Selçuk Üniversitesi (SÜ) Güzel Sanatlar Fakültesi tarafından “Geleneksel Mimarinin Yaşayan İnsan Hazineleri: Yapı Ustaları” konulu sempozyum, çalıştay ve sergi etkinliği düzenlendi.
Fakülte binasında gerçekleştirilen açılış programına, SÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Tahir Akgemci, UNESCO Türkiye Milli Komisyonu Başkanı Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Öcal Oğuz, Güzel Sanatlar Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Hüseyin Elmas, öğretim üyeleri, Anadolu’nun farklı illerinden gelen yapı ustaları ve öğrenciler katıldı.
“BİNALAR YAŞAYAN İNSAN HAZİNELERİDİR”
Bugün başlayan çalıştay, sempozyum ve serginin 21 Mayıs’ta son bulacağını söyleyen Prof. Dr. Hüseyin Elmas, “Düzenlenen bu etkinlikle Anadolu’nun farklı bölgelerinde icra edilen taş ustalığı ile ilgili katılımcılara bilgi verilecektir. Günümüzde kültürel değerleri koruyan, sanatsal yapıtlar ortaya koyan ve milli değerleri yücelten sanatçılara çok fazla ihtiyaç var. Gelenekten yararlanarak dünü, bugüne ve yarına bağlayan bu sanatçılarla ülkemizin daha çok gelişeceğimize inanıyorum” dedi.
Türkiye’de restorasyonun yanlış anlaşıldığını belirten UNESCO Türkiye Milli Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Öcal Oğuz ise, “Restorasyon sadece binaları koruyor. Ancak yerini ve halka ait kültürü korumuyorsa biz buna restorasyon diyemeyiz. Bunun adına ancak restoran diyebiliriz. Geleneksel mimari eserleri restore ederken binaların canlı olduğunu unutmamak gerekir. Yapılarla ve bu yapıları inşa eden ustalar arasındaki o bağın koparılmaması gerekir. Binaları sadece koruma kültürüyle restore etmek bir işe yaramaz. Bu yapılar, yaşayan insan hazinesidir ve o hazineyle insanların iç içe olması, kültürlerini yansıtması ve koruması gerekir” diye konuştu.
SÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Tahir Akgemci ise, Güzel Sanatlar Fakültesi’nin böylesine önemli konularda öncü olmasını memnuniyetle karşıladığını belirterek, “Biz geleneksel mimariye göre yapılan bu restorasyonu yanlış anlıyoruz. Restorasyonların halka göre yapılmasını ve o halka ait kültürü yansıtması gerekliliğini gözden kaçırmamalıyız” dedi.
"AMAÇ KÜLTÜREL MİRASIN KORUNMASI"
Açılış konuşmalarının ardından sempozyuma geçildi. Proje Koordinatörü Güzel Sanatlar Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Özlem Karakul’un oturum başkanlığını yaptığı sempozyuma ODTÜ Öğretim Üyeleri Prof. Dr. Ömür Bakırer, Prof. Dr. Vacit İmamoğlu ve Prof. Dr. Ali Uzay Peker ile SÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Haşim Karpuz da konuşmacı olarak katıldı.
Yrd. Doç. Dr. Özlem Karakul tarihi çevrelerin, çevresel koşullar, kültürel etkinlikler ve yapı ustalarının bilgi ve becerileriyle ele aldıkları kültürel anlatımların ürünleri olduğunu söyledi. Geleneksel zanaatlardan olan ‘Yapı Ustalığı’nın düzenlenen bu etkinliklerin ana teması olduğunu belirten Yrd. Doç. Dr. Karakul, “Somut olmayan kültürel mirasın korunması, kuşaktan kuşağa aktarılarak uygulanmasının sağlanması gerekmektedir. Geleneksel zanaatların tümünde olduğu gibi yapı ustalığında da bu aktarım süreci ‘usta-çırak ilişkisi’ ile sağlanmaktadır. Usta-çırak ilişkisinin yapı geleneklerinin sürdürülmesindeki önemini vurgulamayı amaçlayan bu etkinlik kapsamında Anadolu’nun farklı bölgelerinde, çeşitlilik gösteren taş ve ahşap ustalığı ile tekniklerinin incelenmesi ve gelecek nesillere aktarım şeklinin tartışılması amaçlanmaktadır” ifadelerini kullandı.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz