancar şekeri üretiminin tasfiye edilmesi çabasıdır" diye konuştu.

"DÜNYA ÜLKELERİNDE NİŞASTA BAZLI ŞEKER YAPAY TATLANDIRICILARIN SAĞLIK BOYUTU TARTIŞILIYOR"

Günümüzde, dünya ülkelerinin nişasta bazlı şeker yapay tatlandırıcıların sağlık boyutunu tartıştığını vurgulayan Gök, şunları kaydetti:

"Pancardan şeker üreten Avrupa Birliği ülkelerinin birçoğu, mesela İngiltere, Fransa, Avusturya, Hollanda, Danimarka, Finlandiya nişasta bazlı şeker üretim kotasını sıfır düzeyine çekmiştir. Ülkemizde ise her yıl Bakanlar Kurulu kararıyla, zaten çok yüksek olan yüzde 10 düzeyindeki kotanın yüzde 50 oranında arttırılabilmesi dünya gerçeğiyle büyük ölçüde çelişmektedir ki bu durum, Türkiye'nin sağlıklı gıda tüketimi için, sağlıklı şeker üretim potansiyelini her geçen yıl daha da daraltması demektir. Meselenin daha büyüğü ise, şeker sanayinin büyük ölçüde tasfiye edilmesine neden olacak olan özelleştirme politikalarıyla ilgilidir. Sendika olarak, özelleştirme girişimlerine karşı verdiğimiz mücadele, sadece biz İşçilerin İşimizi kaybetme mücadelesi değildir. Türkiye Şeker Sanayi İşçileri Sendikası'nın yaptığı mücadele, ülkesine karşı sorumluluğunun gereği olan bir mücadeledir."

Gök, küresel politik oluşumlara yön veren ülkelerin, stratejik öneminin dünyaca kabul gördüğü ürünlerin üretimlerini garanti altına almak için kararlar aldığı belirterek, "Ülkemiz de kalkınmanın üretmekten; üretmenin ise üretici eksenli yapılanmalar ile gerçekleşeceğinin farkındalığıyla hareket etmek zorundadır. Avrupa'da ve birçok ülkede yaşanan özelleştirme politikalarının yön değiştirerek fabrikaların üretici ve çalışanlara devri ile çizilen yolda; Türkiye'yi seven herkesi, güçlü ve büyük Türkiye idealinden heyecan duyan her kimseyi, hepinizi bu sektöre sahip çıkmaya davet ediyorum" ifadelerini kullandı.

"ABRAHAM'LARIN DEĞİL İBRAHİM'LERİN PANCAR ÜRETTİĞİ BİR TÜRKİYE İSTİYORUZ"

Pankobirlik Genel Müdürü Fahrettin Tan ise, Birleşmiş Milletler'in 2012 yılını "kooperatifçilik yılı" ilan ettiğini hatırlatarak, "Ülkemizde ne yazık ki kooperatifçiliğe verilen önem bugüne kadar verilmedi. Kamu sektörü maalesef stabil kaldı. Özel sektörde aşırı kar hırsı var. İşte bu ikisinin ortası olan hem ülke ekonomisi hem de sosyal alanda başarılı olacak model, kooperatifçilik modeli" dedi. Türkiye ekonomisinin şeker sektöründe yıldız ülke olabileceğini belirten Tan, "Çünkü Türkiye gözünü AB'ye çevirdi. Yarın sadece siyasi sınırlarının kaldırıp gümrük duvarlarının yıkıldığı bir ülkede bizim çiftçimiz, Fransızla, İngilizle, Almanla yarışacak" dedi.

Tan, şekerin özelleştirilmesinin herkes için önem taşındığını belirterek, "Üreticisiyle çalışanıyla, nakliyecisiyle hayvancılığıyla, yem sanayiden yan sanayiin toplam 10 milyona yakın insanın geleceği yatıyor, şekerin geleceğinde. Dolayısıyla Türkiye'de şekerdeki özelleştirme bütün sektörlerden daha farklı. Çünkü bu sektörde yanlış bir özelleştirmede geri dönüş söz konusu değil" diye konuştu.

Tan, Türkiye'nin özelleştirmede çok acı tecrübeler yaşadığını vurgulayarak, "Hans'lar değil Hasan'lar şeker üretsin istiyoruz. Abrahamlar'ın değil İbrahim'lerin pancar ürettiği bir Türkiye istiyoruz" dedi.

Meclis'teki 4 parti grubu temsilcileri de sempozyumda birer konuşma yaptı. Bu yıl ikincisi düzenlenen sempozyumda ayrıca, "Tarımsal kalkınma ve şeker sanayii", "Şekerin geleceğinin yol haritası", "Gıda sanayiinde tatlandırıcı sorunları ve sağlıklı beslenme" gibi konular ele alınacak.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler