Anadolu 66. Asliye Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya, başka suçtan Edirne F Tipi Yüksek Güvenlikli Kapalı Ceza İnfaz Kurumu'nda tutuklu bulunan Demirtaş katılmazken, avukatları hazır bulundu.
Duruşmada söz verilen Demirtaş'ın avukatlarından Ercan Kanar, müvekkilinin sözlerinin ifade özgürlüğü kapsamında değerlendirilmesini talep ederek, "Olayın özü dönemin genelkurmay başkanı olan mağdurun görevi ile ilgisiz, anadilde eğitim hakkı ile ilgili demeç vermesi nedeniyle müvekkilin eleştiri sınırları içinde kalan demeç vermiş olmasından ibarettir. Bu durum ifade özgürlüğü kapsamında değerlendirilmelidir. Müvekkilimiz hakkında açılan davada düşme kararı verilmesini, mahkemeniz aksi kanaatte ise sanığın savunmasının alınmasına gerek görülmeksizin beraatine karar verilmesini talep ediyoruz." diye konuştu.
SUÇ OLARAK TANIMLANMADI, BERAAT ETTİ
Söz verilen Demirtaş'ın diğer avukatları da müvekkilinin beraatine karar verilmesini talep etti. Davayı karara bağlayan mahkeme hakimi, her ne kadar sanık Demirtaş hakkında "kamu görevlisine karşı görevinden dolayı hakaret" suçundan cezalandırılması istemiyle dava açılmışsa da yüklenen fiilinin kanunda suç olarak tanımlanmadığı gerekçesiyle Demirtaş'ın beraatine karar verdi.
İDDİANAMEDEN
Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı'nca hazırlanan iddianamede, eski Genelkurmay Başkanı Necdet Özel'in avukatı aracılığıyla yaptığı şikayet dilekçesinde o dönem Barış ve Demokrasi Partisi Genel Başkanı olan Selahattin Demirtaş'ın Sultanbeyli İlçe Başkanlığı tarafından 6 Ocak 2012 tarihinde düzenlenen programda bir konuşma yaptığı belirtilmişti.
İddianamede, Demirtaş'ın konuşmasında suç tarihinde Genelkurmay Başkanı olarak görevini ifa eden Necdet Özel'i kastettiği belirtilerek, bu şekilde "kamu görevlisine hakaret" suçunu işlediğinin sabit olduğu kaydedilmişti.
Özel'in soruşturmanın devam ettiği sırada Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı'na 15 Ocak 2015 tarihinde şikayetten vazgeçme dilekçesi sunduğu kaydedilen iddianamede, atılı suçun şikayetten vazgeçme ile düşen suçlardan olmadığı aktarılmıştı.
İddianamede, bu kapsamda Demirtaş'ın "kamu görevlisine hakaret" suçundan 1 yıldan 2 yıla kadar hapisle cezalandırılması talep edilmişti.
AA