YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Selahattin Demirtaş Gündemi Değerlendirdi

Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, çözüm sürecinin ikinci aşamasında hükümetle...

Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, çözüm sürecinin ikinci aşamasında hükümetle ilk resmi görüşmelerini gerçekleştirdiklerini söyledi.

BDP Gençlik Meclisi’nin kuruluş ilanını yapmak üzere Diyarbakır’da basın toplantısı düzenleyen BDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş, çözüm sürecinin ikinci aşamasının oluşmasından sonra hükümet ile görüştüklerini ifade etti. BDP olarak, AK Parti ile görüşmediklerini hükümeti ile görüştüklerini dile getiren Demirtaş, Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay ve Adalet Bakanı Sadullah Ergin ile görüştükleri kaydetti. Görüşmede, çözüm sürecinin ikincin aşamasında beklentilerini hükümet yetkilileriyle paylaştıklarını anlatan Demirtaş, "Biz BDP olarak, AK Parti ile görüşmedik. Yani iki parti arasında bir görüşme değildi. Beşir Atalay ve Sadullah Ergin ile bir görüşme gerçekleştirdik. Görüşmede iki eş başkanımız ve grup başkanvekilimiz yer aldı. Yaptığımız görüşme resmi bir görüşmeydi. Özellikle çözüm sürecinin ikinci aşamasında neler yapılabilineceğine dair yaptığımız ilk müzakere tarzı bir görüşmeydi. Hükümet ile daha önce yaptığımız resmi görüşmelerde ortaya çıkardığımız sonuç, bizim açımızda çok büyük umutlar ortaya koyacak ciddi görüşmeler değildi. Hükümetin uygulamaları gözle görünüyor. Ama görüşmelerde de henüz somut bir aşama kat edilmiş değil. Son yaptığımız görüşmede de somut bir aşama kat etme durumuna gelmedik. Ama bu sürecin tıkandığı ya da ilerlemediği anlamına gelmiyor. Görüşmeler sürüyor. Devletin İmralı’da Öcalan ile görüşmesi sürüyor. Biz de hükümetle görüşmelerimizi sürdüreceğiz. Hükümetten beklentimiz, birinci aşamada Kürt tarafının ciddiyetle sorumluluklarına yaklaştığı şekilde, ikinci aşamada da aynı şekilde yaklaşmasıdır. Bunun olup, olmayacağını hep birlikte kısa bir süre içerisinde göreceğiz. Hükümet bir takım hazırlıklar içerisinde olduğunu ifade ediyor ama bu hazırlıkların ne olduğu, başlıkları, kapsamını herhalde parlamentoya ve kamuoyuna sunulduktan sonra hep birlikte göreceğiz. Bizim sunduğumuz değişiklilik teklifinde, demokratikleşme paketinde Terörle Mücadele Kanunu’nun kaldırılması, uzun tutukluluk süresinin kaldırılması, ifade özgürlüğü, gösteri hakkının genişletilmesi, basın üzerindeki baskının kaldırılması, seçim barajının düşürülmesi, hazine yardımının bütün partilere verilmesi, Cemevlerinin ibadet yeri olarak kabul edilmesi ve benzeri bir dizi yol temizliği dediğimiz önerileri yaptık. Bu karşılık hükümetten henüz bir çalışma görmüş değiliz. Bu görmeyeceğimiz anlamına gelmiyor. Ama kapsamının ne olacağı, bizleri tatmin edip, etmeyeceği, Türkiye kamuoyunun genelinin demokratikleşme beklentisini karşılayıp, karşılamayacağını da kendileri açıkladıktan sonra anlayabiliriz" diye konuştu.

Bir gazetecinin, Başbakan Erdoğan’ın Başdanışmanı Yalçın Akdoğan’ın bugün bir gazetede yazdığı yazıda BDP’ye yaptığı eleştirdiğine ilişkin sorusuna yanıt veren Demirtaş, “Başbakanın Başdanışmanına gerekirse, benim danışmanım cevap verir" ifadelerini kullandı.

"MÜZAKERE SÜRECİNDE ÇEKİLMEDİK"

Son dönemlerde PKK ve BDP’lilerin yaptığı açıklamada çözüm sürecinde yaşanan kaygıları dile getirilmeleri müzakere sürecinden çekilmek istenildiğinin anlamanı geldiğini sorusuna yanıt veren Demirtaş, müzakerelerden çekilmediklerini söyledi. Demirtaş, "Bu müzakereleri Öcalan kendi inisiyatifiyle başlattı. Eğer müzakereleri kesecekse, kendisi İmralı’da keser. Öcalan, bu müzakereleri sürdürdüğü müddetçe, biz destek oluruz, içinde bulunup güç veririz. Bizim daha önce belirttiğimiz husus, hükümet İmralı’ya gidip gelmelerde hukuk dışı davranmaya, sürecin ruhuna aykırı bir şekilde davranmaya ve emri vaki bir tutum içerisinde olmaya devam ederse biz, gidiş geliş tutumumuzu gözden geçiririz dedik. Süreç tıkanır anlamında söylemedik" şeklinde konuştu.

"KCK TUTUKLULARI TAHLİYE EDİLMELİ"

KCK tutukluların tahliye edilmesi gerektiğini dile getiren Demirtaş, KCK davalarına bakan hakimlerin suç işlediğini ve HSYK’nın soruşturma açması gerektiğini öne sürdü. Demirtaş, "Kendi yetkilerini aşan hakim ve savcılara karşı HSYK’nın devreye girmesi lazım. Bunlar hakkında soruşturma açması gerekiyor. KCK tutukluları çoktan tahliye edilmesi gerekiyor. Tutukluluk süresini uzatan hakimlere, HSYK’nın soruşturması gerekiyor. Eğer HSYK sormuyorsa, bu hükümetin ve devletin sorumluğudur. Bunlar gelişip gerçekleşmezse, arkadaşlarımız içerdeyken, biz dışarıda hiçbir şey olamamış gibi barış sürecinden söz edemeyiz. Bu konu önemli bir parametredir. Duruşma olmadan da tahliyeler yapılabilinir" ifadelerini kullandı.

"ORTAK KAYGILARIMIZ VAR"

Bir gazetecinin, çözüm sürecinde kaygılarının olup olmadığını sorusu üzerine Demirtaş, ortak kaygılar taşıdıkları yanıtını verdi. Demirtaş, "İmralı’da Öcalan ile yaptığımız görüşmenin içeriği, kendisinin bize aktarımlarını, dışarıda olup bitenler, Kandil’de yaptığımız toplantıda ortaya çıkan sonuçlar ve bütün bunlar bir arada değerlendirildiğinde süreçle ilgili ortak kaygılar oluştu. Hükümetin pratikleri, söylemleri, gelinen aşamada henüz bir şeyler olmaması ve iki aya yakındır hiç kimsenin İmralı’ya hiç kimsenin gitmesine izin verilmemiş olması gibi ciddi durumlar, kaygıların ortaya çıkmasına neden oldu. Düzenli bir şekilde, Öcalan ile görüşmeler yapılmalı. Bu sorunun çözülmüş olduğunu biz kabul ediyoruz. Bundan sonraki aşamada pratikleşecek mi hep birlikte göreceğiz" dedi.

BDP olarak önümüzdeki günlerde kitlesel eylemler gerçekleştireceklerini vurgulayan Demirtaş, hükümetin ikinci aşamada atması gereken adımları atmasına eylemlerde dile getireceklerini söyledi. Demirtaş, "Halkımız alanlar çıkacak. Özellikle karakolların, askeri amaçlı barajların yapılması, koruculuk sisteminin geliştiriliyor olması, halkta büyük bir öfke oluşturduğunu biliyoruz. Halkımız bu haftadan itibaren bunlara karşı kitlesel eylemler yapacak. Hükümet eğer ikinci aşamayla ilgili somut bir adım atmazsa, biz de elimizdeki bütün demokratik imkanları kullanarak, parlamentodan, sokaklara kadar her alanda tepkimizi en güçlü şekilde dile getirir ve hükümeti barışçıl adım atmaya zorlarız. Bu BDP olarak ortaya koyacağımız bir tavırdır" diye konuştu.

"AKİL İNSANLAR HEYETİYLE SÜRECİ DEĞERLENDİRDİK"

BDP’li Demirtaş, önceki gün Akil İnsanlar Heyeti ile yaptıkları görüşmeyi gazetecilere anlattı. Demirtaş, "Akil İnsanlar Komisyon Başkanlarıyla, çözüm sürecindeki gelişmeleri, kaygılarımızı, Akil İnsanlar Heyeti’nin bu süreçte neler yapabileceğini konuştuk. Kendileri de, bölgelerde yaptıkları toplantılarda edindikleri izlenimlerini dinleme fırsatı bulduk. Bizim ve onların açısından verimli bir toplantı oldu. Akil insanlar komisyonları raporlarını tamamlayıp, hükümete sunduktan sonra görevleri bitiyor. Ama biz şuana kadar yürüttükleri çerçevede olmazsa bile niteliği yüksek olan Akil İnsanlar Heyeti’nin görevinin devam ettirilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Bu konuda önerilerimizi yaptık, kendileri de tartışacaklar. BDP olarak, Akil İnsanlar Grubu’nun başka bir formata bürünerek, çalışmalarını sürdürmelerini halinde biz onları destekleyeceğimizi ve yanlarında olacağımızı belirttik. Süreç sonuçlanıncaya kadar bunun bir ihtiyaç olduğunun önemini paylaştık" şeklinde konuştu.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler