HABER

Selden sonra çiftçiyi 'don' vurdu

ANKARA (İHA) - Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, ülke genelinde yaşanan sel, don ve kuraklık gibi doğal felafetler sonucunda çiftçilerin mağdur olduklarını ancak buna rağmen Tarım Ürünleri Sigortası'nın hala çıkarılmadığını belirtti.

Doğal felaketler ve son günlerde yaşanan don olaylarının hasar durumu ile ilgili yazılı bir açıklama yapan TZOB Başkanı Bayraktar, afet zararlarının tamamını üreticinin cebinden ödemesinin ne kadar zor olduğunu ifade etti. Bayraktar, çiftçciler tarafından umatla beklenen hükümetin de acil eylem planında yer lana Tarım Ürünleri Sigorta Kanunu'nun halen yürürlüğe girmediğini belirterek, dünyanın hiçbir ülkesinde üreticilerin bu tür risklere karşı yalnız bırakılmadığını ifade etti. Bayraktar, "Tarım Ürünleri Sigortası olmadığına göre üreticilerimiz kaderlerine terk edilemezler. Tarım Ürün Sigortası biran önce çıkartılmalı. Bu arada, çiftçilerin borçları faizsiz ertelenmeli, mazot ve DGD'nin ikinci taksitleri biran önce ödenmelidir" ifadesini kullandı. TZOB'un yaptığı araştırmaya göre geçtiğimiz günlerde yaşanan don olayının hasar durumu şöyle:

"Başta Ordu ve Giresun olmak üzere tüm Karadeniz bölgesinde fındık ağaçlarını etkilemiş hasar tespit çalışmaları devam ediyor. Çanakkale, Balıkesir başta olmak üzere tüm Marmara bölgesini etkilemiş don olayının zeytin bahçelerindeki hasar oranı yüzde 80'lere ulaştı. Manisa'da bağ alanlarında yaşanan don olayından dolayı hasar tespit çalışmaları devam etmektedir. Kilis'te ise bağ alanlarında hasar yüzde 80-90'a kadar çıktı. Ayrıca Özellikle Bursa, Çanakkale, Balıkesir, Manisa, illerinde meyve bahçelerin de hasarın çok fazla olduğu tahmin ediliyor. Malatya'da kayısı bahçelerinde hasar yüzde 65'ler civarında. Kilis'de fıstık ve cevizde hasar oranı yüzde 90 düzeyinde. Halen yağmurların yağmaması verim kaybını artırıyor".

Kuraklık hasar durumu şöyle: "Özellikle Çukurova da buğday üretiminde yüzde 50'lere varan verim kaybına yol açacak. Yağışların yağmaması halinde hububattaki verim kaybımız tüm ülke genelinde aynı şekilde seyredecek." Geçtiğimiz aylarda yaşanan sel felaketinin hasar durumu ise şöyle: "Geçtiğimiz ay yaşanan ve yaklaşık 22 ilimizde tarım arazilerinde hasar meydana getiren aşırı yağış, rüzgar ve sel felaketinin faturası ise Birliğimizce 283 bin dekar arazide yaklaşık 68 trilyon TL olarak tespit edildi".

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler