Konya Olgunlaşma Enstitüsünce, Selçuklu eserlerindeki motif ve renkler temel alınarak yaklaşık 5 yılda hazırlanan 82 parça koleksiyonun sunumu, ABD'nin Chicago eyaletinde gerçekleştirilecek Türk Festivali'nde yapılacak.
Enstitü Müdürü Zerrin Kırtıl, yaptığı yazılı açıklamada, başkenti Konya olan Selçuklu'nun eserleri tema alınarak bir koleksiyon hazırlamaya karar verdiklerini ifade etti.
Bu nedenle yaklaşık 5 yıl önce sekiz ve on iki kollu Selçuklu yıldızları, Konya'nın simgesi çift başlı kartal ve çini örnekleri gibi Selçuklu eserlerinden esinlenerek 82 parçadan oluşan kıyafet koleksiyonu hazırladıklarını belirten Kırtıl, eserlerin ABD'de sunumunu yaparak, Türkiye ve Konya'nın tanıtımına katkıda bulunacak olmanın heyecanını yaşadıklarını ifade etti.
Kırtıl, koleksiyonun, okul personelinden oluşan 5 kişilik ekiple Chicago'daki Türk Festivali'nde sergileneceğini bildirdi.
Selçuklu eserlerine dünyanın dikkatini çekmeyi hedeflediklerini aktaran Kırtıl, bu süreçte Konya Valiliğine verdiği destekten dolayı teşekkür etti.
Kırtıl, şu ifadeleri kullandı:
"Koleksiyonumuzda, özellikle Mevlana Müzesi'nin sembolü Kubbe-i Hadra ve Konya'nın simgesi çift başlı kartal kullanıldı. Sahipata Müzesi'nde bulunan mavinin tonlarını anlatan çiniler, Beyhekim Mescidi'nin ahşap pencere kanadındaki Rumili örnek, İnce Minare'nin taç kapısındaki bezemelerin her bir parçasındaki ayrıntı, Alaaddin Camii tavan ve mihrap çinilerinden esinlendik. Bunlarla beraber Eşrefoğlu Cami'nin kubbesi, mihrap kapısındaki zarif ahşap süslemeler, Kubadabad Sarayı'nı süsleyen çini örnekleri, Sırçalı Medrese'nin tuğla işçiliği, kitap kapaklarındaki şemseler, sekiz ve on iki kollu Selçuklu yıldızları, Etnoğrafya ve Koyunoğlu müzelerindeki eserler, Selçuklu dönemi çini desenleri, sandıklardaki eski işlemeler, kıyafetler, geometrik ve Rumi motifli ahşap işleri, hamam, çeşme gibi Anadolu Selçuklu eserlerini anlatan tüm objelerdeki en küçük ayrıntılar bizlere yol göstermiştir."