SAMSUN (İHA) - Samsun'da, dün öğle saatlerinde başlayan ve özellikle bu sabaha karşı 04.00'te etkisini arttırıp bir saat süren sağanak yağış, kentte ve metropol yerleşim alan sınırlarında bazı bölgelerde çok ağır hasar, tahribat ve altyapılar başta olmak üzere ciddi sıkıntılar oluşturdu.
Sabaha karşı bir saat içinde yağan yağış miktarının Samsun ilinin yıllık yağış ortalamasının 6'da biri kadar olması öngörülemez afet olarak değerlendirildi. Atakent beldesinde metrekareye 100 kilogram, Çarşamba ilçesinde 45 kilogram ve Bafra ilçesinde 79 kilogram yağış düştü.
Özellikle Büyükşehir sınırları içinde Ağabali Caddesi tamamen tahrip oldu, çok büyük bir altyapı, doğalgaz, su ve kanalizasyon şebekelerini de içeren hasarlar oluştu.
Baruthane Mahallesi, Mecidiye Caddesi, Barış Bulvarı, Liman Mahallesi, Selahiye ile ana bulvar ve yollarda belli kotun altındaki bütün ev ve işyerlerini su bastı, çok büyük hasar ve maddi kayıplar meydana geldi. Yüzlerce araç selde sürüklenerek, milyonlarca YTL maddi hasar oluştu.
Gök gürültülü sağanak yağış sırasında düşen yıldırımlardan biri 26 yaşındaki Sevgi Akgül'ün hayatını kaybetmesine sebep oldu. Atakum Yeşildere Mahallesi'nde meydana gelen olayda Akgül'ün yıldırım çarpması sonucu öldüğü, bunun dışında şimdilik can kaybının olmadığı kaydedildi.
Yağışın başlamasıyla birlikte hasarın risk unsuru olarak ortaya çıkmasıyla Vali Hasan Basri Güzeloğlu başkanlığında Kriz Masası oluşturuldu ve 24 saat aralıksız çalışma düzenine geçildi.
Vali Hasan Basri Güzeloğlu, öncelikle kent merkezinde kapalı yol, bağlantı yolu ve buna bağlı olarak genel ulaşımı olumsuz yönde etkileyen ve vatandaşların şehir içi ulaşımı ve hayatın akışını engelleyen bütün birikintilerin, tıkanan yolların, bozulan ve onarılması gereken bağlantıların, tahrip olan köprülerin onarılmasına dönük çok ciddi çalışmaların başlatıldığını söyledi.
Büyükşehir Belediyesi, DSİ, Köy Hizmetleri ve Karayolları Bölge Müdürlüğü'nün tüm ekipleri ve ekipman desteğine sahip tüm kurumların gerekli tüm ekiplerinin ortak bir çalışma ve koordine içinde çalışmalarını başlattığını dile getiren Güzeloğlu, bu çalışmaların sürdüğünü vurguladı.
Ankara, Amasya ve Ordu'dan vidanjör ve motopomp desteği istediklerini ve yola çıkarıldığını ifade eden Güzeloğlu, "Su baskını altındaki ve su baskınına konu olan ev ve iş yerlerimizin tahliyesi şüphesiz hem ivedi hem de zorunlu bir faaliyettir. Buna bağlı olarak İtfaiye koordinesinde, Valiliğimiz İl Sivil Savunma Müdürlüğü, Sivil Savunma Arama ve Kurtarma Birliği ve tüm kamu kurum ve kuruluşlarının elindeki vidanjör ve motopomp desteğiyle bu faaliyet sürdürülmektedir. İşyerleri ve konutların tahliye
çalışmaları 24 saat kesintisiz sürdürülecektir. Çalışmaların hızlandırılması için 20 yeni motopomp ve su tahliye birimi de çalışmalara katkı sağlamak üzere alınmıştır" dedi.
Öncelikle bu çalışmalar sırasında vatandaşların başvurularını değerlendirmek, taleplerini ve acil olan ihtiyaçlarını karşılamak üzere yoğun bir çalışmanın kriz merkezinde gerçekleştirildiğine dikkat çeken Güzeloğlu, "Şüphesiz ortaya çıkan maddi hasar çok büyük orandadır. Özellikle iş yeri ve konutlarda durum böyle. Tüm bu hasarların tespiti için 8 hasar tespit ekibi oluşturulmuş, en yoğun sıkıntılı merkezlerden çalışmalara başlanmıştır. Bu ekiplerin sayısı süratle arttırılacak ve vatandaşlarımızın hasar
tespit talepleri en kısa zamanda ve anında karşılanacaktır. Meteoroloji Bölge Müdürlüğümüz vatandaşlarımızın hasar tespit taleplerinde kendilerine hem yardımcı olmak hem de bilgi ve belge noktasında yardım için hazırlıklarını tamamladı" diye konuştu.
Vali Güzeloğlu, Bayındırlık ve İskan Bakanı ile görüşüp sıkıntıları ileterek 500 bin YTL'lik acil ödenek sağladı. Ayrıca Başbakan ve tüm bakanlıkların desteğinin karşılıksız ve hemen iletileceği öğrenildi. İlk etapta ayrılan 500 bin YTL'nin intikaliyle birlikte bu paranın acil alım ve harcamalarda kullanılacağı dile getirildi. Başbakanlık Acil Destek Fonu'ndan da zarar ve hasar gören iş yerleri ve konut sahiplerinin acil ihtiyaçlarında kullanılmak üzere yardım talep edildi. Bu yardımında en kısa sürede
karşılanması istendi.
Kent merkezinde tahrip olan altyapının ve oluşan sıkıntının olası risklerini gözönüne alan Kriz Merkezi belli bölgelere elektrik vermiyor. Bu bölgelerdeki alt yapının, kurtarma ve tahliye çalışmasının sürmesi nedeniyle bir müddet daha elektrik verilmeyecek. Doğalgaz açısından herhangi bir sıkıntının olmadığı, ilgili dağıtım şirketinin kaçağa karşı önlemini aldığı, kesinti yaptığı ve kontrollerin sürdüğü açıklandı. İçme suyu şebekelerinde ise gerekli denetimler yapılıyor.
Evi hasar gören veya geçici olarak boşaltmak zorunda kalan vatandaşlar için de Kızılay tarafından barınma imkanları hazırlandı. Bu durumdaki vatandaşların Valilik Kriz Masası veya ilgili belediyelere müracaat etmeleri gerekiyor. İlde gıda ve acil ihtiyaçlar bakımından ise şimdilik bir sıkıntı bulunmuyor.
Yağışın bu akşam saatlerinde de yoğun olmamakla birlikte süreceği ifade edildi. Vali Güzeloğlu, yaşanan yağışın öngöri sahip tüm kurumların gerekli tülemez, doğal bir afet olduğuna değinerek, "Bu akşamda bir yağış bekliyoruz. Vatandaşlarımız kendileri açısından önlemini alsın. Can kaybı olmasını istemeyiz. Şu bilinsin ki; tüm maddi hasarların karşılanmasında aktif olarak ciddi çaba içindeyiz. Çalışmalarımız bu çerçevede yoğun şekilde devam ediyor. Tarım alanlarında çok ciddi bir sıkıntı yok. Barajlar, özellikle de göletler bakımından ise yağış iyi oldu" şeklinde konuştu.
Oluşturulan ekipler hasar tespit çalışmalarını sürdürüyor.