SAMSUN (İHA) - İç göçle ilgili yayımlanmış çalışması bulunan Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Öğretim Görevlisi Şerafettin Özışık, Samsun'da yaşanan selin çarpık kentleşmenin bedelini ödettiğini belirterek, kriz masası yerine bugünden başlayarak çözüm masası oluşturulması gerektiğini söyledi.
Aralarında Samsun'un da bulunduğu; birçok kentte yaşanan sel felaketiyle birlikte son 50 yıldaki çarpık kentleşmenin bedelinin ödendiğine dikkat çeken Şerafettin Özışık, "1950'li yıllardan itibaren sanayileşme ve karayolu ulaşım ağının gelişmesiyle birlikte köyden kente yaşanan yoğun iç göç çarpık kentleşmeye zemin hazırladı. Ortaya çıkan durum, o günkü yerel yöneticilerin dere yataklarını ıslah edip alt yapısını güçlendirmeden selden zarar gören bölgeleri imara açmış olmalarının sonucudur" dedi.
Türkiye'nin en önemli sorunlarından birisinin de; kısa vadeli planlarla iş yapılması, gelecek 100 yılın planlanamaması olduğuna dikkat çeken Özışık, "Sorun ortaya çıktıktan sonra müdahale etmek yetmez. Gelecekte ne gibi sorunlar ortaya çıkabilir ve ne yapılabilir diye düşünülmesi gerekmektedir. Özellikle göç almış ve çarpık kentleşmenin yoğun olduğu tüm yerleşim yeri yöneticileri yeni bir felaketi beklemeden olağanüstü durumlara karşı her an için hazırlıklı olmalıdır" çağrısı yaptı.
Yaşanacak muhtemel felaketlerin ardından oluşturulacak 'kriz masaları' yerine, bugünden 'çözüm masaları' oluşturulmasının önemini vurgulayan Özışık, "İmara açılacak yeni yerleşim yerlerinin gelecek nesillerin de ihtiyacına cevap verecek şekilde olması kaynak israfını da önleyecektir. Dedelerimizin yaptığı hataların bedelini bugün nasıl biz ödüyorsak; bugün yapılacak hataların bedelini de torunlarımızın ödeyeceği unutulmamalıdır" diye konuştu.