YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Selçuk Üniversitesi Sualtı Arkeolojisinde Dünya Ile Işbirliği Yapacak

Türkiye’de sualtı arkeolojisi alanında yüksek lisans ve doktora eğitimi veren tek yüksek öğretim kurumu olan...

Selçuk Üniversitesi Sualtı Arkeolojisinde Dünya Ile Işbirliği Yapacak

Türkiye’de sualtı arkeolojisi alanında yüksek lisans ve doktora eğitimi veren tek yüksek öğretim kurumu olan Selçuk Üniversitesi, UNESCO ile birlikte düzenlediği 'Dünya Akademik Sualtı Arkeolojisi Zirvesi'ne ev sahipliği yapıyor. UNESCO üyesi 23 ülkeden 35 üniversitenin katıldığı zirvede, uluslararası sualtı arkeolojisi programlarının yaygınlaştırılması için yapılması gerekenler tartışılıyor. Zirveye katılan UNESCO Sualtı Arkeolojileri Araştırma ve Uygulama Merkezi Network Başkanı Ulrike Guerin, bu zirvenin dünyada bir ilk olduğunu vurguladı.

Bu alanda dünyada gerçekleştirilen ilk zirve olma özelliğini taşıyan toplantı, Kemer Tanıtım Vakfı ve Akdeniz Arkeolojisi Kurumları Birliği ile Kemer Belediyesi ve Güney Antalya Turizmi Geliştirme ve Altyapı İşletme Birliği (GATAB) tarafından desteklenen '12. Kemer Uluslararası Sualtı Günleri' çatısı altında düzenlendi. Türkiye’den Selçuk, 9 Eylül ve Bilgi üniversitesinin katıldığı zirveye, Amerika Birleşik Devletleri, Japonya, Fransa ve İtalya başta olmak 23 ülkeden uzmanlar katıldı. Zirvede üniversiteler arasındaki ortak yüksek lisans ve doktora programlarının açılmasıyla ilgili değerlendirmeler yapıldı. Dünyadaki sualtı arkeolojisi programlarının birbirleriyle entegre halinde yürütülmesi için bir dizi kararlar alındı.

Yurt dışı programı nedeniyle Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hakkı Gökbel’in katılamadığı zirvenin açılış konuşmasını yapan Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Şahin, "Ülkemizin oldukça zengin olan sualtı mirasını gün yüzüne çıkararak, çok daha etkin bir şekilde değerlendirebilmek adına bu zirvenin son derece önemli olduğunu düşünüyorum. Bugün burada dünyada sualtı arkeolojisi alanında akademik çalışma yapan hemen hemen tüm bilim insanları bulunuyor. Bunun sualtı arkeolojisi eğitiminin yaygınlaşmasına ve öneminin artmasına vesile olacağını düşünüyorum. Selçuk Üniversitesi adına böylesine önemli bir zirveye ev sahipliği yapmanın gurur ve mutluluğunu yaşıyorum.” dedi.

ORTAK ARAŞTIRMA PROJELERİ YAPILACAK

Selçuk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Elemanı Dr. Hakan Öniz, uzun süredir UNESCO ile sualtı arkeoloji alanında çalışmalar yürüttüklerini, Selçuk Üniversitesi’nin, şimdiye kadar Türkiye’deki Sualtı Arkeolojisi alanında doktora ve yüksek lisans sahibi sualtı arkeologlarının tamamına yakınını yetiştirdiğini söyledi. Dr. Öniz, “23 ülkeden 35 üniversitenin katıldığı toplantıda katılımcı ülkelerin temsilcileri öncelikle kendi üniversiteleri bünyesindeki sualtı programları tanıttı. Dünyadaki sualtı arkeolojisi programlarının birbirleriyle entegre halinde yürütülmesi için bir dizi kararlar alındı. Ortak araştırma projeleri yürütülmesi için anlaşmalar yapıldı. UNESCO da alınan tüm bu kararları desteklediğini bildirdi." dedi.

19 Mayıs pazar gününe kadar sürecek zirve, pazar günü katılımcı üniversitelere yönelik gerçekleştirilecek ödül töreniyle sona erecek.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler