YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Selçuk Üniversitesi’nden Sualtı Araştırmaları İçin Önemli Hamle

12. Uluslararası Kemer Sualtı Günleri kapsamında, bu yıl Selçuk Üniversitesi Sualtı Arkeolojisi Uygulama ve Araştırma...

Selçuk Üniversitesi’nden Sualtı Araştırmaları İçin Önemli Hamle

12. Uluslararası Kemer Sualtı Günleri kapsamında, bu yıl Selçuk Üniversitesi Sualtı Arkeolojisi Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin temeli atıldı.

Antalya'nın Kemer ilçesindeki temel atma törenine; Konya Selçuk Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Şahin, UNESCO Sualtı Arkeoloji Araştırma ve Uygulama Merkezi Network Başkanı Ulrike Guerin, Kemer Belediye Başkanı Mustafa Gül, Göynük Belediye Başkanı Necati Topaloğlu, Antalya İl Kültür ve Turizm Müdürü İbrahim Acar, Selçuk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Adil Tırpan, Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Hakan Öniz, Kemer Yöresi Tanıtım Vakfı Başkanı Mustafa Çalık, Kemer Turistik Otelciler Birliği Başkanı Tayyar Gül, Antalya Müze Müdürü Mustafa Mutluer, 34 ülkeden UNESCO üyesi sualtı arkeoloji alanında çalışma yapan araştırmacılar, öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı.

Temel atma töreninin açılış konuşmasını yapan Dr. Hakan Öniz, “Selçuk Üniversitesi, sualtı arkeoloji alanında yüksek lisans ve doktora imkanı sunan tek üniversite olmasına rağmen deniz olmaması nedeniyle Konya’da bulamadığımız uygulama alanına, Kemer’de sahip olacağız. Bu açıdan merkezimiz bizim için hayati bir öneme sahiptir. Hem üniversitemiz, hem de ülkemiz için önemli bir araştırma merkezi olacağına eminim” dedi.

Açılış konuşmasında söz alan Kemer Belediye Başkanı Gül de, “Selçuk Üniversitesi'nin sualtı arkeoloji alanında çalışmalarını ilçemizde yürütmesi bizleri de çok memnun etti. Bu alanın daha önce bir alışveriş merkezi olacağını kararlaştırmıştık ama Hakan Öniz hocamızın bize çalışmalarını anlatıp bir merkeze ihtiyacı olduklarını duyduğumuzda kararımızdan vazgeçtik. Çok hızlı bir kararla 20 bin öğrenci hedefimizi gerçekleştirme yolunda önemli bir çalışma yaptık. Bilimsel çalışmaların burada yapılacak olması bizi de çok heyecanlandırdı ve elimizden gelen desteği verdik. Bu yıl 12’ncisini gerçekleştirdiğimiz Kemer Sualtı Günleri’nde böylesine güzel araştırmalara ev sahipliğini birlikte yürütmemiz ve bu vesileyle bir araya gelmemiz bizi çok mutlu etti. Bu merkezin hem Selçuk Üniversitesi’ne, hem ilçemize, hem de uluslararası sualtı çalışmalarına faydalı olacağını düşünüyorum” şeklinde konuştu.

“MERKEZ ULUSLARARASI ÇALIŞMALARA DA HİZMET VERECEK”

Sualtı arkeoloji alanında önemli çalışmaların yapılacağı bir merkez olacağını söyleyen UNESCO Sualtı Arkeoloji Araştırma ve Uygulama Merkezi Network Başkanı Ulrike Guerin ise, “Anadolu’nun ortasında yer alan Selçuk Üniversitesi’nin sualtı arkeoloji alanında böyle güzel çalışmalar yaparak, denize yakın bir yerde bu merkezi açması bizleri de çok heyecanlandırdı. Bu azimli çalışmaları nedeniyle Selçuk Üniversitesi’ni tebrik etmek istiyorum. Sadece Türkiye’deki araştırmacılar için değil, uluslararası alanda önemli çalışmalar yapan arkeologlar için de önemli bir merkez olacak. Sualtı çalışmalarına Selçuk Üniversitesi’nin bu merkezle çok büyük katkısı olacağına eminim” ifadelerini kullandı.

“ANADOLU'NUN ORTASINDAN GELİP MERKEZİMİZİ KURUYORUZ”

Merkezin hayırlı olmasını dileyen Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Şahin de, “Medeniyetlerin köklerini ve miraslarını unutmamaları için, arkeolojik çalışmalarına önem vermeleri gerekiyor. Biz de Selçuk Üniversitesi olarak bu alandaki çalışmalara önem veriyoruz. Üniversitemiz bu çalışmalara sahip çıkma adına Anadolu’nun ortasından gelip burada çalışmalarını yürütmek için bir merkez kuruyoruz. Kemer’in yetkilileri de bu alanda her türlü desteği bizden esirgemedi. Bu destekler bizim vereceğimiz akademik çalışmalarla birleşince çok güzel çalışmalara imza atacağımıza inanıyorum. Ayrıca çok arzu etmesine rağmen yurtdışı programı nedeniyle aramızda bulunamayan Rektörümüz Prof. Dr. Hakkı Gökbel’in de tüm katılımcılara selam ve saygılarını iletiyorum” diye konuştu.

MERKEZDE DERSLİKLER VE MÜZE DE BULUNUYOR

Törenin açılış konuşmalarının ardından protokol üyeleri temel atma törenine geçti. 2 katlı, 300 metrekare alana inşa edilecek olan merkezin bünyesinde derslikler, kütüphane, laboratuvar, ofisler, sualtı arkeolojik eserlerin sergileneceği ve restore edileceği salonlar, misafirhane bulunuyor. Uluslararası sualtı arkeolojisi eğitimlerinde ve UNESCO sualtı arkeolojisi alanında önemli çalışmaların yapılacağı merkez, Selçuk Üniversitesi’nin çatısı altında yürütülen çalışmaların da uygulama alanı konumunda olacak.

Selçuk Üniversitesi’nden Sualtı Araştırmaları İçin Önemli HamleSelçuk Üniversitesi’nden Sualtı Araştırmaları İçin Önemli HamleSelçuk Üniversitesi’nden Sualtı Araştırmaları İçin Önemli Hamle

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler